Ένα πρόγραμμα ύψους 350 εκατομμυρίων ευρώ (370 εκατομμυρίων δολαρίων) που αποσκοπεί στην ελάφρυνση του οικονομικού βάρους των κλιματικών καταστροφών για τις πιο ευάλωτες χώρες του κόσμου έχει διανείμει μόλις 5,2 εκατομμύρια ευρώ σε δύο χρόνια, σύμφωνα με τους διαχειριστές του ταμείου.
Η Παγκόσμια Ασπίδα ξεκίνησε τις συνομιλίες των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου με την υποστήριξη της G7, υπό την ηγεσία της Γερμανίας το 2022. Η εξατομικευμένη προσέγγισή του για τον σχεδιασμό πακέτων βοήθειας που ταιριάζουν στις ανάγκες μιας χώρας διαρκεί χρόνια.
«Η διαχείριση του κλιματικού κινδύνου δεν έχει να κάνει μόνο με τη μεταφορά κινδύνου και τη συγκράτηση κινδύνου, αλλά πρώτα με την κατανόηση του κινδύνου», δήλωσε η Άστριντ Γουικ, συνδιευθύντρια της γραμματείας της Global Shield.
Η χρηματοδότηση του κλίματος αποτελεί κεντρικό μέρος των συνομιλιών της COP29 αυτή την εβδομάδα στο Αζερμπαϊτζάν, όπου οι χώρες πρόκειται να αντικαταστήσουν μια υπάρχουσα ετήσια δέσμευση χρηματοδότησης ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων με μια δέσμευση που θα προσφέρει πολύ περισσότερα για να βοηθήσει τα φτωχότερα έθνη να οικοδομήσουν πράσινες οικονομίες και να αποκτήσουν ανθεκτικότητα στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Ήδη οι αναπτυσσόμενες χώρες έχουν δηλώσει ότι τα πλούσια έθνη έχουν αργήσει να εκπληρώσουν τις προηγούμενες υποσχέσεις χρηματοδότησης.
Η Παγκόσμια Ασπίδα θέλει να αποτελέσει συμπλήρωμα ενός ταμείου που υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη για τις απώλειες και τις ζημίες από την κλιματική αλλαγή, το οποίο σήμερα διαθέτει μόνο 700 εκατομμύρια δολάρια. Το ποσό αυτό δεν πλησιάζει ούτε κατά διάνοια το εκτιμώμενο κόστος των ζημιών που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή, το οποίο ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ότι ανέρχεται σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.
Το ταμείο υπό την ηγεσία της Γερμανίας έχει ως στόχο να καταστήσει τις καταστροφές λιγότερο επιβαρυντικές οικονομικά για τις χώρες, μεταξύ άλλων, συμβάλλοντας στην πληρωμή ασφαλίστρων για συμβόλαια που καλύπτουν ακραία καιρικά φαινόμενα που σχετίζονται με το κλίμα. Διαθέτει επίσης χρήματα για συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, εθνικά ταμεία για την ανακούφιση από καταστροφές και εκπαίδευση στη διαχείριση εκτάκτων αναγκών.
Από την αρχική του ανακοίνωση, 17 χώρες εργάζονται για την εξασφάλιση υποστήριξης από το πρόγραμμα. Μέχρι στιγμής μόνο μία, η Γκάνα, έχει ανακοινώσει δημοσίως ότι έχει ξεκλειδώσει χρηματοδότηση για την ασφαλιστική κάλυψη. Η αφρικανική χώρα αγόρασε για πρώτη φορά την κρατική ασφάλιση ξηρασίας με χρηματοδότηση ύψους 1 εκατ. δολαρίων από τη γερμανική κυβέρνηση και το Global Shield. Το συμβόλαιο εκδόθηκε από την African Risk Capacity.
Η Global Shield δήλωσε τη Δευτέρα 18/11 ότι διέθεσε το υπόλοιπο των 5,2 εκατομμυρίων ευρώ για την πληρωμή ασφαλίστρων για τις νησιωτικές χώρες του Ειρηνικού.
Το Πακιστάν, το οποίο είχε πληγεί από ακραίες πλημμύρες το 2022, αναμενόταν να είναι η πρώτη χώρα που θα λάμβανε χρηματοδότηση από την Παγκόσμια Ασπίδα, αλλά η χώρα χρειάστηκε σχεδόν δύο χρόνια για να κάνει την ανάλυση που απαιτείται για να εξασφαλίσει την υποστήριξη. Η Μαδαγασκάρη, η οποία έχει πληγεί από 48 κυκλώνες τα τελευταία 15 χρόνια και πάνω από το ένα τρίτο του πληθυσμού της υποσιτίζεται, δήλωσε ότι χρειάζεται 773 εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο για τις ανάγκες της σε ανθεκτικότητα. Τα ασφαλιστικά προγράμματα από μόνα τους δεν θα είναι αρκετά. «Πρέπει να διαφοροποιήσουμε τα μέσα χρηματοδότησης του κινδύνου», δήλωσε η Rabevohitra Bako Nirina της μονάδας διαχείρισης καταστροφών της Μαδαγασκάρης.
Τα πολλά βήματα που απαιτούνται για το ξεκλείδωμα κεφαλαίων από την Παγκόσμια Ασπίδα έχουν προκαλέσει σκεπτικισμό σχετικά με τη δέσμευση των ανεπτυγμένων χωρών να βοηθήσουν τις φτωχότερες χώρες να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
Ο Harjeet Singh, διευθυντής δέσμευσης της Πρωτοβουλίας για τη Συνθήκη Μη Διάδοσης Ορυκτών Καυσίμων, δήλωσε ότι θα πρέπει τώρα να δοθεί εκ νέου έμφαση στο ταμείο ζημιών και απωλειών του ΟΗΕ, το οποίο έχει σχεδιαστεί για την παροχή άμεσης βοήθειας μετά από καταστροφές.
«Η απροθυμία των ανεπτυγμένων χωρών να παράσχουν σημαντική χρηματοδότηση [για τις απώλειες και τις ζημίες] έχει οδηγήσει σε σημαντικές καθυστερήσεις», δήλωσε. «Η θλιβερή πρόοδος της Παγκόσμιας Ασπίδας έρχεται σε έντονη αντίθεση με τις αισιόδοξες διαβεβαιώσεις που έδωσαν αρχικά οι ανεπτυγμένες χώρες».
Διαβάστε ακόμη
«Χρυσός» ο Μαραθώνιος για τον τουρισμό της Αθήνας
Προϋπολογισμός 2025: Στα 18,8 δισ. «φούσκωσε» φέτος το κόστος για 1.116 φοροαπαλλαγές (πίνακας)
Ενέργεια: Σαββατοκύριακο με τιμές – «ανάσα» στη χονδρεμπορική αγορά (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα