Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να σκεφτεί καλά για το πώς θα αντιμετωπίσει τους κινδύνους και την αβεβαιότητα σε μια εποχή με πιο ασταθή πληθωρισμό και λιγότερη σαφήνεια όσον αφορά τον αντίκτυπο της νομισματικής πολιτικής, δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
«Θα πρέπει να σκεφτούμε πώς το πλαίσιο πολιτικής μας ενσωματώνει τις εκτιμήσεις κινδύνου», τόνισε την Παρασκευή σε ομιλία της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Ουάσιγκτον, αναφερόμενη στην εν εξελίξει αναθεώρηση της στρατηγικής πολιτικής της ΕΚΤ.
Η άσκηση αυτή «παρέχει την ευκαιρία να εξετάσουμε πώς να εξισορροπήσουμε τις πληροφορίες από τις βασικές προβλέψεις με τις πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο, πώς να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα εναλλακτικά σενάρια και τη σημασία του μεσοπρόθεσμου προσανατολισμού όταν αντιμετωπίζουμε διαφορετικούς τύπους σοκ», είπε η ίδια.
Η ΕΚΤ θέλει να παρουσιάσει τα αποτελέσματα της επανεξέτασης, η οποία ακολουθεί εκείνη που ολοκληρώθηκε το 2021, στο δεύτερο εξάμηνο του 2025. Αν και αυτή τη φορά θα είναι λιγότερο ευρεία και ο συμμετρικός στόχος για τον πληθωρισμό του 2% δεν τίθεται προς συζήτηση, θα μπορούσε ωστόσο να έχει σημαντικές επιπτώσεις.
Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου Isabel Schnabel δήλωσε τον Απρίλιο ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να επανεξετάσει τον τρόπο με τον οποίο προβλέπει την οικονομική επέκταση και τον πληθωρισμό για να βελτιώσει την επικοινωνία και να ανταποκριθεί γρήγορα σε σοκ, προειδοποιώντας ότι μπορεί να είναι επικίνδυνο να βασίζεται σε μια πολιτική δημοσίευσης μόνο βασικών προβλέψεων.
Στη διάλεξή της, η Λαγκάρντ δήλωσε ότι η πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση «έχουν αλλάξει τη δομή της οικονομίας και αποτελούν πρόκληση για τον τρόπο με τον οποίο αξιολογούμε τον αντίκτυπο της νομισματικής πολιτικής». Στο μέλλον αναμένονται ευρέως περισσότερα σοκ από την πλευρά της προσφοράς.
Η Λαγκάρντ υπογράμμισε επίσης τις επιπτώσεις του παγκόσμιου κατακερματισμού και της ψηφιοποίησης στη νομισματική μετάδοση, αν και διαβεβαίωσε ότι η επανεξέταση της ΕΚΤ δεν θα συζητήσει τον στόχο του 2%.
«Εάν εισέλθουμε σε μια εποχή όπου ο πληθωρισμός είναι πιο ασταθής και η μετάδοση της νομισματικής πολιτικής πιο αβέβαιη, η διατήρηση αυτής της βαθιάς άγκυρας για τη διαμόρφωση των τιμών θα είναι απαραίτητη», είπε.
Αλλά η ΕΚΤ πρέπει «να μειώσει όσο το δυνατόν περισσότερο την αβεβαιότητα που δημιουργούν αυτές οι διαρθρωτικές αλλαγές», είπε η Λαγκάρντ. «Καθώς η αβεβαιότητα θα παραμείνει ωστόσο υψηλή, πρέπει να τη διαχειριστούμε καλύτερα».
Διαβάστε ακόμη
ΡΑΕΚ: Υιοθέτησε τις δύο αλλαγές που ζήτησε ο ΑΔΜΗΕ για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου
Μαρκ Ζάκερμπεργκ: Το νέο του ρολόι αξίας $260.000 δημιουργήθηκε από… μετεωρίτη
Eurobank: Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η υλοποίηση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα