Θα μπορούσε να ακολουθήσεi μια νέα αύξηση επιτοκίων ακόμα και μετά από οποιαδήποτε παύση στη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σημειώνει η πρόεδρος της Kριστίν Λαγκάρντ.
Στην επόμενη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, «θα μπορούσε να υπάρξει περαιτέρω αύξηση του επιτοκίου πολιτικής ή ίσως μια παύση», δήλωσε η ίδια στην εφημερίδα Le Figaro. «Μια παύση, όποτε κι αν συμβεί, τον Σεπτέμβριο ή αργότερα, δεν θα ήταν απαραίτητα οριστική».
Τα σχόλια έρχονται μετά την αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα, με τη Λαγκάρντ να τονίζει ότι οι αποφάσεις από εδώ και πέρα θα εξαρτηθούν από τα εισερχόμενα στοιχεία. Η ίδια επιβεβαίωσε αυτή τη στάση στη συνέντευξη που παραχώρησε την Κυριακή στη Figaro.
«Βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας και θα επανεκτιμήσουμε την κατάσταση και τη δράση μας ανά συνεδρίαση», είπε. «Δεσμευόμαστε να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στο στόχο μας εγκαίρως και γι’ αυτό χρειαζόμαστε μια επαρκώς περιοριστική πολιτική όσον αφορά το επίπεδο και τη διάρκεια».
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, οι οικονομολόγοι εξακολουθούν να προβλέπουν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει το κόστος δανεισμού άλλη μια φορά – απλώς όχι απαραίτητα τον Σεπτέμβριο.
Τα στοιχεία για την Ευρωζώνη που θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα αναμένεται να δείξουν ότι ο πληθωρισμός στην περιοχή διαμορφώθηκε στο 5,3% τον Ιούλιο, σύμφωνα με τις μέσες προβλέψεις των οικονομολόγων. Οι εκτιμήσεις τους υποδηλώνουν ότι ένας υποκείμενος δείκτης που αφαιρεί ασταθή στοιχεία όπως η ενέργεια ξεπέρασε το εν λόγω μέτρο για πρώτη φορά από τις αρχές του 2021, φθάνοντας το 5,4%.
Οι αριθμοί αυτοί θα δημοσιευθούν παράλληλα με τα στοιχεία για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν που ενδέχεται να δείξουν ότι η ευρωζώνη επέστρεψε στην ανάπτυξη τους τρεις μήνες έως τον Ιούνιο, καθώς μια απροσδόκητα ζωηρή γαλλική οικονομία αντιστάθμισε τη στασιμότητα στη Γερμανία.
«Τα στοιχεία για το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου για τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ισπανία είναι αρκετά ενθαρρυντικά», αναφέρθηκε η Λαγκάρντ. «Υποστηρίζουν το σενάριό μας για αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,9% στη ζώνη του ευρώ φέτος».
Διαβάστε ακόμα
Στα 4-6 δισ. ευρώ το δημοσιονομικό «μαξιλάρι» – Ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα
Τα κρατικά ταμεία πλούτου γίνονται «σκαλοπάτι» για mega-deals (γράφημα)
Θερινές εκπτώσεις: Οι υψηλές θερμοκρασίες «έριξαν» το τζίρο – Τι προσδοκά η αγορά
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ