Στη Λεμεσό, τη μεγάλη πόλη στον κυπριακό νότο, τα καταστήματα με επιγραφές στην κυριλλική γλώσσα είναι, σχεδόν, περισσότερα από τα ελληνικά! Πολυάριθμα ρωσικά γιοτ γεμίζουν τις μαρίνες της περιοχής, και γύρω από τα στούντιο του ρωσικού ραδιοφωνικού σταθμού Ρούσκαγια Βόλνα, η περιοχή έχει γεμίσει μπαρ όπου ρέει άφθονη η βότκα και εστιατόρια με αραδοσιακά πιάτα της Ρωσίας.

Πώς έγινε και έχει δημιουργηθεί στη Μεσόγειο μια… μικρή Μόσχα; Η απάντηση είναι ότι πολλοί πλούσιοι Ρώσοι συρρέουν στην Κύπρο και μεταφέρουν μέρος των κεφαλαίων τους, ώστε αυτά να γίνουν… μη ρωσικά! Η Κύπρος είναι από παλιά γνωστή για τις εξωχώριες δραστηριότητες που παρέχει με πρόθυμους πολλούς Ρώσους κεφαλαιούχους να τις αξιοποιήσουν, και πρόσφατα έγινε το επίκεντρο των ερευνών για πιθανούς ρωσικούς δεσμούς με το περιβάλλον του νέου Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Η χώρα έχει επινοήσει πιο εξελιγμένους τρόπους να “καμουφλάρει” αυτά τα κεφάλαια. Αν δεν μπορείτε να ξεπλύνετε τα κεφάλαια ενός Ρώσου, υπάρχει λύση: Ξεπλύνετε τον ίδιο τον Ρώσο!

Το νέο αυτό κύμα ξεκίνησε όταν η κυβέρνηση της Λευκωσίας διευκόλυνε το πρόγραμμα παροχής κυπριακού διαβατηρίου, προκειμένου να βοηθήσει τη χώρα να ξεφύγει από την κρίση που την κτύπησε το 2013 και να γλιτώσει από την επελθούσα ύφεση. Τώρα, πλέον, οι αλλοδαποί μπορούν να γίνουν πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας σε λιγότερο από έξι μήνες, εάν πραγματοποιήσουν μια επένδυση τουλάχιστον δυο εκατομμυρίων ευρώ αγοράζοντας ακίνητα στο νησί ή 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, αγοράζοντας κρατικά ομόλογα ή κυπριακές εταιρείες.

Από τότε που ίσχυσε η νέα νομοθεσία, η Κυπριακή δημοκρατία έχει εκδώσει περί τα 2.000 διαβατήρια, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης σε συνέντευξη που έδωσε πριν λίγο καιρό. Από αυτά περίπου τα μισά έχουν εκδοθεί στο όνομα Ρώσων πολιτών, όπως αναφέρει η Pricewaterhouse Coopers. Το αποτέλεσμα ήταν η εισροή επενδύσεων σε ακίνητα και επιχειρήσεις της τάξεως των 4 δισεκατομμυρίων ευρώ μόνο για το 2016, ποσό που ισοδυναμεί με το 25% του ετήσιου ΑΕΠ της χώρας.

Ένας πρόσφατα πολιτογραφημένος Κύπριος, είναι αποκαλυπτικός, μιλώντας σε φίλους τους σε ένα δείπνο με σούσι, χάμπουργκερ υψηλής ποιότητας και ακριβό τοπικό λευκό κρασί, σε ένα εστιατόριο με θέα τη μαρίνα της Λεμεσού. Το πρώτο του βήμα ήταν να πάρει τα περιουσιακά του στοιχεία από τη Ρωσία και να τα προφυλάξει σε μια ολλανδική εταιρεία. Στη συνέχεια για να είναι πιο ασφαλής, αναζήτησε μια δεύτερη ιθαγένεια. Κοίταξε την περίπτωση της Μάλτας, αλλά βρήκε πιο γρήγορες τις διαδικασίες και πιο εύκολη την ολοκλήρωσή τους, στην περίπτωση της Κύπρου.


Έτσι, τον Αύγουστο αγόρασε δυο βίλες στη Λεμεσό για συνολικά 5 εκατομμύρια ευρώ. Το Δεκέμβριο του ίδιο έτους, έλαβε το κυπριακό του διαβατήριο. Γιατί όλο και περισσότεροι από τους ανά τον κόσμο πλουσίους που θέλουν να ασφαλίσουν τις περιουσίες τους, προτιμούν την Κύπρο; Η απάντηση είναι γιατί εκεί οι διαδικασίες είναι σαφείς και γρήγορες. Η ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει τα κυπριακά διαβατήρια να μοιάζουν με χρυσά εισιτήρια, καθώς επιτρέπουν την μετακίνηση σε 147 χώρες, ανάμεσά τους στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιαπωνία χωρίς προηγούμενη θεώρηση. Είναι η ελευθερία!