Η παγκόσμια ζήτηση για τη χρήση αεροπορικών μέσων μειώθηκε κατά 14% το Φεβρουάριο, μια πτώση μεγαλύτερη και από εκείνη της 11ης Σεπτεμβρίου, καθώς οι αεροπορικές εταιρείες έχουν στην κυριολεξία καταβαραθρωθεί από την εξάπλωση του κορωνοϊού, σύμφωνα με τη Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA).
Στην ουσία λόγω των μέτρων που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο για τον κορωνοϊό, η πτώση της αεροπορικής κίνησης στην Κίνα έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ τον Φεβρουάριο, ενώ κατά 41% έχει έπεσε η ζήτηση για τις αερομεταφορές στην Ασία, σύμφωνα με την ΙΑΤΑ, προειδοποιώντας ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί.
«Αυτή είναι η μεγαλύτερη κρίση που αντιμετώπισε ποτέ ο κλάδος», ανέφερε σε δήλωσή του ο γενικός διευθυντής της IATA, Αλεξάντρ ντε Γιούνιακ. «Ο αντίκτυπος στην αεροπορία έχει αφήσει τις αεροπορικές εταιρείες με λίγες επιλογές για να επιβιώσουν, εκτός βέβαια από κινήσεις όπως η μείωση του λειτουργικού κόστους τους και η λήψη έκτακτων μέτρων σε μια προσπάθεια να ορθοποδοδίσουν».
«Περνάμε την πιο δύσκολη ώρα για την αεροπλοΐα» πρόσθεσε ο CEO της ΙΑΤΑ.
Η IATA, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου 290 εταιρείες, δηλώνοντας τον περασμένο μήνα ότι οι αεροπορικές εταιρείες παγκοσμίως θα μπορούσαν να χάσουν έσοδα ύψους 252 δισ. δολοαρίων το 2020 εκ των οποίων 61 δισ. δολάρια το δεύτερο τρίμηνο του έτους ως αποτέλεσμα της πτώσης των ταξιδιών.
Οι επιβεβαιωμένες περιπτώσεις κορωναϊού σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο με 53.000 θανάτους.