Τα κρατικά ταμεία πλούτου (sovereign wealth funds) προσφέρουν δισεκατομμύρια δολάρια για να διευκολύνουν εξαγορές, αποτελώντας τον κινητήριο μοχλό του dealmaking, τη στιγμή που οι περισσότερες πηγές χρηματοδότησης έχουν «στερέψει».
Οι KKR & Co., EQT AB και Brookfield στράφηκαν στις πλούσιες χώρες του Περσικού και τα κρατικά ταμεία τους ώστε να συγκεντρώσουν την αναγκαία χρηματοδότηση για τα πρόσφατα deals τους. Τα κρατικά ταμεία αυτά ξόδεψαν $17,2 δισ. για τέτοιου είδους επενδύσεις το α’ εξάμηνο του έτους, αύξηση της τάξης του 24% σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Global SWF.
Αν και η συνεργασία ιδιωτικών επενδυτικών με κρατικά ταμεία πλούτου για τέτοιου είδους συμφωνίες δεν είναι κάτι το πρωτάκουστο, το ποσό το οποίο προσφέρουν τα κρατικά ταμεία έχει αυξηθεί αφού το χρέος έχει γίνει πολύ πιο ακριβό.
Η Abu Dhabi Investment Authority (ΑDIA), για παράδειγμα, συνδράμει τουλάχιστον £1 δισ. εκ των £4,5 δισ. για την εξαγορά της κτηνιατρικής φαρμακευτικής Dechra Pharmaceuticals Plc.
Οι επενδυτές της Μέσης Ανατολής συμπεριλαμβανομένων και των κρατικών ταμείων Mubadala Investment Co και ADQ, παράλληλα, προσφέρουν £1,2 δισ. για την εξαγορά της Network International Holdings Plc από την Brookfield με αντίτιμο £2,2 δισ. Η ΚΚR από την πλευρά της προσπαθεί να προσελκύσει το Abu Dhabi Investment Authority για την προσφορά εξαγοράς τoυ επίγειου δικτύου της Telecom Italia SpA για $25 δισ., σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.
Τον Μάρτιο και μόνο, τα κρατικά ταμεία πλούτου συμμετείχαν σε εξαγορές με χρηματοδότηση άνω των $25 δισεκατομμυρίων. Η κρατική GIC Pte της Σιγκαπούρης και η Temasek Holdings Pte συνέδραμαν με $1,8 δισ. για την αγορά της Origin Energy Ltd από την Brookfield.
Τον ίδιο μήνα, η ΑDIA συνεργάστηκε με την Blackstone Inc για την εξαγορά της εταιρείας λογισμικού Cvent Holding Corp. για $4,6 δισ., αλλά και με την Apollo Global Management Inc. για την εξαγορά της εταιρείας χημικών Univar Solutions Inc. για $8,1 δισ.
Τα κρατικά επενδυτικά ταμεία ψάχνουν περισσότερες επενδύσεις. Δεδομένης της αυξημένης δυσκολίας για τα ιδιωτικά deals λόγω του τρέχοντος μακροοικονομικού περιβάλλοντος, ζητούν να έχουν εγγυημένη πρόσβαση στις συμφωνίες με αντίτιμο την παροχή ρευστότητας. Τα επιπλέον, αυτά, χρήματα έχουν και το πλεονέκτημα πως δεν συμπεριλαμβάνουν έξοδα διαχείρισης.
Ορισμένα κρατικά ταμεία όπως το δεύτερο μεγαλύτερο του Άμπου Ντάμπι έχουν δημιουργήσει εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων όπως αυτή με ονομασία Mubadala Capital, η οποία διαχειρίζεται $20 δισ. Τον Μάιο, η Mubadala αποφάσισε να επεκτείνει τις δραστηριότητές της μέσω της εξαγοράς του αμερικανικού Fortress Investment Group.
Διαβάστε ακόμα
Η μεγάλη μάχη για τα €370 εκατ. από τα αναψυκτικά (pics)
COP28: «Μικρό καλάθι» μετά το ναυάγιο των G20 για τα ορυκτά καύσιμα και τις ΑΠΕ (pic)
Τριετίες: Ξεπαγώνουν το 2025 αν η ανεργία πέσει κάτω από 10%
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ