Οι Ευρωπαίοι Επίτροποι Τιερί Μπρετόν και Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσαν ότι η τρέχουσα ενεργειακή κρίση απαιτεί αλληλεγγύη μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης από κοινού εγγυημένου ομολόγου παρόμοιου με αυτό που έγινε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπως αναφέρει το Bloomberg.
«Η ενεργειακή κρίση και ο αυξανόμενος κοινωνικός θυμός σε ένα πλαίσιο πληθωρισμού ρεκόρ και αστρονομικών τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας μας έφεραν σε άλλο σταυροδρόμι. Αυτή είναι μια ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε – μέσω αποφασιστικής δράσης – τις αρχές της αλληλεγγύης και της κοινής δράσης», ανέφεραν οι δύο αξιωματούχοι της ΕΕ σε άρθρα που δημοσιεύτηκαν σε ευρωπαϊκές εφημερίδες, συμπεριλαμβανομένων των Irish Times, της ιταλικής Corriere Della Sera και της γερμανικής Frankfurter Allgemeine Zeitung.
«Για να ξεπεράσουμε τα σφάλματα που προκαλούνται από τα διαφορετικά περιθώρια ελιγμών των εθνικών προϋπολογισμών, πρέπει να σκεφτούμε αμοιβαία εργαλεία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μόνο μια ευρωπαϊκή δημοσιονομική απάντηση θα μας επιτρέψει, υποστηρίζοντας τη δράση της ΕΚΤ, να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά σε αυτή την κρίση και να ηρεμήσουμε τις ασταθείς χρηματοπιστωτικές αγορές», όπως τονίζουν.
Η πρόταση για κοινή έκδοση χρέους είναι πιθανό να αντιμετωπίσει έντονη αντίθεση από πιο επιθετικά μέλη της Ε.Ε. Ενώ το μπλοκ ξεκίνησε ένα πακέτο έκτακτης ανάγκης 1,8 τρισεκατομμυρίων ευρώ που υποστηρίζεται από κοινό χρέος για τη χρηματοδότηση των προσπαθειών των κρατών μελών να αντιμετωπίσουν την πανδημία, μια τέτοια κίνηση θεωρήθηκε άνευ προηγουμένου…
Ο Τιερί Μπρετόν, ο οποίος ηγείται του χαρτοφυλακίου εσωτερικών αγορών της ΕΕ, και ο Πάολο Τζεντιλόνι, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τα οικονομικά, εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί όσον αφορά τα σχέδια της Γερμανίας για ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα δανεισμού.
Αν και «ανταποκρίνεται σε μια ανάγκη που αναγνωρίζουμε και έχουμε επισημάνει – «να στηρίξουμε την οικονομία» — θέτει επίσης το ζήτημα τι σημαίνει αυτό για «χώρες που δεν έχουν τον ίδιο δημοσιονομικό χώρο», όπως είπαν. «Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να αποφύγουμε τον κατακερματισμό της εσωτερικής αγοράς» κατέληξαν.
Διαβάστε ακόμη: