search icon

Bloomberg

Κλονίζεται η ελληνική κυβέρνηση λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών

Η εξεύρεση συμβιβασμού στο θέμα της πΓΔΜ θα μπορούσε να κοστίσει στον πρωθυπουργό, τον κυβερνητικό του εταίρο - Ο Καμμένος, ο οποίος αντιτίθεται σθεναρά σε οποιαδήποτε χρήση της λέξης Μακεδονία, απείλησε να «τραβήξει την πρίζα» του συνασπισμού - Η πΓΔΜ έκανε την ασυνήθιστη παραχώρηση να δώσει δικαίωμα βέτο στον γείτονα της, πάνω το δικό της όνομα 

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στα πρόθυρα της επίλυσης μιας διαμάχης με τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας» που διαρκεί περίπου μια δεκαετία, αλλά η εξεύρεση συμβιβασμού θα μπορούσε να του κοστίσει τον κυβερνητικό του εταίρο.

Ο Τσίπρας έχει προγραμματιστεί να συναντηθεί την Παρασκευή με τον σύμμαχό του, τον ηγέτη του κόμματος Ανεξάρτητοι Έλληνες τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο, σε μια προσπάθεια να μειώσει τις εντάσεις κατά τη διάρκεια της προεκλογικής ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο για τη συμφωνία των Πρεσπών. Ο βόρειος γείτονας της Ελλάδας υπήρξε ανάγκη μερικές φορές να αποκαλείται ως Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, και σε συντομογραφία ΠΓΔΜ, λόγω αντιρρήσεων από την Αθήνα προς το συνταγματικό όνομα της.

Ο Καμμένος, ο οποίος αντιτίθεται σθεναρά σε οποιαδήποτε χρήση της λέξης Μακεδονία στο όνομα του βόρειου βαλκανικού κράτους, απείλησε να «τραβήξει την πρίζα» του συνασπισμού υπό την ηγεσία του Τσίπρα όταν η συμφωνία έλθει στη Βουλή για ψηφοφορία. Ο Τσίπρας επιμένει ότι θα μπορούσε ακόμη να συγκεντρώσει πλειοψηφία με βουλευτές από άλλα κόμματα – και μπορεί να βρει αρκετούς που είναι διατεθειμένοι να καταπιούν την εθνικιστική τους υπερηφάνεια για να παραμείνουν στην δουλειά τους.

Οι επόμενες εκλογές θα πραγματοποιηθούν το φθινόπωρο, αλλά ο Τσίπρας θα μπορούσε να επιλέξει να πάει σε αυτές νωρίτερα επειδή διακινδυνεύει μεγάλες απώλειες στην ψηφοφορία του Μαΐου για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αυτό θα του δημιουργούσε προβλήματα στην καμπάνια του, αν αυτή εξελιχθεί αργότερα.

Η πΓΔΜ έκανε την ασυνήθιστη παραχώρηση να δώσει δικαίωμα βέτο στον γείτονα της, πάνω το δικό της όνομα τον Ιούνιο, όταν ο Τσίπρας και ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάιεφ συναντήθηκαν στο βόρειο δήμο Πρεσπών και συμφώνησαν ότι η χώρα θα μπορούσε να αποκαλείται Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Η Ελλάδα αντάλλαξε την υποστήριξή της για την προσχώρηση του γείτονά της στον Οργανισμό του Βορειοατλαντικού Συμφώνου και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εξέλιξη την οποία προηγουμένως είχε εμποδίσει.

Οι Έλληνες εθνικιστές ισχυρίζονται ότι η Μακεδονία πρέπει να αναφέρεται μόνο στη βόρεια περιοχή της χώρας τους, που ήταν το προπύργιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην αρχαιότητα.

Μόλις η αλλαγή ονόματος είναι επίσημη, το ελληνικό κοινοβούλιο θα χρειαστεί να εγκρίνει τη συμφωνία με απλή πλειοψηφία 151 ψήφων, πιθανώς αργότερα αυτό το μήνα. Ο Τσίπρας λέει ότι έχει τις ψήφους για να κερδίσει ακόμη και χωρίς τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Exit mobile version