Η οικονομική ανάπτυξη της ευρωζώνης θα ανακάμψει καθώς τα εμπόδια στην κατανάλωση και τις επενδύσεις θα εξαλειφθούν, αν και η γεωπολιτική αποτελεί αυξανόμενη απειλή, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα αυξηθεί κατά 1,3% το επόμενο έτος και κατά 1,6% το 2026, ανέφερε ο εκτελεστικός βραχίονας της Ε.Ε. σε έκθεση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή. Το ποσοστό αυτό είναι ελαφρώς ισχυρότερο από αυτό που προέβλεψε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τον περασμένο μήνα και σημαντικά υψηλότερο από το 0,8% που προβλέπουν οι αξιωματούχοι για το 2024.
Η αύξηση των τιμών καταναλωτή αναμένεται να συγκρατηθεί στο 2,1% το επόμενο έτος και στο 1,9% το 2026, λίγο κάτω από τον στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Παρά κάποια αναμενόμενη μεταβλητότητα βραχυπρόθεσμα, η αποπληθωριστική διαδικασία «φαίνεται να συνεχίζεται σταθερά», δήλωσε η Κομισιόν.
«Καθώς ο πληθωρισμός συνεχίζει να υποχωρεί και η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων επιταχύνεται, με την ανεργία σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί σταδιακά τα επόμενα δύο χρόνια», ανέφερε σε δήλωσή του ο επίτροπος Οικονομίας της Ε.Ε. Πάολο Τζεντιλόνι. «Ωστόσο, οι διαρθρωτικές προκλήσεις και η γεωπολιτική αβεβαιότητα επιβαρύνουν τις μελλοντικές μας προοπτικές».
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, ο Τζεντιλόνι δήλωσε ότι η εμπορική σχέση μεταξύ της Ε.Ε. και των ΗΠΑ είναι μία από τις μεγαλύτερες και στρατηγικά σημαντικότερες στον κόσμο, με όγκο 850 δισ. ευρώ πέρυσι για τα αγαθά και άλλα 650 δισ. ευρώ για τις υπηρεσίες.
«Μια πιθανή προστατευτική στροφή στην εμπορική πολιτική των ΗΠΑ θα ήταν εξαιρετικά επιζήμια και για τις δύο οικονομίες», δήλωσε. «Η Επιτροπή θα συνεργαστεί με την επερχόμενη αμερικανική κυβέρνηση για να προωθήσει μια ισχυρή διατλαντική ατζέντα και να διασφαλίσει ότι οι διεθνείς εμπορικοί δίαυλοι θα παραμείνουν ανοιχτοί, καθιστώντας τους παράλληλα πιο ασφαλείς», τόνισε.
Οι αξιωματούχοι αναγνώρισαν ότι οι συνεχιζόμενοι πόλεμοι στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή αποτελούν έναν άλλο σημαντικό κίνδυνο, καθώς τροφοδοτούν την «ευπάθεια της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας».
Ο πρόεδρος της Bundesbank, Γιοακίμ Νάγκελ, προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι το σχέδιο δασμών του Τραμπ θα μπορούσε να κοστίσει στη Γερμανία 1% του ΑΕΠ. Αυτό θα επιδείνωνε την κατάσταση στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η οποία έχει μείνει πίσω σε σχέση με την υπόλοιπη περιοχή λόγω της επίμονης αδυναμίας του μεταποιητικού της τομέα.
Η Κομισιόν εξακολουθεί να προβλέπει ανάπτυξη της τάξης του 0,7% στη Γερμανία το επόμενο έτος μετά από μια μικρή συρρίκνωση το 2024, καθώς η χαλάρωση του πληθωρισμού και η αύξηση των μισθών οδηγούν σε ανάκαμψη της κατανάλωσης των νοικοκυριών.
Οι αξιωματούχοι αναμένουν ότι τα νοικοκυριά θα μειώσουν το ποσοστό αποταμίευσής τους καθώς τα επιτόκια πέφτουν και ότι οι εταιρικές επενδύσεις θα ανακάμψουν δυναμικά λόγω των ισχυρών ισολογισμών, της ανάκαμψης των κερδών και της βελτίωσης των πιστωτικών συνθηκών.
Σύμφωνα με το Bloomberg, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της ευρωζώνης αυξήθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν το γ’ τρίμηνο, αν και ένα μέρος αυτού πιστώθηκε στα ευμετάβλητα ιρλανδικά στοιχεία και στις εφάπαξ επιδράσεις από τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στη Γαλλία. Η ανάπτυξη άντεξε καλύτερα εκτός των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του νομισματικού μπλοκ, με την Ισπανία να αναμένεται να σημειώσει επέκταση 3% το 2024, ενώ η επέκταση στην Ιταλία αναμένεται να επιταχυνθεί στο 1% από 0,7%.
Η νομισματική πολιτική θα προσφέρει περαιτέρω ώθηση, καθώς η ΕΚΤ συνεχίζει να μειώνει το κόστος δανεισμού. Οι ανησυχίες για τις προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής ώθησαν ήδη τους αξιωματούχους να επισπεύσουν μια τέτοια κίνηση τον περασμένο μήνα και οι οικονομολόγοι αναμένουν ευρέως περαιτέρω χαλάρωση σε μελλοντικές συνεδριάσεις.
Ενώ οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής τον Οκτώβριο ανέμεναν ότι θα επιτύχουν τον πληθωριστικό τους στόχο νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν προηγουμένως, η Επιτροπή εξακολουθεί να προβλέπει επιστροφή στον στόχο του 2% το δ’ τρίμηνο του 2025. Η ΕΚΤ θα παρουσιάσει τις δικές της προβλέψεις κατά την επόμενη συνεδρίαση τον Δεκέμβριο.
Οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών εκτιμούν ότι το συλλογικό δημοσιονομικό έλλειμμα της ευρωζώνης θα μειωθεί κάτω από το ανώτατο όριο του 3% του ΑΕΠ το επόμενο έτος, αν και η Γαλλία αποτελεί αξιοσημείωτη εξαίρεση. Το κενό εκεί θα μειωθεί μόνο στο 5,4% το 2026 από 6,2% φέτος, σύμφωνα με την Επιτροπή. Το έλλειμμα της Ιταλίας προβλέπεται να μειωθεί στο 2,9% το 2026.
Διαβάστε ακόμη
Πώς θα δομήσουν οι τράπεζες την προσφορά χορηγήσεων το 2025
Ξεκινά το Gigabit Voucher που δίνει 200 ευρώ για Internet έως 1 Gbps
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα