Κακή βαθμολογία έλαβαν οι ευρωπαϊκές οικονομίες σε έρευνα εμπειρογνωμόνων που έδειξε αυξημένους κινδύνους ύφεσης λόγω των γεωπολιτικών συγκρούσεων και του αυξημένου ενεργειακού κόστους.
Στην Ευρωζώνη, οι πιθανότητες για δύο συνεχόμενα τρίμηνα μειωμένης παραγωγής μέχρι το τέλος του έτους είναι υψηλότερες στη Γερμανία και τις Κάτω Χώρες με 38%, σύμφωνα με τριμηνιαία δημοσκόπηση του Ινστιτούτου ifo και του Ελβετικού Ινστιτούτου Οικονομικής Πολιτικής. Το ποσοστό αυτό συγκρίνεται με 26% στις ΗΠΑ.
Όπως δείχνει και ο χάρτης, η Ελλάδα κατέχει χαμηλό κίνδυνο ύφεσης, με το ποσοστό να κινείται γύρω στο 16%.
Το μπλοκ των 20 χωρών παρέμεινε στάσιμο στο τέλος του 2023, αποφεύγοντας την ύφεση με το παραμικρό περιθώριο, καθώς η σταθερότερη ανάπτυξη στην Ιταλία και την Ισπανία αντιστάθμισε την ύφεση στη Γερμανία. Οι προοπτικές για γρήγορη ανάκαμψη είναι ελάχιστες, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προβλέπει συνεχιζόμενη βραχυπρόθεσμη αδυναμία, όπως γράφει το Bloomberg.
Ο πόλεμος συνεχίζει να μαίνεται στην Ουκρανία και οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή απειλούν να διαταράξουν εκ νέου τις αλυσίδες εφοδιασμού και τις παραδόσεις ενέργειας. Η αβεβαιότητα αυτή κινδυνεύει να υπονομεύσει τις δαπάνες και τις επενδύσεις, ενώ οι πιέσεις στις τιμές θα μπορούσαν να αυξηθούν ως απάντηση.
Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, διεξήχθη μεταξύ 1.431 οικονομικών εμπειρογνωμόνων από 124 χώρες από τις 7 Δεκεμβρίου έως τις 21 Δεκεμβρίου 2023.
Διαβάστε ακόμη
NBG Securities: Η Ελλάδα ξανά στο προσκήνιο – Οι κορυφαίες επιλογές μετοχών για το 2024 (γραφήματα)
«Εξοικονομώ – Αλλάζω συσκευή» για επιχειρήσεις: Έως 10.000 ευρώ η ενίσχυση – Οι δικαιούχοι
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ