Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να δεσμευτεί για περαιτέρω μειώσεις του κόστους δανεισμού μετά από μια πιθανή πρώτη κίνηση τον Ιούνιο, σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
Σε σημερινή της ομιλία, επανέλαβε ότι «όσον αφορά τα δεδομένα που είναι σημαντικά για τις αποφάσεις πολιτικής μας, θα γνωρίζουμε λίγα περισσότερα μέχρι τον Απρίλιο και πολύ περισσότερα μέχρι τον Ιούνιο». Από εκεί και πέρα, η πορεία της νομισματικής πολιτικής είναι ασαφής.
«Οι αποφάσεις μας θα πρέπει να παραμείνουν εξαρτώμενες από τα δεδομένα και από συνεδρίαση σε συνεδρίαση, ανταποκρινόμενοι στις νέες πληροφορίες καθώς αυτές έρχονται», δήλωσε σε συνέδριο στη Φρανκφούρτη. «Αυτό συνεπάγεται ότι, ακόμη και μετά την πρώτη μείωση των επιτοκίων, δεν μπορούμε να δεσμευτούμε εκ των προτέρων σε μια συγκεκριμένη πορεία για αυτά».
Με το χρονοδιάγραμμα της πρώτης μείωσης να γίνεται όλο και πιο σαφές, η συζήτηση μετατοπίζεται στο πόσο γρήγορα η ΕΚΤ θα αποσύρει την ιστορική εκστρατεία αυξήσεων των επιτοκίων της και πού θα καταλήξει τελικά το κόστος δανεισμού.
Όπως σημειώνει το Bloomberg, ορισμένοι αξιωματούχοι, όπως ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης, Γιάννης Στουρνάρας, έχουν εγείρει το ενδεχόμενο μιας σειράς κινήσεων φέτος – σύμφωνα με τις προσδοκίες των επενδυτών. Άλλοι έχουν παραμείνει πιο ασαφείς. Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος δήλωσε την Τρίτη ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να προσαρμόσει την πολιτική της «με βάση τα δεδομένα που βλέπουμε».
Η κεντρική τράπεζα συνεδριάζει αύριο Πέμπτη για να αποφασίσει την επόμενη κίνηση νομισματικής πολιτικής της και αναμένεται ευρέως να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα στο 5,25%, καθώς εξετάζει το πότε θα αρχίσει τις μειώσεις.
«Έπειτα από μια δύσκολη διετία για τα νοικοκυριά του Ηνωμένου Βασιλείου, τα σημερινά στοιχεία του πληθωρισμού αποτελεί μια ακόμη απόδειξη ότι οι προοπτικές για τους καταναλωτές φωτίζονται», δήλωσε η Ζάρα Νόουκς, αναλύτρια της παγκόσμιας αγοράς στην JPMorgan Asset Management, σε ηλεκτρονικό μήνυμα την Τετάρτη.
Η ίδια πρότεινε ότι, η κεντρική τράπεζα αναμφίβολα θα ικανοποιηθεί , αλλά είναι απίθανο να πεισθεί ότι «η μάχη κατά του πληθωρισμού έχει κερδηθεί».
«Περισσότερα καλά νέα αναμένεται να έρθουν, καθώς ο γενικός πληθωρισμός είναι πιθανό να πέσει κάτω από τον στόχο του 2% την άνοιξη, αλλά είναι κρίσιμο ότι αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε μια παροδική πτώση των τιμών της ενέργειας», πρόσθεσε η Νόουκς.
«Η Τράπεζα, αντίθετα, θα παρακολουθεί με προσοχή τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές του πληθωρισμού, ιδίως τον εγχώριο πληθωρισμό που προέρχεται από τον τομέα των υπηρεσιών».
Η Λαγκάρντ δήλωσε ότι τα στοιχεία των επόμενων μηνών σχετικά με τους μισθούς, την παραγωγικότητα και τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων θα καθορίσουν πότε μπορούν να μειωθούν τα επιτόκια.
«Εάν αυτά τα στοιχεία αποκαλύψουν έναν επαρκή βαθμό ευθυγράμμισης μεταξύ της πορείας του υποκείμενου πληθωρισμού και των προβλέψεών μας, και εφόσον η μετάδοση παραμένει ισχυρή, θα είμαστε σε θέση να περάσουμε στη φάση της αναγωγής του κύκλου πολιτικής μας και να καταστήσουμε την πολιτική λιγότερο περιοριστική», είπε.
Διαβάστε ακόμη
Νέοι μοχλοί ανάπτυξης ΑΙ και κυβερνοασφάλεια- Ευκαιρία και ανάγκη
Πληθωρισμός – έκπληξη στη Βρετανία: Υποχώρησε στο 3,4% τον Φεβρουάριο
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ