Σε συμφωνία για την εφαρμογή νέων δημοσιονομικών κανόνων φαίνεται πως πλησιάζουν φέτος οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς η Γερμανία και η Ιταλία δείχνουν διάθεση συμβιβασμού μετά από μήνες διαμάχης για τον τρόπο με τον οποίο θα περιοριστεί το χρέος του μπλοκ.
«Υπάρχει η βούληση να επιταχύνουμε, να βρούμε μια συμφωνία και να καταλήξουμε τελικά σε συμβιβασμό», δήλωσε ο Πάολο Τζεντιλόνι, επικεφαλής της οικονομίας της ΕΕ, στο περιθώριο της συνάντησης των επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών στο Σαντιάγο ντε Κομποστέλα της Ισπανίας το Σάββατο. «Πρόκειται για μια σημαντική και θετική εξέλιξη».
Αυτό επανέλαβε η Ισπανίδα υπουργός Οικονομίας Νάντια Καλβίνο, η οποία δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο τέλος της εκδήλωσης είπε ότι τα κράτη μέλη έχουν δεσμευτεί να συμφωνήσουν σε νέους δημοσιονομικούς κανόνες φέτος. Νωρίτερα δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι υπάρχει συμφωνία για το 70% περίπου των προτάσεων νομοθετικής μεταρρύθμισης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Μια σημαντική εξέλιξη στο Σαντιάγο ήταν η προθυμία της Γερμανίας να εξετάσει τις επιλογές που εξέφρασαν χώρες με υψηλότερα επίπεδα χρέους, όπως η Ιταλία, οι οποίες περιλαμβάνουν την παροχή περισσότερων δυνατοτήτων για ορισμένες επενδύσεις για περιορισμένο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα.
Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζιανκάρλο Τζορτζέτι πρότεινε να εξαιρεθούν από τους υπολογισμούς του ελλείμματος στοιχεία, όπως οι αμυντικές προσπάθειες για τη στήριξη της Ουκρανίας και ορισμένες δαπάνες του ταμείου ανάκαμψης της ΕΕ, δήλωσε ένας από τους ανθρώπους. Σε αντάλλαγμα, η Ιταλία είναι ανοιχτή σε έναν ενιαίο κοινό κανόνα για τη μείωση του χρέους.
Δημοσιονομικό camino
Παρόλα αυτά, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ότι οι υπουργοί εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ένα δύσκολο «δημοσιονομικό camino», αναφερόμενος στο θρησκευτικό προσκύνημα που είναι γνωστό ως Camino de Santiago, το οποίο καταλήγει στη βορειοδυτική ισπανική πόλη και προσελκύει χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο.
Οι κανόνες ανεστάλησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του covid-19 και στη συνέχεια και πάλι μέχρι το τέλος του 2023 λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ώστε να επιτραπεί στις κυβερνήσεις μεγαλύτερο περιθώριο για τις δαπάνες κρίσης. Αναμένεται να επανέλθουν τον Ιανουάριο και ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ θέλει τα κράτη μέλη να καταλήξουν σε συμφωνία φέτος.
Το σημείο εμπλοκής ήταν αν θα εφαρμοστούν αυτόματοι και ενιαίοι κανόνες σε όλα τα κράτη μέλη. Η συζήτηση ανέδειξε τις διαιρέσεις μεταξύ της Γερμανίας και των συμμάχων της που επιθυμούν λιγότερη ευελιξία και των πιο ήπιων χωρών όπως η Γαλλία και η Ιταλία που ανησυχούν ότι η υπερβολική πίεση για γρήγορη μείωση του χρέους θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την οικονομική ανάπτυξη.
Διαβάστε ακόμα
Επανέρχεται η ρύθμιση για την εκτός σχεδίου δόμηση
Τι σημαίνει η θετική ετυμηγορία της Moody’s για την Ελλάδα
Ποια εταιρεία ξαναπουλά στους καταναλωτές ρούχα που πετάνε σε κάδους
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ