Η Κούβα απαγορεύει στην εκκολαπτόμενη τάξη των επιχειρηματιών της χώρας να χρησιμοποιεί αμερικανικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, σε μια προσπάθεια να κρατήσει τα δολάρια τους στο νησί καθώς διανύει τη χειρότερη οικονομική κρίση από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Η Αβάνα αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα ότι όλες οι πληρωμές προς τους διεθνείς προμηθευτές πρέπει να γίνονται μέσω τοπικών τραπεζών. Όπως αναφέρει το Bloomberg, πρόκειται για το τελευταίο από μια σειρά μέτρων κατά των επιχειρήσεων τις οποίες το κομμουνιστικό καθεστώς κατηγορεί για τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό της χώρας, ο οποίος έφτασε το 31% πέρυσι.

Οι περιορισμοί  στην ιδιωτική πρωτοβουλία είναι απίθανο να αποτελέσουν λύση στην έλλειψη τροφίμων και καυσίμων που τροφοδοτεί τη δυσαρέσκεια των Κουβανών και έχει προκαλέσει διαμαρτυρίες κατά της κυβέρνησης. Από το 2021, το νησί έχει χάσει το 10% του πληθυσμού του. Ορισμένοι ταξιδεύουν ακόμη και στη Ρωσία για να συμμετάσχουν στον πόλεμό της στην Ουκρανία, δελεασμένοι από τις γενναιόδωρες απολαβές  και την υπόσχεση ξένης υπηκοότητας.

«Κυνήγι μαγισσών»

Ο πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ έχει αρνηθεί την κατηγορία για «κυνήγι μαγισσών» κατά του ιδιωτικού τομέα. Σε ομιλία του την περασμένη εβδομάδα, είπε ότι πάρα πολλές μικρές επιχειρήσεις απλώς εισάγουν αγαθά και τα πωλούν με προσαύξηση, «γεγονός που επιλύει τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες του πληθυσμού, αλλά δεν κάνει τίποτα για τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας».

Αλλά η απαγόρευση των αμερικανικών τραπεζικών λογαριασμών -που ανακοινώθηκε μόλις λίγες εβδομάδες αφότου η κυβέρνηση Μπάιντεν άνοιξε επίσημα το τραπεζικό σύστημα στους Κουβανούς– πλήττει την καρδιά των επιχειρηματιών του νησιού, δήλωσε ο Ονιέλ Ντίαζ, ο οποίος διευθύνει την Auge, μια εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων που έχει συνεργαστεί με περισσότερους από 300 πελάτες. Αδυνατώντας να αποκτήσουν σκληρό νόμισμα στην τοπική αγορά, πολλοί βασίζονται σε υπεράκτιους λογαριασμούς για να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους.

«Οι κανονισμοί δεν έχουν τεθεί ακόμη σε εφαρμογή, κανείς δεν ξέρει πώς θα λειτουργήσει αυτό, αλλά ήδη βλέπουμε ανθρώπους να περιορίζουν τις εισαγωγές τους – ιδίως σε τρόφιμα», είπε.

Οι τάξεις των επιχειρηματιών είναι σε εγρήγορση, σύμφωνα με τον Aldo Alvarez, ιδρυτή της Mercatoria, μιας εταιρείας εισαγωγής, διανομής και παραγωγής τροφίμων στο νησί.

«Η αντίληψη ορισμένων ανθρώπων είναι ότι η κυβέρνηση θέλει να μας διώξει από τις επιχειρήσεις, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι απλώς θέλει περισσότερο έλεγχο» εν μέσω της εκτεταμένης φοροδιαφυγής, δήλωσε ο Alvarez, ο οποίος είναι επίσης μέλος της Ομάδας Μελέτης της Κούβας με έδρα τις ΗΠΑ. «Αντιμετωπίζουμε μια απίστευτα δύσκολη οικονομία, με ένα νομικό πλαίσιο που αλλάζει συνεχώς».

Οι κανόνες αποτελούν επίσης μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για τη συγκράτηση των δολαρίων ΗΠΑ στο νησί. Ο πρωθυπουργός Μανουέλ Μαρέρο ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνηση θα αρχίσει προσωρινά να δέχεται ξένο νόμισμα σε ξενοδοχεία και άλλους τουριστικούς προορισμούς.

Με την οικονομική κρίση να συνεχίζεται και την πολιτική αβεβαιότητα να εντείνεται με την πιθανότητα επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, η κυβέρνηση της Κούβας πιθανότατα αναζητά τρόπους για να «μαζέψει όσα περισσότερα μετρητά μπορεί πριν τα πράγματα γίνουν πραγματικά άσχημα», δήλωσε ο Μάικλ Μπουσταμάντε, καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι.

Η οικονομία της Κούβας βίωση μία σύντομη περίοδο ανάπτυξης και αισιοδοξίας όταν ο Μπαράκ Ομπάμα εξομάλυνε τις σχέσεις με τις ΗΠΑ το 2015, αλλά το νησί έπεσε ξανά σε απόγνωση όταν ο Τραμπ αυστηροποίησε επιθετικά τις κυρώσεις κατά τη διάρκεια της πρώτης προεδρίας του. Στη συνέχεια, η πανδημία αποδεκάτισε τη νευραλγική τουριστική βιομηχανία, προκαλώντας τεράστιες ελλείψεις σε ξένο συνάλλαγμα.

Με τη δυσαρέσκεια και τις κυβερνητικές διαμαρτυρίες να αυξάνονται, το έθνος το 2021 άρχισε να επιτρέπει τη δημιουργία μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Έκτοτε, έχουν ιδρυθεί περισσότερες από 11.000 εταιρείες, ακόμη και αν οι αρχές έχουν ήδη κλείσει εκατοντάδες από αυτές για παραβιάσεις των κανόνων.

Ο Mark Entwistle, πρώην πρέσβης του Καναδά στο νησί και υπότροφος στο Munk School for Global Affairs and Public Policy του Πανεπιστημίου του Τορόντο, δήλωσε ότι, παρά τις απαγορεύεσεις, η κυβέρνηση χρειάζεται τις νέες επιχειρήσεις για να κρατήσει την οικονομία όρθια.

«Ο ιδιωτικός τομέας είναι εδώ για να μείνει στην Κούβα, με ευρεία υποστήριξη από την κυβέρνηση», δήλωσε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. «Φυσικά, ο διάβολος κρύβεται πάντα στις λεπτομέρειες».

Διαβάστε ακόμη

Επιστροφή στα κέρδη για το Χρηματιστήριο Αθηνών – Τέταρτη σερί ανοδική εβδομάδα

Ελλάδα: Για ποιες παραλίες έχασε 22 Γαλάζιες Σημαίες (λίστα)

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ο Σηκουάνας είναι καθαρός – Το αστρονομικό ποσό που ξόδεψε η Γαλλία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ