Είναι απολύτως φυσιολογικό για έναν σεφ ο οποίος έχει βραβευτεί με τρία αστέρια Michelin να προσελκύει το ενδιαφέρον των καλοφαγάδων και όσων επιθυμούν να διευρύνουν τις γευστικές τους εμπειρίες.
Συνεπώς, δεν προκαλεί καμία εντύπωση τα εστιατόρια «φιλοξενούν» ή ανήκουν σε κορυφαίους σεφ να είναι γεμάτα και οι πελάτες να κάνουν κράτηση για ένα τραπέζι πολύ καιρό πριν.
Τον κανόνα αυτόν όμως φαίνεται να σπάει η Βρετανίδα σεφ Κλερ Σμιθ, καθώς το τελευταίο διάστημα η βραβευμένη σεφ δεν είχε ούτε μία κράτηση στο εστιατόριό της και ο λόγος δεν είναι άλλος από το lockdown που κρατά κλειστές τις υπηρεσίες εστίασης στη Βρετανία.
Όταν η Σμιθ έμαθε ότι η εστίαση πρόκειται να ανοίξει στη Βρετανία στις 17 Μαρτίου, δήλωσε ότι θα είναι ιδιαίτερα προσεχτική αναφορικά με τον τρόπο επαναλειτουργίας του εστιατορίου της.
Κι αυτό γιατί η βραβευμένη σεφ αναγκάστηκε να ακυρώσει ή να προγραμματίσει για αργότερα 20.000 κρατήσεις κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, καθώς οι κανόνες για το lockdown στην εστίαση άλλαζαν διαρκώς απογοητεύοντας τόσο τη Σμιθ όσο και τους πελάτες της.
Προκειμένου να αντιμετωπίσει τη δυσμενή αυτή κατάσταση για την επιχείρησή της η Σμιθ στράφηκε στις υπηρεσίες delivery διαπιστώνοντας μάλιστα ότι ζήτηση για τα γκουρμέ πιάτα της ήταν ιδιαίτερα αυξημένη.
Το βασικό μενού του εστιατορίου της για δύο άτομα κοστίζει 350 λίρες, συν το κόστος παράδοσης, και εξαντλείται σχεδόν αμέσως.
Τα διάφορα έξτρα υλικά έχουν αντίστοιχο κόστος: 50 γραμμάρια χαβιάρι Royal Oscietra με γαρνιτούρα 150 λίρες, 50 γρ τρούφα Black Périgord τρούφα 99 λίρες κοκ. Το κόστος τους μάλιστα δεν φαίνεται να αποθαρρύνει τους πελάτες της καθώς τα παραπάνω είναι μάλλον περιζήτητα.
«Οι άνθρωποι έχουν κρατήσι πολλά χρήματα φέτος και θέλουν να τα ξοδέψουν», σημείωσε η Σμιθ. «Είναι στο σπίτι και βαριούνται. Οι άνθρωποι αγοράζουν χαβιάρι, αγοράζουν τρούφα θέλουν πολύ αυτές τις πολυτελείς γευστικές εμπειρίες. Θέλουν πραγματικά αυτή τη διασκέδαση. Τα εστιατόρια του Λονδίνου ήρθαν αντιμέτωπα μ’ ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο πλαίσιο κανόνων τον περασμένο χρόνο στην προσπάθεια για την ανάσχεση της εξάπλωσης του ιού», σημείωσε η σεφ.
Μετά το πρώτο lockdown στις αρχές του 2020, η βρετανική κυβέρνηση χρηματοδότησε το πρόγραμμα «Eat Out to Help Out» που θεωρείται μάλλον επιτυχημένο και κατάφερε να διατηρήσει ζωντανή την εστίαση, ωστόσο τα προβλήματα παραμένουν.
«Αντιμετωπίσαμε τεράστια εργασιακά κόστη τη διάρκεια του lockdown και εκμισθωτής δεν μου κόβει ούτε μία δεκάρα από το ενοίκιο», ανέφερε χαρακτηριστικά η Σμιθ.
Η Σμιθ που μεγάλωσε σε ένα αγρόκτημα στη Βόρεια Ιρλανδία και μετακόμισε στην Αγγλία σε ηλικία 16 ετών για να γίνει σεφ. Είχει δάσκαλο τον διάσημο σεφ Γκόρντον Ράμσεϊ στο εστιατόριο του στο Λονδίνο προτού μετακομίσει στο Μονακό για να εργαστεί με τον Αλέν Ντουκάς.
Μετά την επιστροφή της στο Λονδίνο σε ηλικία 28 ετών, δούλεψε στο εστιατόριο του Γκόρντον Ράμσεϊ από όπου αποχώρησε το 2016 και στη συνέχεια άνοιξε το δικό της Core, στο Νότινγκ Χιλ του Λονδίνου.
Διαβάστε ακόμη: