search icon

Bloomberg

Κορωνοϊός: Ποιοι είναι οι πιο κερδισμένοι κατασκευαστές εμβολίου

Πριν από ένα χρόνο, οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η BioNTech και η Moderna, θα ήταν δύο μη κερδοφόρες επιχειρήσεις για το 2021. Τώρα και οι δύο αυτές εταιρείες αναμένεται να κερδίσουν πολλά τον επόμενο χρόνο

Επενδυτές που παρακολουθούν στενά τον αγώνα για την παραγωγή του πολυπόθητου εμβολίου κατά του κορωνοϊού, υποστηρίζουν ότι οι μικρότερες εταιρείες που συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια είναι περισσότερο κερδισμένες από ότι οι ήδη επιτυχημένες και με πολυετή παρουσία στον κλάδο, βιομηχανίες φαρμάκων.

Οι μετοχές της BioNTech SE, της γερμανικής νεοσύστατης εταιρείας που συνεργάζεται με τον αμερικανικό κολοσσό φαρμάκων Pfizer Inc. για την ανάπτυξη του εμβολίου, έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί κατά τη διάρκεια του φετινού έτους, με τις μετοχές της Pfizer βέβαια να υποχωρούν περίπου κατά 1%.

Και η Moderna Inc., η οποία έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό μόλις δύο χρόνια πριν, έχει πενταπλασιάσει τα κέρδη της. Όσον αφορά στην AstraZeneca Plc, οι μετοχές σημείωσαν αύξηση της τάξεως του 5,2%.

Παρά την σημαντική πρόοδο που κατέγραψαν τον τελευταίο μήνα, οι περισσότερες από αυτές τις εταιρείες, η είδηση ότι το πολυαναμενόμενο εμβόλιο είναι σχεδόν έτοιμο να κυκλοφορήσει δεν αρκεί από μόνη της για να ενισχύσει σημαντικά τις μετοχές επιχειρήσεων τόσο μεγάλου βεληνεκούς όπως η Pfizer και η AstraZeneca – ακόμα και όταν εργάζονται πάνω στην δημιουργία του πιο πολυπόθητου εμβολίου στον πλανήτη.

«Οι μικρότερες βιοτεχνολογίες χρειάζονται απόλυτη επιτυχία στα εμβόλια τους για το μέλλον αυτών των ομίλων και των μετοχών τους, ενώ για την Astra και την Pfizer αυτό δεν είναι τόσο σημαντικό», δήλωσε ο Σαμ Φαζέλι, ανώτερος φαρμακευτικός αναλυτής.

Η σημαντική αύξηση της αξίας των μικρότερων εταιρειών σχετίζεται αρχικά με το σημείο εκκίνησης τους – που βρίσκονταν δηλαδή πριν από την ενασχόλησή τους με το εμβόλιο αλλά και στη σύνδεσή τους με την παραγωγή και πώληση και άλλων φαρμακευτικών ειδών. Ακόμα και μετά από τη φετινή ώθηση, η αξία της BioNTech που φτάνει περίπου τα 24 δισεκατομμύρια δολάρια δεν μπορεί να αγγίξει την αξία του συνεργάτη της η οποία υπολογίζεται στα 204 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πριν από ένα χρόνο, οι αναλυτές προέβλεπαν ότι τόσο η BioNTech όσο και η Moderna, καμία από τις οποίες δεν τροφοδοτούσε με φάρμακα στην αγορά, θα ήταν δύο μη κερδοφόρες επιχειρήσεις για το 2021. Τώρα και οι δύο αυτές εταιρείες αναμένεται να κερδίσουν τον επόμενο χρόνο.

Η Pfizer και η AstraZeneca, εντωμεταξύ, ήταν ήδη δύο αρκετά κερδοφόρες εταιρείες. Ανέφεραν έσοδα 51,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων και 24,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αντίστοιχα, το 2019 και πωλούν δεκάδες θεραπείες υψηλού προφίλ, επομένως είναι πιο δύσκολο για ένα νέο προϊόν να αλλάξει τα δεδομένα στον συγκεκριμένο κλάδο.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν το πιθανό κέρδος είναι σχετικά μικρό ή ανύπαρκτο. Ορισμένες εταιρείες που εργάζονται στην παραγωγή εμβολίου – συμπεριλαμβανομένων των AstraZeneca και Johnson & Johnson – έχουν δεσμευτεί «χωρίς κέρδος» από τις δόσεις του εμβολίου. Η Pfizer υποστήριξε πως δεν ρίχτηκε σε αυτή την προσπάθεια επειδή ήλπιζε να της επιστραφούν τα χρήματα που επένδυσε για τον αγώνα αυτό.

Πολλοί αναλυτές δεν συμπεριλαμβάνουν το εμβόλιο στις προβλέψεις τους για το μέλλον της AstraZeneca, ενώ ο αντίκτυπος για την Pfizer ήταν μέτριος. Οι αναλυτές μείωσαν την εκτίμησή τους ότι τα κέρδη της μετοχής της Βρετανικής εταιρείας το 2021 θα αυξηθούν κατά μέσο όρο κατά  5,4%,  ενώ την ίδια εκτίμηση έκαναν και για την Pfizer σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

Και καθώς όλος ο κόσμος είναι στραμμένος στην παραγωγή των εμβολίων και στην πρόοδο της προσπάθειας αυτής οι αναλυτές και οι επενδυτές μπορούν τώρα να εστιάσουν στα υπόλοιπα προγράμματα που αναπτύσσει η AstraZeneca.

«Με την εταιρεία να επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της για το εμβόλιο σήμερα το πρωί, πιστεύουμε ότι αυτό θα επιτρέψει στους επενδυτές να στραφούν και πάλι στα καινοτόμα ογκολογικά (και άλλα) προγράμματα της Astra» δήλωσε η αναλύτρια της Barclays, Έμιλυ Φίλντ.

Διαβάστε ακόμη: 

– Κορωνοϊός – Αεροδρόμια: Χωρίς τέλος το μαρτύριο των αερομεταφορών

– Το πρώην αφεντικό της Uber, το ρετιρέ των $37 εκατ. και το τρελό κορωνοπάρτι χωρίς μάσκες

– «Χάνει» η Σουηδία το στοίχημα της ανοσίας της αγέλης

 

 

Exit mobile version