Oι κεντρικές τράπεζες προστάτευσαν την παγκόσμια κοινότητα από την οικονομική δυσπραγία που δημιούργησε ο κορωνοϊός. Παρόλα αυτά, ο ρόλος τους ως καταλύτης των τεκταινόμενων δεν έχει τελειώσει και ο πιο νέος, πιο δύσκολος άθλος θα είναι η ανάκαμψη εν μέσω διφορούμενων επενδυτικών απόψεων.
Ο γενικός οπτιμισμός που έχει επιφέρει το «κοκτέιλ» εμβολίων και κυβερνητικής υποστήριξης κατά τη διάρκεια της χειρότερης υγειονομικής κρίσης την τελευταία εκατονταετία έχει αυξήσει τις ομολογιακές αποδόσεις αλλά και τα στοιχήματα για την πληθωριστική αύξηση στις ΗΠΑ σε δεκαετές υψηλό.
Αυτό, βέβαια, τραντάζει τα θεμέλια των υποσχέσεων των ρυθμιστών για ανακαμψιακή τροχιά η οποία θα βασίζεται στα χαμηλά επιτόκια στο εγγύς μέλλον. Το επόμενο δεκαήμερο, η Fed και η ΕΚΤ, όπως και οι κεντρικές τράπεζες του Καναδά, της Ιαπωνίας και της Βρετανίας, αναμένεται να συνεχίσουν αυτή τη ρότα πλεύσης, προσπαθώντας να καταπολεμήσουν την αυξανόμενη ανεργία και να προλάβουν τυχόν «παθήματα που έγιναν μαθήματα» από την προηγούμενη οικονομική κρίση.
Οπως και σε όλα τα εκκρεμή, ό,τι έρχεται-παρέρχεται και το ρίσκο έγκειται στην άλλη πλευρά του νομίσματος. Αν και οι ρυθμιστές βλέπουν την αύξηση των προαναφερθέντων αποδόσεων ως κάτι το θετικό για την οικονομική πορεία, ανησυχούν πως μια απροσδιόριστου μεγέθους μετεωρική άνοδος θα περιορίσει την ανάκαμψη. Υποστηρίζουν, πλέον, πως οποιαδήποτε πληθωριστική αύξηση θα βασιστεί σε μια παροδική διόρθωση από τις ζημίες του 2020, ενώ η υψηλή ανεργία θα συνεχίσει να περιορίζει τις πιέσεις των τιμών.
Ολα αυτά συνθέτουν μια εικόνα τα μάλα διαφορετικά σε σχέση με την περσινή, όταν ο κόσμος “κατέβασε ταχύτητες” λόγω του ξεσπάσματος της πανδημίας και οι κεντρικές τράπεζες “έριξαν” $9 τρισεκατομμύρια στο “παιχνίδι” προς υποστήριξη των αγορών.
«Οι κεντρικές τράπεζες αντιμετωπίζουν μια νέα πρόκληση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρομπ Καρνέλ, επικεφαλής οικονομολόγος του τομέα Asia Pacific της ING Bank NV, διερωτούμενος «πώς συνεχίζουν να ακολουθούν τις ίδιες πολιτικές τη στιγμή που η ανάκαμψη συνεχίζεται και οι πληθωριστικές τιμές αυξάνονται»;
Καναδάς και ΕΚΤ
Τα στελέχη της κεντρικής τράπεζας του Καναδά θα είναι και τα πρώτα που θα συναντηθούν στις 10 Μαρτίου, ενώ αναμένεται να συνεχίσουν τα ίδια μέτρα υποστήριξης της ανάκαμψης και πέραν του τέλους της πανδημίας προς βελτίωση των μετα-πανδημικών συνθηκών. Η στρατηγική αυτή παρουσιάστηκε από τον ίδιο τον επικεφαλή της τράπεζας, Τιφ Μάκλεμ, ο οποίος υποστήριξε σε πρόσφατες δηλώσεις του πως τα μέτρα πρέπει να υπεραμυνθούν της οικονομίας όχι μόνο για την άμεση ανάκαμψη αλλά και για τη διευκόλυνση νέων διαρθρωτικών αλλαγών που επέφερε ο ιός, όπως η ψηφιακή μετατροπή μιας αναλογικής κοινωνίας.
Η Κριστίν Λαγκάρντ και η ΕΚΤ, από την πλευρά τους, θα συναντηθούν στις 11 Μαρτίου. Το κύριο θέμα επί τάπητος είναι κατά πόσο η ευρωπαϊκή οικονομία υστερεί σε σχέση με τις ΗΠΑ λόγω της καθυστέρησης του εμβολιασμού και της παράτασης των lockdowns. Το οικονομικό μπλοκ βρίσκεται προ πιθανής κρίσης εάν οι γενικευμένες υψηλές αποδόσεις έχουν δευτερογενείς επιπτώσεις στα κόστη δανεισμού εταιρειών και νοικοκυριών.
Οι ρυθμιστές της ΕΚΤ, μάλιστα, εξέπληξαν τους επενδυτές υποτιμώντας τις ανησυχίες αυτές, υποστηρίζοντας πως το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων είναι ευέλικτο και μπορεί να αντιμετωπίσει απροσδόκητες συστολές, χωρίς να προσφέρει οποιεσδήποτε αποδείξεις επιτάχυνσης των ομολογιακών αγορών. Προφανώς, για πολλούς ελλοχεύει η φοβία του 2011 όταν τα επιτόκια αυξήθηκαν δις για την καταπολέμηση του γοργά αυξανόμενου πληθωρισμού παρά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, αλλά παρόλα αυτά η ευρωζώνη βυθίστηκε σε διπλή ύφεση (double-dip recession).
Ο Πάουελ πιέζει
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης της Fed στις 16-17 Μαρτίου, ο επικεφαλής Τζερόμ Πάουελ αναμένεται να συνεχίσει την στάση οικονομικής υποστήριξης. Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο Πάουελ ανέφερε πως η Fed έχει πολύ δρόμο για να επιτύχει τους στόχους της και δεν πρόκειται να συσφίξει την οικονομική της πολιτική. Δεν πιστεύει, επίσης, πως θα υπάρξει πρόβλημα από μια πιθανή φετινή πληθωριστική αύξηση, ενώ απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήματα για μια πιθανή απάντηση στην πρόσφατη απότομη αύξηση των αποδόσεων. Υπογράμμισε, μάλιστα, πως αν και η Fed «παρατήρησε» το φαινόμενο, η παρούσα πολιτική της κεντρικής τράπεζας είναι αρκετή, ενώ υποστήριξε πως η Fed έχει εργαλεία για την πιθανή καταπολέμηση προβλημάτων εάν υπάρξει ανάγκη.
Τί υποστηρίζει το Bloomberg Economics
Για τις ΗΠΑ η αύξηση των ομολογιακών αποδόσεων αποτυπώνει την ανακαμψιακή αυτοπεποίθηση. Για τον υπόλοιπο κόσμο, oι δευτερογενείς επιπτώσεις αυξημένου κόστους δανεισμού επέρχονται πολύ νωρίς. Η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας, από την πλευρά της, έχει ήδη αντιδράσει με αυξημένες αγορές ομολόγων. Πολλές άλλες κεντρικές τράπεζες μπορεί, επίσης, να αλλάξουν τακτική.
Ο Άγγλος ασθενής
Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει κανονίσει συνάντηση στις 18 Μαρτίου. Εχει, επίσης, προσδιορίσει $280 δισ για αγορά assets το 2021, τα οποία θα μειώσει και σταδιακά.
Ενας τρομακτικά ανακαμψιακός προϋπολογισμός του ΥΠΟΙΚ της χώρας Ρίσι Σουνάκ υποδεικνύει πως θα υπάρξει σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της χώρας. Η κεντρική τράπεζα, από την πλευρά της, έχει αναφέρει πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί μέχρι να υπάρξουν ξεκάθαρα σημάδια πως πλησιάζει τον πληθωριστικό της στόχο του 2%.
Ιαπωνία και Κίνα
Στις 18-19 Μαρτίου, είναι η σειρά της Ιαπωνίας. Οι ρυθμιστές αναμένεται να παρουσιάσουν τη νέα στρατηγική για την βελτιωμένη διαχείριση των αποδόσεων, των αρνητικών επιτοκίων και των αγορών περιουσιακών στοιχείων. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας Χαρουχίκο Κουρόντα ανέφερε πως η κεντρική τράπεζα προσπαθεί να βελτιώσει την πολιτική με μικρές διορθωτικές κινήσεις παρά με μια γενική αναδιάρθρωση. Εχει, επίσης, αναφέρει πως δεν θα υπάρξουν αλλαγές στις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων. Παρόλα αυτά, ο αναπληρωτής διοικητής Μασαγιόσι Αμαμίγια ανέφερε τη Δευτέρα πως η κεντρική τράπεζα μελετά τρόπους έτσι ώστε να επιτραπούν περισσότερες κινήσεις στις ομολογιακές αποδόσεις.
Αν και οι κεντρικές τράπεζες των ανεπτυγμένων χωρών φαίνεται πως θα συνεχίσουν στην ίδια πορεία υποστήριξης της ανάκαμψης, οι ρυθμιστές της Κίνας έχουν ήδη αναφέρει πως θα πράξουν το ακριβώς αντίθετο. Ο Γκουό Σουτσίνγκ, πρόεδρος της China Banking and Insurance Regulatory Commission (Ρυθμιστικής Επιτροπής Τραπεζών και Ασφαλίσεων της Κίνας) ανέφερε πως «ανησυχεί πολύ» για τα πιθανά ρίσκα από “φούσκες” των παγκόσμιων οικονομικών αγορών και της εγχώριας αγοράς ακινήτων.
Ολα αυτά τη στιγμή που η κυβέρνηση έθεσε έναν “περιορισμένο” αναπτυξιακό στόχο της τάξεως του 6% για το 2021, πολύ χαμηλότερο από ό,τι αναμένουν οι οικονομολόγοι.
Η ένταση μεταξύ του πληθωρισμού και του “φθηνού χρήματος” ήδη πιέζει αρκετές κεντρικές τράπεζες αναπτυσσόμενων οικονομιών. Η Ουκρανία αύξησε τα επιτόκια για την καταπολέμηση της μεγαλύτερης πληθωριστικής αύξησης εδώ κι ένα χρόνο, ενώ η Βραζιλία αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια στις 17 Μαρτίου.
Διαβάστε ακόμα:
ΕΤΕ: Αυτοί είναι οι 3+1 καταλύτες που θα στηρίζουν την ανάπτυξη το 2021 (πίνακας)
Πού βρίσκονται τώρα τα ενοίκια γραφείων σε βασικούς οδικούς άξονες της Αθήνας
Κτήμα Καμπά: Η χαμένη ευκαιρία του Μπουτάρη και το «μικρό Ελληνικό» της Ελλάκτωρ