Ήταν μόλις στα τέλη του περασμένου καλοκαιριού όταν ο δισεκατομμυριούχος των τηλεπικοινωνιών Πατρίκ Ντράχι προσπαθούσε να κατευνάσει τα τσακισμένα νεύρα των επενδυτών του. Καθώς το χρέος της εταιρείας του, Altice France, βρίσκονταν υπό πίεση, ο ίδιος και οι υπαρχηγοί του διαβεβαίωναν τους πιστωτές ότι θα τους φρόντιζαν.

Ένας εξέχων πρώην επενδυτής της Altice, ο οποίος ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, ανέφερε ότι εκπρόσωποι της εταιρείας του τόνισαν πως ο Ντράχι θα έκανε «ό,τι χρειαστεί» για να τηρήσει τις δεσμεύσεις του – απηχώντας τα λόγια του σχεδόν συνονόματού του Μάριο Ντράγκι στο αποκορύφωμα της κρίσης του ευρώ.

Η εταιρεία, πια, πρόκειται να εισέλθει σε έναν σκληρό γύρο συνομιλιών με τους θυμωμένους ομολογιούχους, οι οποίοι έχουν ενημερωθεί ότι θα πρέπει να δεχτούν κούρεμα στις επενδύσεις τους.

Ο Ντράχι είναι ίσως η πιο ακραία περίπτωση ενός Ευρωπαίου μεγιστάνα που δημιούργησε ένα φανατικό κοινό επενδυτών στην εποχή του φθηνού χρήματος και τους δίνει αφορμή να μετανιώσουν για τις επιλογές τους – καθώς καλείται να αντιμετωπίσει τα επίμονα υψηλότερα επιτόκια και ένα τεράστιο ποσό χρέους.

Η εταιρεία fintech του Ιταλού μεγιστάνα Αντρέα Πινιατάρο τα πηγαίνει καλύτερα, αλλά ο αθόρυβος δανεισμός δισεκατομμυρίων δολαρίων από μια ιδιωτική πιστωτική εταιρεία αιφνιδίασε τους επενδυτές της.

Οι Βρετανοί μεγιστάνες των σταθμών φυσικού αερίου, αδελφοί Ίσα, αναγκάστηκαν να αναχρηματοδοτήσουν χρέος ύψους 3,2 δισεκατομμυρίων λιρών για τη βρετανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ Asda, αν και κατάφεραν να περιορίσουν τη ζημιά για τους επενδυτές.

Η Ευρώπη αποτέλεσε πρόσφορο έδαφος για φιλόδοξους μεγιστάνες την τελευταία δεκαετία, καθώς τα αρνητικά επιτόκια της κεντρικής τράπεζας και οι αγορές εταιρικών ομολόγων ώθησαν τους επενδυτές που διψούσαν για αποδόσεις να επενδύσουν σε χρέος ριψοκίνδυνων επιχειρήσεων που προσέφερε υψηλότερη απόδοση.

Τώρα, πολλοί τονίζουν πως δεν πρόκειται ποτέ να κάνουν ξανά το ίδιο λάθος. Περισσότεροι από δώδεκα διαχειριστές κεφαλαίων δήλωσαν στο Bloomberg ότι οι πρόσφατες κινήσεις του Ντράχι και άλλων σημαίνουν ότι δεν θέλουν πια να επενδύσουν σε άλλη μια εταιρεία που ελέγχεται από άτομα τέτοιου είδους.

Η πίστη των επενδυτών στους Ευρωπαίους δισεκατομμυριούχους επιχειρηματίες έχει κλονιστεί σοβαρά.

Καθώς η Altice France άρχισε να μετακινεί χρήματα και να απειλεί τους πιστωτές ότι θα τους αναγκάσει να επωμιστούν τις ζημίες, «έγινε σχεδόν μη επενδύσιμη», όπως αναφέρει ο Μπεν Πάκενχαμ της Abrdn. «Αποχωρήσαμε αμέσως, τόσο από την Altice France όσο και και από την Altice International. Τελικά ο Ντράχι έπαιξε τα χαρτιά του. Δεν είμαστε ιδιαίτερα πρόθυμοι να του ξαναδανείσουμε».

Άλλοι περιμένουν να δουν τι θα συμβεί στη συνέχεια προτού βγάλουν συμπεράσματα, υποστηρίζοντας ότι τέτοιες αντιπαραθέσεις είναι αναπόφευκτες στον κόσμο του χρέους υψηλής επικινδυνότητας και υψηλής απόδοσης. 

«Ίσως βάζουμε έναν αστερίσκο σε μια εταιρεία που υποστηρίζεται από δισεκατομμυριούχους, αλλά δεν θα έφτανα στο σημείο να πω ότι είναι μαύρη κηλίδα», τόνισε ο Κρις Έλις, διαχειριστής χαρτοφυλακίου υψηλών αποδόσεων στην AXA. «Το μόνο πράγμα που θα μπορούσε να αλλάξει το αφήγημα αυτό είναι αν ο Ντράχι επιβάλει κούρεμα χωρίς να βάλει ο ίδιος μετοχές».

Ενώ οι τιμές του χρέους στην ION του Πινιατάρο άντεξαν, ο λογαριασμός των τόκων της αυξήθηκε επειδή τα περισσότερα από τα δάνειά της έχουν κυμαινόμενο επιτόκιο. 

Ορισμένοι πιστωτές είναι εξοργισμένοι με το γεγονός ότι οι μεγιστάνες απειλούν να αναγκάσουν τους οφειλέτες να υποστούν τον πόνο των κινήσεών τους, αφού πλήρωσαν τους εαυτούς τους αδρά μέσω μερισμάτων όλα αυτά τα χρόνια και χρηματοδότησαν τον πλούσιο τρόπο ζωής τους. Ο λάτρης της τέχνης Ντράχι κατέχει έργα του Πικάσο και άλλων μετρ της τέχνης, ενώ εξαγόρασε τον οίκο δημοπρασιών Sotheby’s για 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019.

Η Altice κατέχει τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Γαλλίας, ενώ ο κίνδυνος χρεοκοπίας της έχει αυξηθεί, σύμφωνα με τη Moody’s Ratings. Η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Asda, χάνει μερίδιο αγοράς και το κόστος των τόκων της έχει εκτοξευθεί.

Οι χαρισματικοί επιχειρηματίες που υπερτροφοδοτούν τα στοιχήματά τους με μόχλευση δεν είναι μόνο Ευρωπαίοι. Ο Τζον Μαλόουν, γνωστός στις ΗΠΑ ως «καουμπόι της καλωδιακής τηλεόρασης», χρησιμοποίησε επί μακρόν ένα παρόμοιο σχέδιο για να χτίσει μια αυτοκρατορία τηλεπικοινωνιών και τηλεόρασης, η οποία κατάφερε, μέχρι στιγμής, να αποφύγει τις παγίδες στις οποίες έπεσε ο πάλαι ποτέ προστατευόμενός του, Ντράχι.

Το εγχειρίδιο για τα junk bonds εφευρέθηκε για πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη τη δεκαετία του 1980, από τον Μάικλ Μίλκεν της Drexel Burnham Lambert, ενώ αποτέλεσε μια καινοτομία-εφαλτήριο για μια ομάδα σχετικά άγνωστων, τότε, αμερικανών επιχειρηματιών, συμπεριλαμβανομένων των Καρλ Άικαν, Ρόναλντ Πέρελμαν και Νέλσον Πελτς στην παγκόσμια επενδυτική σκηνή.

Τα τελευταία χρόνια, όμως, οι μεγιστάνες ιδιοκτήτες έχουν πρωταγωνιστήσει στις ευρωπαϊκές αγορές χρέους υψηλής απόδοσης, συχνά με άσχημα αποτελέσματα. Ενώ οι πληγέντες δανειστές λένε ότι δεν θα ακολουθούν πλέον αμέριμνοι τον δρόμο που χαράσσουν οι μεγιστάνες, η ιστορία δείχνει το αντίθετο.

Ένα πρόβλημα για τους επενδυτές είναι ότι πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες που ελέγχονται από κυρίαρχους μεμονωμένους μετόχους έχουν διογκωθεί τόσο πολύ με τον δανεισμό που είναι σχεδόν αδύνατο να τις αποφύγουν σε ένα συρρικνούμενο επενδυτικό περιβάλλον χρέους υψηλής απόδοσης.

Η ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων junk έχει ξεφουσκώσει από τα τέλη του 2021, καθώς οι επιχειρήσεις αναχρηματοδοτούνται και αναζητούν φθηνότερο δανεισμό.

Ο Ντράχι συσσώρευσε χρέος 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων εξαγοράζοντας μια από τις μεγαλύτερες τηλεφωνικές εταιρείες της Γαλλίας και στη συνέχεια επεκτείνοντάς τη στην Πορτογαλία, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ. Οι αδελφοί Ίσα δανείστηκαν δισεκατομμύρια καθώς από ιδιοκτήτες ενός βενζινάδικου στο Μπλάκμπερν έφτασαν να αγοράζουν πρατήρια σε όλο τον κόσμο και την τρίτη μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ της Βρετανίας.

Οι εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων, όπως η Blackstone Inc. και η KKR & Co. τείνουν να είναι οι πιο συνηθισμένοι παράγοντες των αγορών υψηλής απόδοσης, τις οποίες αξιοποιούν για να επενδύσουν σε χρέος με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως οι εταιρείες που ανήκουν σε δισεκατομμυριούχους. Με πεισματικά υψηλότερα επιτόκια, ο κλάδος των εξαγορών αντιμετωπίζει τα δικά του προβλήματα τελευταία, καθώς οι επιχειρήσεις παραπαίουν κάτω από το διογκωμένο κόστος των τόκων.

Ορισμένοι πιστωτές αντιτίθενται σθεναρά σε οποιαδήποτε αναδιάρθρωση που ευνοεί το μετοχικό κεφάλαιο του Ντράχι, αν και άλλοι εμφανίζονται πιο πρόθυμοι να δεχτούν τη ζημία και να προχωρήσουν παραπέρα, όπως δήλωσαν στο Bloomberg άτομα με γνώση του θέματος.

Ακόμη και σημαντικά κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου, όπως η Millennium Management, έχουν εμπλακεί στην αναταραχή, αναγκασμένα να ρευστοποιήσουν τα στοιχήματα της Altice, ενώ η Arini του Χάμζα Λεμσόουγκερ έχασε χρήματα τον Μάρτιο μετά από παρόμοια στοιχήματα.

Εκτός από το γεγονός ότι πολλοί παρασύρθηκαν από το κύμα του φθηνού χρήματος και το κυνήγι της απόδοσης, αρκετοί επενδυτές γοητεύτηκαν από τα στελέχη στο τιμόνι αυτών των εταιρειών, αν και λίγοι από αυτούς έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα.

Οι επενδυτές, που ταλανίζονται από τις αποτυχημένες αποφάσεις των μεγιστάνων, νοσταλγούν τις ασφαλέστερες συμφωνίες που εξαφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της εποχής του εύκολου χρήματος. Παρ’ όλα αυτά, οι νομικοί όροι γίνονται ακόμη χειρότεροι, καθώς τα τεράστια χρηματικά ποσά που κυκλοφορούν στις πιστωτικές αγορές και η έλλειψη συμφωνιών παραδίδουν ολοένα και περισσότερη εξουσία στους εκδότες ομολόγων.

Διαβάστε ακόμη: 

Νέα σοβαρή κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή – Τι σηματοδοτεί η δολοφονία Χανίγια 

Φορολογικές δηλώσεις: Παράταση και στην εφάπαξ εξόφληση του φόρου εισοδήματος με έκπτωση 3% 

Έως και 5,6 φορές πάνω το κόστος μίας πολυτελούς κατοικίας έναντι ενός τυπικού εξοχικού σε Μύκονο- Σαντορίνη 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ