search icon

Bloomberg

Κνοτ (ΕΚΤ): Τα πληθωριστικά σοκ έχουν εξασθενήσει

«Θα παραμείνουμε σε επαγρύπνηση και θα είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε τα επιτόκια ακόμη περισσότερο εάν η διαδικασία αποπληθωρισμού καθυστερήσει» δήλωσε ο Κλάας Κνοτ

Τα πληθωριστικά σοκ έχουν πλέον υποχωρήσει, αν και οι αξιωματούχοι είναι έτοιμοι να επέμβουν και πάλι εάν η επίτευξη του στόχου του 2% απομακρυνθεί περισσότερο στο μέλλον, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κλάας Κνοτ.

«Οι επιπτώσεις αυτών των σοκ υποχωρούν τώρα σταδιακά», δήλωσε ο Κνοτ την Τετάρτη στο Μαρακές, όπου συμμετέχει στις ετήσιες συνεδριάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. «Πρέπει να παρακολουθούμε, θα υπάρξουν νέα σοκ».

Η αύξηση των τιμών καταναλωτή έχει επιβραδυνθεί στο 4,3% από πάνω από 10% τον Οκτώβριο του 2022, αν και οι τελευταίες προβλέψεις της ΕΚΤ βλέπουν την επίτευξη του στόχου μόνο στο δεύτερο εξάμηνο του 2025, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Κάτι τέτοιο για το έτος αυτό «θα ήταν μια αποδεκτή απόδοση για μένα», δήλωσε ο Κνοτ, προσθέτοντας ότι «αυτή τη στιγμή, αποκτώ και πάλι λίγο μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις προβλέψεις μας, επειδή αυτά τα πρωτοφανή σοκ που έκαναν τα μοντέλα μας λίγο απαρχαιωμένα και την παραγωγή των μοντέλων λιγότερο αξιόπιστη από ό,τι θα ήταν κανονικά, αυτά τα σοκ εξασθενούν».

Η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκια για 10 συνεχείς συνεδριάσεις και έχει επισημάνει ότι δεν είναι πιθανό να υπάρξει περαιτέρω κίνηση στη συνεδρίασή της στις 26 Οκτωβρίου. Ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν επισημάνει ότι θεωρούν ότι το αποκορύφωμα της σύσφιξης έχει πλέον επιτευχθεί, ενώ άλλοι αρνούνται να αποκλείσουν το ενδεχόμενο περαιτέρω δράσης.

«Φυσικά, είμαστε ανοιχτοί στη συνειδητοποίηση ότι οι διαδικασίες αποπληθωρισμού δεν λαμβάνουν ποτέ χώρα με ένα είδος γραμμικού τρόπου και μπορεί να έχουμε μπροστά μας νέα σοκ», δήλωσε. «Σε μια τέτοια περίπτωση, θα παραμείνουμε σε επαγρύπνηση και θα είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε τα επιτόκια ακόμη περισσότερο εάν η διαδικασία αποπληθωρισμού καθυστερήσει, καθώς οι κίνδυνοι παρατεταμένης αύξησης των μισθών και περαιτέρω επιπτώσεων του δεύτερου γύρου παραμένουν φυσικά».

Διαβάστε ακόμη

ΔΝΤ: «Πρωταθλήτρια» η Ελλάδα στη μείωση του χρέους – Κάτω από 150% του ΑΕΠ ως το 2027

ΥΠΑΝ: Τα 3 νέα μέτρα κατά της ακρίβειας στο ράφι (πίνακες)

Τσακλόγου: Οι τεχνολογικές εξελίξεις βελτιώνουν τις συνθήκες εργασίας και αυξάνουν τα εισοδήματα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ 

Exit mobile version