Μια κρίσιμη εβδομάδα ξεκινά για την παγκόσμια οικονομία, καθώς οι κεντρικοί τραπεζίτες θα συναγωνιστούν με τους διαπραγματευτές της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ – Κίνας για το ποιος από τους δύο θα τραβήξει περισσότερο την προσοχή των επενδυτών.
Είναι μια εβδομάδα που αναμένονται σημαντικές ανακοινώσεις από την αμερικανική Fed και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσουν από το νέο έτος, καθώς συνεδριάζουν την ερχόμενη Τετάρτη και Πέμπτη.
Αμφότερες αναμένεται ότι θα διατηρήσουν αμετάβλητα τα επιτόκια, μετά τις πρόσφατες μειώσεις – καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι η παγκόσμια ανάπτυξη σταθεροποιείται. Για την ΕΚΤ θα είναι η πρώτη συνεδρίαση με προεδρεύουσα την Κριστίν Λαγκάρντ.
Τι αναμένουν οι οικονομολόγοι του Bloomberg
Σε μεγάλο βαθμό, το οικονομικό outlook της Fed και της ΕΚΤ για το 2020 εξαρτάται από το αν ΗΠΑ και Κίνα μπορέσουν να κλείσουν την πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας που θα αποτρέψει την επιβολή περισσότερων δασμών. Το ορόσημο της 15ης Δεκεμβρίου για την επιβολή νέων αμερικανικών δασμών πλησιάζει και ο πρόεδρος Τραμπ χρησιμοποιεί προκλητική ρητορική, ωστόσο οι συνομιλίες συνεχίζονται.
Οι διεθνείς αγορές έχουν ενσωματώσει στις αποτιμήσεις τους μια συμφωνία και οι περισσότεροι οικονομολόγοι βασίζουν τις προβλέψεις τους για την παγκόσμια ανάπτυξη στην επίτευξη συμφωνία και θα υπάρξει απογοήτευση αν δεν γίνει μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου ή αν δεν αναβληθούν οι δασμοί
Πέραν τούτου, αναμένονται και οι βρετανικές εκλογές που εστιάζουν οι επενδυτές προκειμένου να δουν και τις εξελίξεις με το Brexit.
Τι αναμένεται για την παγκόσμια οικονομία τις επόμενες ημέρες:
Στις ΗΠΑ
Η Fed αναμένεται να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια αφού τα μείωσε ήδη τρεις φορές φέτος εν μέσω της επιβράδυνσης της οικονομίας, των εμπορικών εντάσεων και της έντονης μεταβλητότητας των αγορών.
Τα πολύ καλά στοιχεία για την απασχόληση που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, ενισχύουν την αισιοδοξία των φορέων χάραξης πολιτικής ότι ακολουθούν τον σωστό δρόμο.
Μετά τη συνεδρίαση της Fed, θα μιλήσει στους δημοσιογράφους ο Τζερομ Πάουελ. Νωρίτερα θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που αναμένεται στο 2%.
Ευρώπη, Ρωσία και Μέση Ανατολή
Η πρώτη απόφαση της ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική με την υπογραφή της Κριστίν Λαγκάρντ πιθανότατα δεν θα σημάνει και αλλαγή στάσης. Ωστόσο, οι επενδυτές θα έχουν την ευκαιρία να δουν επί του πρακτέου το στυλ ηγεσίας της «σιδηράς κυρίας του ευρώ» που θα διαχειρίζεται τα θέματα του κοινού νομίσματος για τα επόμενα χρόνια.
Οι εκλογές στη Βρετανία την ερχόμενη Πέμπτη, επίσης, αναμένεται να θέσουν τέλος στην αβεβαιότητα και να κάνουν πιο ξεκάθαρε τις προοπτικές για το Brexit, την πορεία της βρετανικής νομισματικής πολιτικής, αλλά ακόμα και το ποιος θα είναι ο επόμενος Κεντρικός Τραπεζίτης του Ην. Βασιλείου.
Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αναμένεται να συνεχίσει την επιθετικά χαλαρή νομισματική πολιτική, με τους αναλυτές να προβλέπουν μείωση κατά 150 μονάδες βάσης την Πέμπτη. Κι αυτό παρά την εκτόξευση του πληθωρισμού σε διψήφιο ποσοστό τον Νοέμβριο, καθώς ο κεντρικός τραπεζίτης ψάχνει τρόπους να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη, αλλά και να ακολουθήσει τις απαιτήσεις του προέδρου Ερντογάν.
Στη Ρωσία, πιθανότατα θα υπάρξει μείωση των επιτοκίων κατά 25 μ.β.
Στην Κίνα τέλος, πέραν των εμπορικών διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ, ο πληθωρισμός αναμένεται να επιταχυνθεί εκ νέου, λογω των αυξημένων τιμών του χοιρινού κρέατος που οδηγούν σε ανατιμήσεις και τι τιμές των τροφίμων γενικότερα. Ο αποπληθωρισμός ίσως μετριαστεί, ωστόσο το ενδιαφέρον μονοπωλεί η ενδιάμεση συμφωνία με τις ΗΠΑ, καθώς, αν δεν επιτευχεθί έμσα, στις 15 Δεκεμβρίου ο Ντόναλντ Τραμπ θα επιβάλει νέους δασμούς στις κινεζικές εισααγωγέςςσ στις ΗΠΑ.