Την ικανότητα των υπευθύνων χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ να αλλάξουν πορεία ένα αυτό κριθεί απαραίτητο τόνισε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ σε ομιλία της στη Φρανκφούρτη.
Πιο συγκεκριμένα, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην Ουκρανία και επεσήμανε τους κινδύνους που ελλοχεύουν για «νέες πληθωριστικές τάσεις» στην ευρωπαϊκή οικονομία, οι οποίες μάλιστα ενδεχομένως να χρειαστεί λίγος χρόνος για να εμφανιστούν.
«Έχουμε υπόψη τους κινδύνους που έχουμε μπροστά μας και είμαστε έτοιμοι να επανεξετάσουμε το σχέδιό μας εάν τα νέα δεδομένα απαιτήσουν να το κάνουμε», δήλωσε η Λαγκάρντ. «Είμαστε όλο και πιο σίγουροι ότι η δυναμική του πληθωρισμού μεσοπρόθεσμα δεν θα επιστρέψει στο πρότυπο που βλέπαμε πριν από την πανδημία. Αλλά πρέπει να διαχειριστούμε ένα σοκ που, βραχυπρόθεσμα, ωθεί τον πληθωρισμό πάνω από τον στόχο μας και μειώνει την ανάπτυξη».
Η ΕΚΤ βρίσκεται αντιμέτωπη με την πρόκληση της προστασίας της οικονομίας της ευρωζώνης από τις συνέπειες της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ παράλληλα ενεργεί για να περιορίσει τον πληθωρισμό ρεκόρ. Την περασμένη εβδομάδα, εξέπληξε αγορές και επενδυτές ανακοινώνοντας ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ΑΡΡ θα τερματιστεί γρηγορότερα από το αναμενόμενο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας, οι μηνιαίες καθαρές αγορές στο πλαίσιο του APP θα ανέλθουν σε 40 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, 30 δισ. ευρώ τον Μάιο και 20 δισ. ευρώ τον Ιούνιο.
Επιπλέον, τα επιτόκια θα αυξηθούν μετά από κάποιο χρόνο από τον τερματισμό των αγορών ομολόγων, ο οποίος πιθανόν, όπως αναφέρθηκε, να είναι σε κάποιο σημείο στο τρίτο τρίμηνο. Ο ακριβής χρόνος αύξησης των επιτοκίων θα εξαρτηθεί βέβαια από την πορεία του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες, αλλά με τα σημερινά δεδομένα πρέπει να αναμένεται εντός του 2022. Οι αγορές χρήματος προεξοφλούσαν, μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ, ότι η πρώτη αύξηση των επιτοκίων θα γίνει τον Οκτώβριο.
Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Πάμπλο Ερνάντες ντι Κόος προειδοποίησε επίσης αυτή την εβδομάδα ότι η σταδιακή ανάκαμψη από την πανδημία θα επηρεαστεί αρνητικά από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο πρόεδρος της Bundesbank, Γιόακιμ Νάγκελ, δήλωσε ότι δεν αναμένει ένα σενάριο στασιμοπληθωρισμού, ακόμη κι αν οι συνέπειες του πολέμου εντείνουν τις πληθωριστικές πιέσεις και περιορίσουν την ανάπτυξη.
Λέγοντας ότι η εισβολή της Ρωσίας έχει «ρίξει σκιά στην Ευρώπη», η Λαγκάρντ πρότεινε ότι η δημοσιονομική πολιτική «μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη» των δυσμενών επιπτώσεων στην οικονομική ανάπτυξη, αν και είπε ότι αντίκτυπος του πληθωρισμού θα εξαρτηθεί από τα μέτρα που θα λάβουν οι κυβερνήσεις των κρατών μελών.
Οι κυβερνήσεις των κρατών της ευρωζώνης βρίσκονται σε εγρήγορση προκειμένου να λάβουν μέτρα για να περιορίσουν το οικονομικό βάρος για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά — με σχέδια που περιλαμβάνουν από εκπτώσεις σε βενζίνη στη Γερμανία έως φορολογικές ελαφρύνσεις στην Ισπανία. Η Γαλλία ανακοίνωσε νέες δαπάνες και θα ενεργοποιήσει εκ νέου τα δημοσιονομικά εργαλεία που αξιοποίησε και κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Οι επικαιροποιημένες προβλέψεις της ΕΚΤ που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα έδειξαν βραδύτερη οικονομική επέκταση και ταχύτερη άνοδο του πληθωρισμό το 2022, με τον τελευταίο να υποχωρεί λίγο κάτω από τον στόχο του 2% το 2024. Ωστόσο, οι προοπτικές παραμένουν αβέβαιες καθώς οι αρνητικές επιπτώσεις της επίθεσης της Ρωσίας δεν έχουν αποκρυσταλλωθεί πλήρως.
Ένα ανησυχητικό στοιχείο ήρθε από τον γερμανικό δείκτη ZEW την Τρίτη, ο οποίος έδειξε ότι η εμπιστοσύνη των επενδυτών στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης βυθίζεται στο χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη της πανδημίας.
Η Λαγκάρντ είπε ότι η ΕΚΤ θα αναλάβει οποιαδήποτε δράση χρειαστεί για να διασφαλίσει τη σταθερότητα των τιμών και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει νέα μέσα για τη διασφάλιση της αποτελεσματικότητας του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής, σημείωσε η κ. Λαγκάρντ.
Διαβάστε ακόμα:
Netflix: Έρχεται επιπλέον χρέωση για κοινή χρήση κωδικού πρόσβασης