search icon

Bloomberg

Κλιματική αλλαγή: Οι πλημμύρες θα γίνονται πιο έντονες και πιο συχνές στην Ευρώπη

Η υπερθέρμανση του πλανήτη γίνεται το πιο δαπανηρό πρόβλημα για την Ευρώπη

Οι βροχοπτώσεις-ρεκόρ που οδήγησαν σε πλημμύρες, οι οποίες προκάλεσαν τον θάνατο 24 ανθρώπων στην Ευρώπη νωρίτερα τον Σεπτέμβριο, ήταν δύο φορές πιο πιθανό να οφείλονται σε ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με μελέτη.

Οι πλημμύρες σημειώθηκαν σε ολόκληρη την κεντρική Ευρώπη μετά την κακοκαιρία Μπόρις η οποία προκάλεσε καταστροφικές πλημμύρες σε Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Αυστρία, Τσεχική Δημοκρατία και Γερμανία με τις ισχυρότερες βροχοπτώσεις που έχουν καταγραφεί ποτέ σε ορισμένες περιοχές και επηρεάζοντας σχεδόν δύο εκατομμύρια ανθρώπους.

«Η μελέτη μας βρήκε τα αποτυπώματα της κλιματικής αλλαγής στις εκρήξεις βροχόπτωσης που πλημμύρισαν την κεντρική Ευρώπη», δήλωσε η Τζόις Κιμουτάι, ερευνήτρια στο Imperial College του Λονδίνου και μία από τους συντελεστές της έκθεσης του World Weather Attribution. «Για άλλη μια φορά, αυτές οι πλημμύρες αναδεικνύουν τα καταστροφικά αποτελέσματα της αύξησης της θερμοκρασίας που οφείλεται στα ορυκτά καύσιμα».

Η υπερθέρμανση του πλανήτη οδηγεί σε πιο έντονες βροχοπτώσεις επειδή μια θερμότερη ατμόσφαιρα μπορεί να συγκρατήσει περισσότερη υγρασία από μια ψυχρότερη, σύμφωνα με το WWA. Παρόμοιες καταιγίδες θα γίνουν 50% πιο συχνές στην κεντρική Ευρώπη και θα ρίχνουν 5% περισσότερη βροχή αν η αύξηση της θερμοκρασίας φτάσει τους 2C, δήλωσαν οι επιστήμονες.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μετεωρολογικά δεδομένα και κλιματικά μοντέλα για να δείξουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα καιρικά φαινόμενα και συνέκριναν την πιθανότητα και την ένταση των βροχοπτώσεων με το κλίμα πριν από την τρέχουσα τάση θέρμανσης. Το κλίμα της Γης είναι περίπου 1,3C θερμότερο από την προβιομηχανική περίοδο και η Ευρώπη θερμαίνεται ταχύτερα από άλλα μέρη του κόσμου.

«Πρέπει να προετοιμαστούμε για ακόμη πιο έντονες βροχοπτώσεις από αυτές που προβλέπουν αυτά τα μοντέλα», δήλωσε η Φριντερίκε Οτο, συν-επικεφαλής της WWA, σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη πριν από την έκδοση της έκθεσης, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Παρά τα επίπεδα ρεκόρ βροχοπτώσεων, ο αριθμός των νεκρών στην κεντρική Ευρώπη ήταν χαμηλότερος από ό,τι σε προηγούμενες, λιγότερο εκτεταμένες πλημμύρες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η έγκαιρη πρόβλεψη επέτρεψε στις αρχές να προετοιμαστούν δημιουργώντας αντιπλημμυρικά τείχη, αδειάζοντας δεξαμενές και εκδίδοντας προειδοποιήσεις. Το 2002, οι πλημμύρες σκότωσαν 232 ανθρώπους σε μια παρόμοια περιοχή. Ωστόσο, οι επιπτώσεις και αυτή τη φορά ήταν σημαντικές, με εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια και υποδομές.

«Αυτές οι πλημμύρες δείχνουν πόσο δαπανηρή γίνεται η κλιματική αλλαγή. Ακόμη και με μέρες προετοιμασίας, τα ορμητικά νερά εξακολουθούσαν να καταστρέφουν πόλεις, να καταστρέφουν χιλιάδες σπίτια και είδαν την Ευρωπαϊκή Ένωση να δεσμεύει 10 δισεκατομμύρια ευρώ για βοήθεια», δήλωσε η Μάγια Βάλμπεργκ, τεχνική σύμβουλος στο Κέντρο για το Κλίμα του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου.

Διαβάστε ακόμη

Δημόσιος και ιδιωτικός τομέας: Πόσο θα αυξηθούν οι μισθοί

Ίνγκα Ντένγκελ: «Κλειδί» η αγορά του HORECA για τους φιλόδοξους στόχους της Pepsico Hellas

Luxury κατοικίες στον Λυκαβηττό – Αυτό είναι το νέο οικιστικό project στην Αθήνα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα 

Exit mobile version