Στην κατάργηση του συστήματος δύο νομισμάτων από τον Ιανουάριο προσανατολίζεται η Αβάνα, σύμφωνα με δηλώσεις του Κουβανού προέδρου Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ.
Η οικονομία της σοσιαλιστικής χώρας έχει δεχτεί ισχυρό πλήγμα λόγω της συρρίκνωσης των τουριστικών εσόδων που επέφερε το πάγωμα της ταξιδιωτικής κίνησης λόγω της πανδημίας.
Το «χτύπημα» αυτό ήρθε να προστεθεί στα χρόνια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησιωτικό κράτος της Καραϊβικής λόγω του εμπάργκο που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ.
Ως εκ τούτου, οι Κουβανοί αξιωματούχοι προχωρούν στην κατάργηση του συστήματος διπλού νομίσματος που επέτρεψε στη χώρα να αξιοποιήσει τα οφέλη του διεθνούς τουρισμού και στήριξε εδώ και δεκαετίες την οικονομία της Αβάνας.
Η αλλαγή θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου.
Από το 1994, οι ξένοι τουρίστες έχουν πρόσβαση στο μετατρέψιμο κουβανέζικο πέσο, ή CUC, το οποίο συνδέεται με το αμερικανικό δολάριο. Την ίδια ώρα οι Κουβανοί πολίτες χρησιμοποιούν σχεδόν αποκλειστικά το πολύ πιο αδύναμο κουβανικό πέσο.
Ήδη από τον Οκτώβριο ο Κουβανός πρόεδρος είχε προαναγγείλει την «ενοποίηση» των νομισμάτων. Την Πέμπτη προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, ανακοινώνοντας ότι η ισοτιμία του νέου ενιαίου νομίσματος με το αμερικανικό δολάριο διαμορφωθεί στα 24 πέσος.
Έρχονται κι άλλες μεταρρυθμίσεις
Ο εξορθολογισμός του νομισματικού συστήματος θα θέσει τη χώρα σε πιο υγιή θεμέλια «για να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την αναβάθμιση του οικονομικού και κοινωνικού της μοντέλου», δήλωσε ο Ντίας-Κανέλ σε τηλεοπτική του ομιλία αργά την Πέμπτη, συνοδεία του πρώην προέδρου Ραούλ Κάστρο.
Η ενοποίηση των νομισμάτων αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου πακέτου μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κουβανική κυβέρνηση που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, αλλαγές στις τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών αλλά και μεταβολές στο σύστημα παροχής των κρατικών επιδομάτων.
Διαβάστε ακόμη:
Ελλάκτωρ: Οι 28 μέρες που θα αλλάξουν την πορεία του ομίλου
Χάνουν τις αποζημιώσεις ενοικίων 80.000 ιδιοκτήτες ακινήτων
Συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης – Ξεκλειδώνουν €31,9 δισ. για την Ελλάδα