Πολύ κοντά στην εξεύρεση φόρμουλας που θα επιτρέψει στις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες να αποφύγουν να επιβαρυνθούν με την επιβολή σημαντικών προστίμων που αφορούν στους ρύπους άνθρακα βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στόχος, σύμφωνα με το Bloomberg, είναι να μειωθεί η οικονομική πίεση που δέχονται οι εταιρείες σε ένα διάστημα ιδιαίτερα δύσκολο για τον κλάδο, χωρίς ωστόσο να τεθούν σε κίνδυνο οι φιλόδοξοι πράσινοι στόχοι που έχει θέσει η ΕΕ για τον τομέα των μεταφορών.
Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε συνομιλίες με τον κλάδο αυτοκινήτου για τη διαμόρφωση ενός σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Μάλιστα, το εν λόγω σχέδιο αναμένεται να παρουσιαστεί μέσα στο Μάρτιο.
Σύμφωνα με τον Πέτερ Λίζε, επικεφαλής νομοθέτη για περιβαλλοντικά ζητήματα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το σχέδιο αυτό ενδέχεται να περιλαμβάνει μια νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέπει τη διαχείριση και το δανεισμό πιστωτικών μονάδων εκπομπών αερίων δίδοντας έτσι στους κατασκευαστές αυτοκινήτων μεγαλύτερη ευελιξία στη δυνατότητα τους να συμμορφωθούν με τα περιβαλλοντικά πρότυπα και κριτήρια που έχει ορίσει η ΕΕ.
«Ελπίζω να υπάρξουν βραχυπρόθεσμα μέτρα που θα μας επιτρέψουν να διατηρήσουμε τους στόχους, αλλά με μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά τα πρόστιμα» τόνισε χαρακτηριστικά ο Πέτερ Λίζε, μιλώντας τη Δευτέρα σε δημοσιογράφους.
«Για παράδειγμα, αν δεν μπορεί (μια εταιρεία) να πετύχει τους στόχους του 2025, θα έχει τη δυνατότητα να αναπληρώσει το κενό με υπερ-απόδοση των στόχων του 2026 και του 2027» εξήγησε, προσθέτοντας με νόημα πως δεν υπάρχει λόγος να υπάρξει μεγαλύτερη επιβάρυνση στα ελαφρά οχήματα.
Πάντως, μια τέτοια πρόταση από την Κομισιόν προκειμένου να επικυρωθεί, απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη τόσο των κρατών μελών όσο και της Ευρωβουλής.
Σημειωτέον πως η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες που μπορεί να προκύψουν σε περίπτωση που οι εταιρείες του κλάδου επιβαρυνθούν με βαριά πρόστιμα, εφόσον δεν καταφέρουν να «πιάσουν» τους στόχους για τις εκπομπές αερίων.
Για παράδειγμα η Volkswagen AG προσπαθεί να βρει τρόπο να αποφύγει ένα πρόστιμο της τάξεως του 1,5 δισ. ευρώ μόνο για τη φετινή χρονιά.
Για να αποφύγουν τέτοια πρόστιμα, οι αυτοκινητοβιομηχανίες επιτρέπεται προς το παρόν να σχηματίζουν «ομάδες» με άλλες εταιρείες που έχουν προχωρήσει περισσότερο στο δρόμο της ηλεκτροκίνησης, εξισορροπώντας έτσι τις εκπομπές τους. Όμως, αυτό καταλήγει να λειτουργεί προς όφελος ξένων παραγωγών, όπως η Tesla και η κινέζικη BYD Co.
Η δημόσια στήριξη προς το Green Deal της EE – το οποίο ανακοινώθηκε πριν από πέντε χρόνια με στόχο να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη και την πράσινη μετάβαση της περιοχής – έχει συρρικνωθεί αισθητά λόγω των έντονων ανησυχιών για το κόστος της ενεργειακής μετάβασης και το πλήγμα προς την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας αυτοκινήτου.
Εξάλλου, οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν πιεστεί σημαντικά και από τις επιπτώσεις του επίμονα υψηλά πληθωρισμού και του αυξημένου κόστους δανεισμού, σε συνδυασμό με την πτώση του ενδιαφέροντος των καταναλωτών για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Διαβάστε ακόμη
“Lady L”: Για τρίτη φορά στο σφυρί το σκάφος με τα… 80 χρόνια ιστορίας (pic)
Χρηματιστήριο: Νέοι κανόνες και ρυθμίσεις για Κεφαλαιαγορά και επενδύσεις
Ο Τραμπ υπέγραψε το διάταγμα για επιβολή δασμών 25% σε χάλυβα και αλουμίνιο
Για όλες τις υπόλοιπεςειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα