Ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ θα προσπαθήσει να επαναφέρει το πολιτικό αφήγημα στο Ηνωμένο Βασίλειο, υποσχόμενος «φως στην άκρη του τούνελ», εν μέσω επικρίσεων ότι τα ζοφερά οικονομικά μηνύματα της κυβέρνησης των Εργατικών έχουν επιδεινώσει την ήδη βεβαρημένη κατάσταση.
Ο πρωθυπουργός θα πει στο ετήσιο συνέδριο των Εργατικών στο Λίβερπουλ το απόγευμα της Τρίτης ότι η λήψη «σκληρών, μακροπρόθεσμων αποφάσεων τώρα» θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να είναι σε θέση να επιτύχει τους βασικούς της στόχους -συμπεριλαμβανομένης της υψηλότερης ανάπτυξης, της επιδιόρθωσης της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας και της μετάβασης σε καθαρή ενέργεια- πολύ πιο γρήγορα, σύμφωνα με αποσπάσματα της κεντρικής ομιλίας του που διέρρευσε από το γραφείο του.
«Η πολιτική της εθνικής ανανέωσης είναι συλλογική, περιλαμβάνει έναν κοινό αγώνα», θα πει. «Αυτό θα είναι δύσκολο βραχυπρόθεσμα, αλλά μακροπρόθεσμα είναι το σωστό για τη χώρα μας. Και από αυτό επωφελούμαστε όλοι».
Από την ανάληψη της εξουσίας στις αρχές Ιουλίου, ο Στάρμερ και η υπουργός Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς έχουν επανειλημμένα τονίσει τη δεινή κατάσταση των δημόσιων οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου, μια γραμμή που αποσκοπεί στο να κατηγορήσει τους απερχόμενους Συντηρητικούς για τη δημοσιονομική κληρονομιά των Εργατικών και να θέσει τις βάσεις για έναν προϋπολογισμό που αναμένεται να είναι τιμωρητικός στις 30 Οκτωβρίου. Η Ριβς έχει δηλώσει ότι αντιμετωπίζει ένα κενό δαπανών ύψους 22 δισεκατομμυρίων λιρών (29,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων) φέτος.
Αλλά οι προειδοποιήσεις, μαζί με μια αντιδημοφιλής περικοπή των παροχών για τους συνταξιούχους και μια διαμάχη σχετικά με τις πολιτικές δωρεές και τα δώρα, έπληξαν σοβαρά τη δημοτικότητα των Εργατικών, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
Οι επιχειρήσεις βάζουν στον πάγο τις επενδύσεις καθώς αναμένουν τις λεπτομέρειες του προϋπολογισμού, σύμφωνα με έρευνα της S&P Global που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, επιτείνοντας τους φόβους ότι τα μηνύματα των Εργατικών υπονομεύουν τους αναπτυξιακούς τους στόχους. Το Ηνωμένο Βασίλειο υπέστη επίσης τη μεγαλύτερη πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης των τελευταίων δυόμισι ετών, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών GfK.
«Φαίνεται ότι τις τελευταίες εβδομάδες, σε μια προσπάθεια να τεθούν ορισμένες από τις δημοσιονομικές προκλήσεις, δόθηκε υπερβολική έμφαση σε αυτό», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Συνομοσπονδίας Βρετανικής Βιομηχανίας Ρέιν Νιούτον-Σμιθ στο ραδιόφωνο του Bloomberg το πρωί της Τρίτης. Δεν υπήρξε «αρκετή εστίαση στο να ξεδιπλώσουμε τα σχέδια και να καλωσορίσουμε τους διεθνείς επενδυτές και τις επιχειρήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο για να επενδύσουν στην οικονομία μας».
Σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει το θέμα, ο Στάρμερ είχε εκθέσει σκόπιμα το μέγεθος της δημοσιονομικής πρόκλησης της κυβέρνησης και τώρα είναι η ώρα να εκθέσει το επόμενο μέρος της ιστορίας. Η ομιλία της Τρίτης θα αφορά περισσότερο το θετικό μέλλον που προσπαθούν να επιτύχουν οι Εργατικοί, είπαν. Θα περιλαμβάνει τη δέσμευση να μειωθεί η καθαρή μετανάστευση προς τη Βρετανία, με τον πρωθυπουργό να αναμένεται να πει στους αντιπροσώπους ότι δεν είναι «χαλαρός» σχετικά με ορισμένες βιομηχανίες που βασίζονται σε εργαζόμενους από το εξωτερικό, δήλωσε το γραφείο του. Θα ανακοινώσει επίσης μέτρα για την πάταξη της απάτης στο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας.
«Πρέπει να γίνουμε μια μεγάλη μεταρρυθμιστική κυβέρνηση», θα πει ο Στάρμερ στην ομιλία του, η οποία θα περιλαμβάνει επίσης όσα οι Εργατικοί θεωρούν ως πρώιμα επιτεύγματα, όπως ο τερματισμός των περισσότερων απεργιών στο δημόσιο τομέα, η δημιουργία της κρατικής GB Energy και η έναρξη της αναθεώρησης των κανόνων σχεδιασμού. «Μόλις τώρα ξεκινάμε».
Ο υπουργός του Υπουργικού Συμβουλίου Πατ Μακφέιντεν, στενός σύμμαχος του Στάρμερ, δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να δείξει ότι «οι προοπτικές για τη χώρα είναι πραγματικά καλές».
Η Ριβς προσπάθησε επίσης να προβάλει ένα θετικό όραμα για τη χώρα, υποσχόμενη έναν προϋπολογισμό που θα έδειχνε «πραγματική φιλοδοξία» για την επίτευξη ανάπτυξης. «Μπορώ να δω το έπαθλο που προσφέρεται αν κάνουμε τις σωστές επιλογές τώρα», δήλωσε.
Το συνέδριο των Εργατικών διεξάγεται με φόντο τον έντονο έλεγχο για τα δώρα και τις δωρεές που έλαβαν επιφανείς πολιτικοί των Εργατικών. Μια έρευνα της Ipsos που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα διαπίστωσε ότι έξι στους 10 Βρετανούς είναι δυσαρεστημένοι με την κυβέρνηση.
Ο Στάρμερ θα αναγνωρίσει επίσης τις πολιτικές επιπτώσεις, ενώ παράλληλα θα απευθύνει μια σιωπηρή προειδοποίηση προς το κόμμα του και ακόμη και προς τους ίδιους τους συμβούλους του, οι οποίοι έχουν εμπλακεί στις δικές τους αντιδικίες σχετικά με την ηγεσία του.
«Ξέρω ότι αυτή η χώρα έχει εξαντληθεί», θα πει. «Ο κόσμος θέλει ανάπαυλα και ανακούφιση, και μπορεί ακόμη και να έχει ψηφίσει Εργατικούς γι’ αυτόν τον λόγο».
Διαβάστε ακόμη
Η «αρχή για το ξέπλυμα» ψάχνει ελληνο-κινεζικό κύκλωμα για την golden visa
«Τσουχτερές» οι τιμές για τα μη συνταγογοραφούμενα φάρμακα – Πόσα ξοδεύουμε σε παυσίπονα
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα