Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο θα έβλαπτε την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας από την πανδημία, εάν βιαστεί να περιορίσει τη νομισματική της πολιτική.
Η αύξηση των επιτοκίων «δεν θα έλυνε κανένα από τα τρέχοντα προβλήματα», ανέφερε μεταξύ άλλων σε συνέντευξη που παραχώρησε την Παρασκευή στο Redaktionsnetzwerk Deutschland.
Ενώ η Λαγκάρντ δήλωσε ότι η ΕΚΤ «θα ενεργήσει εάν χρειαστεί», επανέλαβε την άποψή της -την οποία εξέφρασε και στους ευρωβουλευτές τη Δευτέρα- ότι «όλες οι κινήσεις μας θα πρέπει να είναι σταδιακές».
Οι δηλώσεις αποτελούν ένα ηπιότερο μήνυμα της επικεφαλής της ΕΚΤ, έπειτα από τις αναφορές – έκπληξη που έκανε την περασμένη εβδομάδα με τις οποίες δεν απέκλειε πλέον μια αύξηση επιτοκίων φέτος, ακολουθώντας την πορεία και των άλλων Κεντρικών Τραπεζών.
Υπενθυμίζεται ότι στην Ευρωζώνη ο πληθωρισμός έφτασε σε νέο ιστορικό υψηλό και ανήλθε στο 5,1% έναντι 5% τον Δεκέμβριο, διαψεύδοντας τις προβλέψεις για αποκλιμάκωση.
Η Λαγκάρντ τόνισε επίσης ότι η Ευρωζώνη δεν μπορεί να συγκριθεί με άλλα μεγάλα κράτη.
«Η οικονομία των ΗΠΑ έχει υπερθερμανθεί, ενώ η οικονομία μας απέχει πολύ από αυτό το σημείο», είπε. «Γι’ αυτό μπορούμε — και πρέπει — να προχωρήσουμε πιο προσεκτικά. Δεν θέλουμε να πνίξουμε την ανάκαμψη».
Όπως επισημαίνει το πρακτορείο Bloomberg, oι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής βλέπουν να πραγματοποιείται μέσα στον επόμενο κιόλας μήνα μια στροφή στις επίσημες κατευθύνσεις της Τράπεζας, όταν θα έχουν τις νέες οικονομικές προβλέψεις και θα προχωρήσουν σε επανεκτίμηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων.
«Ο πληθωρισμός μπορεί να αποδειχθεί υψηλότερος από ό,τι είχαμε προβλέψει τον Δεκέμβριο», είπε η Λαγκάρντ. «Θα το αναλύσουμε τον Μάρτιο και έπειτα θα αναλάβουμε δράση».
Ωστόσο, ένας αυξανόμενος αριθμός υπευθύνων χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ χάνει την εμπιστοσύνη του στις τρέχουσες προβλέψεις του ιδρύματος για τον πληθωρισμό, και υποστηρίζει ότι τα επιτόκια θα πρέπει να αρχίσουν να αυξάνονται από φέτος.
Η Λαγκάρντ προειδοποίησε ότι ο πληθωρισμός είναι πιθανό να υπερβεί τον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα μόνο εάν οι μισθοί υπερβούν «σημαντικά και επίμονα» αυτό το επίπεδο.
«Δεν το βλέπουμε καθόλου αυτή τη στιγμή», είπε. «Στις περισσότερες χώρες της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, οι αυξήσεις των μισθών είναι μικρής κλίμακας».
Διαβάστε ακόμα:
«Πόλεμος» 30 ημερών για ανάπτυξη, ακρίβεια, μισθούς, επιτόκια και ελλείμματα
Σπύρος Θεοδωρόπουλος στο newmoney: Γιατί εισήλθαμε στην «Ελληνικοί Χυμοί»
Οικονομολόγοι της Citi: «Γροθιά στο στομάχι» της Fed ο πληθωρισμός – τέρας των ΗΠΑ