Καθώς ο κορωνοϊός συνεχίζει να εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς σε ολόκληρο τον κόσμο, οι ειδικοί στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα: H Όμικρον δεν πρόκειται για το τέλος της πανδημίας. Οι πολίτες δεν πρέπει να εφησυχάζουν ούτε όμως, και να απογοητεύονται.
Εν μέσω του νέου κύματος με πιο ήπιες λοιμώξεις, πολλές χώρες ανά τον κόσμο επιλέγουν σταδιακά να μειώσουν τα περιοριστικά μέτρα. Κινδυνεύουν ωστόσο, με τον τρόπο αυτό, να δώσουν λάθος εντύπωση στους πολίτες, ότι η πανδημία τελείωσε, υποστηρίζουν οι ειδικοί.
Η επόμενη μέρα
Η Covid-19 θα συνεχίσει για αρκετό ακόμη διάστημα, να προκαλεί προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, στα ταξίδια αλλά και γενικότερα, στο σύστημα υγείας. Στο μεταξύ, η μετάλλαξη Όμικρον μπορεί να θεωρείται μια λιγότερο σοβαρή μετάλλαξη συγκριτικά με τις προηγούμενες, παρόλα αυτά, είναι εξαιρετικά μεταδοτική, με αποτέλεσμα καθημερινά, να καταγράφονται αριθμοί – ρεκόρ νέων κρουσμάτων στις περισσότερες χώρες.
Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πως η επόμενη μετάλλαξη – και θα υπάρξουν στο μέλλον νέες μεταλλάξεις – δεν θα είναι παρακλάδι μιας πιο επικίνδυνης παραλλαγής όπως η Δέλτα. Συγχρόνως, οι πιθανότητες οι πολίτες να κολλήσουν Covid περισσότερες από μία φορές είναι πράγματι, αυξημένες.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως ο ιός δεν θα εξαφανιστεί ποτέ εντελώς. Αντιθέτως, προκειμένου να βρίσκει τρόπους να επιβιώνει θα συνεχίσει να εξελίσσεται και θα δημιουργεί νέες μεταλλάξεις. «Φαίνεται ότι προσπαθούμε συνεχώς, να προλάβουμε τον ιό», δήλωσε ο Ακίκο Ιβασάκι, καθηγητής επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Γέιλ.
Σύμφωνα στοιχεία του ΠΟΥ με τον τρέχοντα ρυθμό μόλυνσης, τα μοντέλα δείχνουν ότι παραπάνω από το μισό του πληθυσμού της Ευρώπης θα έχει προσβληθεί από την Όμικρον μέχρι τα μέσα Μαρτίου. «Όσο αρνούμαστε να εμβολιαστούμε, θα συνεχίσουμε να βλέπουμε νέα κύματα. Θα συνεχίσουμε να έχουμε αρκετά επικίνδυνες παραλλαγές» υποστηρίζουν οι ειδικοί.
Ο εμβολιασμός εξακολουθεί να είναι το μεγαλύτερο όπλο της ανθρωπότητας κατά της Covid. Περισσότερο από το 62% των πολιτών σε όλο τον κόσμο έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση εμβολίου. Με τον σημερινό ρυθμό, θα χρειαστούν άλλοι πέντε μήνες μέχρι το 75% του παγκόσμιου πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση.
Πότε θα τελειώσει η πανδημία;
Στις ΗΠΑ καθώς και σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, ο κόσμος θα μπορούσε να επιστρέψει σε μία κανονικότητα, μέχρι τα μέσα του 2022. Θα υπάρχει καλύτερη πρόσβαση σε χάπια όπως το Paxlovid της Pfizer Inc., οι γρήγορες δοκιμές αντιγόνου θα είναι πιο εύκολα διαθέσιμες και οι άνθρωποι θα έχουν συνηθίσει στην ιδέα ότι η Covid ήρθε για να μείνει.
«Για μένα, ο κορωνοϊός θα θεωρείται μια ακόμη εποχική γρίπη όταν η κατάσταση στα νοσοκομεία δεν θα είναι πλέον, ασφυκτική. Αυτό θα συμβεί στις περισσότερες δυτικές χώρες το 2022 και θα χρειαστεί λίγος περισσότερος χρόνος για τον υπόλοιπο κόσμο» εκτιμά ο ανώτερος μελετητής στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins Center for Health Security στη Βαλτιμόρη.
«Είναι πραγματικά δύσκολο να προβλέψει κανείς κάτι τέτοιο. Θα μπορούσαν να υπάρχουν πολλά σενάρια. Το θετικό θα ήταν η επόμενη παραλλαγή να είναι αρκετά μεταδοτική, αλλά λιγότερο επικίνδυνη. Να μοιάζει δηλαδή, περισσότερο με ένα κοινό κρυολόγημα» αναφέρει ο Ιβασάκι. «Σε αντίθετη περίπτωση, θα καταλήξουμε με μια πιο σοβαρή ασθένεια» προσθέτει.
Διαβάστε ακόμη
Αμερικανική απόβαση στον ελληνικό τουρισμό (pics)
H Aγγελοπούλου, ο Σερ Μάικλ Κέιν και η δημοπρασία εκατομμυρίων λιρών
Ρεκόρ επενδύσεων σε νέα πλοία από τους Ελληνες εφοπλιστές (pics)