search icon

Bloomberg

Κίνα: Πανεθνική κινητοποίηση για την ενίσχυση και ανεξαρτητοποίηση του τεχνολογικού της τομέα

Το κινεζικό πολιτμπιρό, μέσω ανακοίνωσης του πρωθυπουργού Λι Τσιάνγκ, ανακοίνωσε την έναρξη νέου προγράμματος για απεξάρτηση από την τεχνολογία της Δύσης 

Η Κίνα δεσμεύτηκε να αξιοποιήσει όλους τους εθνικούς της πόρους για να επιταχύνει τις εγχώριες επιστημονικές εξελίξεις, επιβεβαιώνοντας την καίρια προτεραιότητά της να ανεξαρτητοποιηθεί σε στρατηγικούς για την οικονομία και την γεωπολιτική ισχύ τομείς, από την τεχνητή νοημοσύνη έως την κατασκευή μικροτσίπ και να απεξαρτηθεί από την τεχνολογική υπεροχή των ΗΠΑ.

Το Πεκίνο έθεσε έναν μακροπρόθεσμο στόχο να σπάσει τον αμερικανικό ασφυκτικό κλοιό σε βασικούς τομείς της χώρας, σύμφωνα με πρόσφατα επίσημα έγγραφα της κινεζικής κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση του Πεκίνου θα αυξήσει τις δαπάνες για την επιστημονική και τεχνολογική έρευνα κατά 10% σε 370,8 δισεκατομμύρια γουάν (51,5 δισεκατομμύρια δολάρια) το 2024, θα προωθήσει τις εταιρείες «εθνικούς πρωταθλητές» και θα στηρίξει τις επιχειρήσεις οι οποίες θα παίξουν κεντρικό ρόλο στις εξελίξεις αυτές, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, η οποία εξετάζεται προσεκτικά για ενδείξεις σχετικά με τις βλέψεις του προέδρου Σι Τζινπίνγκ.

Υπό την εποπτεία του Σι, η Κίνα έχει επεκτείνει τον κρατικό έλεγχο σε στρατηγικά κρίσιμους τομείς, από την κατασκευή ημιαγωγών έως την κβαντική πληροφορική.

Τα στελέχη της κυβέρνησής του έχουν ξεκινήσει τη λεγόμενη «εθνικά ολοκληρωτική» προσέγγιση για την προώθηση της τεχνολογικής προόδου, συντονίζοντας ουσιαστικά μια πανεθνική προσπάθεια για τη διοχέτευση πόρων έτσι ώστε να απεξαρτηθεί η χώρα από την αμερικανική τεχνολογία.

Σύμφωνα με την έκθεση, η χώρα στο σύνολό της δαπάνησε πέρυσι 3,3 τρισεκατομμύρια γουάν για βασική επιστημονική έρευνα, περίπου το 2,6% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.

Οι κινεζικές εταιρείες μικροτσίπ, συμπεριλαμβανομένης της Semiconductor Manufacturing International Corp. (SMIC), κατέγραψαν άνοδο στις αγορές μετά από την επίσημη δέσμευση.

«Θα αξιοποιήσουμε πλήρως τα πλεονεκτήματα του νέου συστήματος για την κινητοποίηση πόρων σε εθνικό επίπεδο, έτσι ώστε να αυξήσουμε την ικανότητα της Κίνας για καινοτομία σε όλους τους τομείς», αναφέρει η έκθεση η οποία παραδόθηκε από τον πρωθυπουργό Λι Τσιάνγκ στους Κινέζους νομοθέτες.

«Θα συγκεντρώσουμε τη στρατηγική επιστημονική και τεχνολογική δύναμη της χώρας μας και τους καινοτόμους μη κυβερνητικούς πόρους για να εξελίξουμε τις τεχνολογίες βασικών τομέων και να εντείνουμε την έρευνα σε καινοτόμες και νέες τεχνολογίες».

Ενώ το μανιφέστο της Τρίτης απηχούσε σε μεγάλο βαθμό τις προηγούμενες αποφάσεις του Πεκίνου, οι παρατηρητές σημείωσαν μεγαλύτερη έμφαση από ό,τι στο παρελθόν σε βασικούς τομείς όπως οι προηγμένες τεχνολογίες και οι νέες μορφές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου του οικοσυστήματος των ηλεκτρικών οχημάτων.

Το έγγραφο έδωσε επίσης μεγαλύτερη έμφαση στην καλλιέργεια ταλέντων για να τροφοδοτήσει το σχέδιο δημιουργίας «νέων παραγωγικών δυνάμεων», συμπεριλαμβανομένων των νέων επιστημονικών κλάδων.

Η έκθεση του Λι Τσιάνγκ ανέφερε τη λέξη «τεχνολογία» 26 φορές, την υψηλότερη σε πρωθυπουργική έκθεση από τουλάχιστον το 2015, όπως ανέφεραν οι αναλυτές της Soochow Securities.

Η Κίνα καλείται να αντιμετωπίσει πληθώρα προκλήσεων φέτος, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου αντιμετώπισης της εκστρατείας των ΗΠΑ για «πάγωμα» της τεχνολογικής εξέλιξης των κινεζικών μικροτσίπ και της τεχνητής νοημοσύνης, στοιχεία τα οποία θεωρούνται ζωτικής σημασίας για το μέλλον της χώρας.

Η βιομηχανία ημιαγωγών της Κίνας αντιμετωπίζει σημαντικά εμπόδια, καθώς οι τοπικοί κατασκευαστές μικροτσίπ δυσκολεύονται να αποκτήσουν τον εξοπλισμό που χρειάζονται για να εξελίξουν την τεχνολογική τους παραγωγή.

Παράλληλα, οι Κινέζοι προγραμματιστές είναι αποκομμένοι από την πρόσβαση σε προηγμένα μικροτσίπ της Nvidia Corp. τα οποία έχουν γίνει το παγκόσμιο πρότυπο για την εκπαίδευση και τη δημιουργία πλατφορμών τεχνητής νοημοσύνης τύπου ChatGPT.

«Τέτοιες κυρώσεις υποδηλώνουν μια συντονισμένη προσπάθεια ορισμένων ξένων χωρών όπως οι ΗΠΑ να περιορίσουν την Κίνα», δήλωσε στο Bloomberg ο εκπρόσωπος της NPC και καθηγητής βιοεπιστημών στο Πανεπιστήμιο Tsinghua, Τσεν Γιεγκουάνγκ.

«Όταν κάποιες χώρες βλέπουν ότι είσαι ισχυρός, δεν θέλουν πλέον να σε υποστηρίξουν και θα συνεχίσουν να προσπαθούν να σε καταπιέζουν. Γι αυτόν το λόγο η Κίνα χρειάζεται τεχνολογική ανεξαρτησία», δήλωσε σε συνέντευξή του, προσθέτοντας πως «πρέπει να βεβαιωθούμε ότι θα επιτύχουμε την τεχνολογική αυτάρκεια».

Στο πλαίσιο των προσπαθειών αυτών, το Πεκίνο έχει υποστηρίξει τις προσπάθειες των «εθνικών πρωταθλητών», όπως η Huawei Technologies Co., η οποία εξέπληξε τις ΗΠΑ πέρυσι σχεδιάζοντας και κατασκευάζοντας ένα τσιπ πιο προηγμένο από ό,τι η Ουάσινγκτον πίστευε ότι ήταν δυνατό. Η κυβέρνηση της Κίνας συνεχίζει να στηρίζει την ανάδειξη εγχώριων ηγετών της τεχνολογίας, όπως η SMIC, μέσω επιδοτήσεων και άλλων μέτρων στήριξης.

Το Πεκίνο καλείται επίσης να αντιμετωπίσει μια σταθερά επιταχυνόμενη εκροή παραγωγής, καθώς η Apple Inc. και άλλες αμερικανικές επιχειρήσεις αρχίζουν να μεταφέρουν τις νέες παραγωγικές δυνατότητες στην Ινδία ή χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας για να περιορίσουν τους κινδύνους τους οποίους αντιμετωπίζουν λόγων των γεωπολιτικών εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.

Παράλληλα, ένας ολοένα και αυξανόμενος αριθμός κυβερνητικών υπηρεσιών και κρατικών επιχειρήσεων στην Κίνα ζήτησαν από τους υπαλλήλους να αποφεύγουν τη χρήση iPhones και άλλων ξένων συσκευών στην εργασία τους πέρυσι, αποδυναμώνοντας περαιτέρω την ελκυστικότητα της αγοράς για τις ξένες επιχειρήσεις.

Πάραυτα, το Πεκίνο προσφέρει ανάμεικτα μηνύματα προς τον δικό του διαδικτυακό τομέα ο οποίος κάποτε αποτελούσε έναν από τους μεγαλύτερους κινητήριους μοχλούς της οικονομίας, εντείνοντας την αβεβαιότητα των επενδυτών.

Ο κρατικά υποστηριζόμενος τομέας έχει διαδραματίσει τα τελευταία χρόνια έναν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο, τη στιγμή που η σφοδρή καταστολή εταιρειών όπως η Alibaba Group Holding Ltd. και η Didi Global Inc. περιόρισε τη δύναμη των ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Η προσπάθεια ενίσχυσης του κλάδου αυτή επεκτάθηκε μόνο κατά τη διάρκεια της μετα-πανδημικής ύφεσης και της εξελισσόμενης κρίσης ακινήτων, καθώς το Πεκίνο αγωνίζεται να ελέγξει το αφήγημα της γενικότερης πορείας της κινεζικής οικονομίας, να περιορίσει την κρίση στην αγορά ακινήτων και να εφαρμόσει κίνητρα για την ανάκαμψη της αναπτυξιακής της προοπτικής.

Διαβάστε ακόμη

Μείωση επιτοκίων ΕΚΤ: Οι αναλυτές… βλέπουν Ιούνιο

PwC: Ρεκόρ σε εξαγορές και συγχωνεύσεις το 2023 στην Ελλάδα, αμείωτος ο ρυθμός το 2024

Έκρηξη κοντά στην αυτοκινητοπομπή του Ζελένσκι στην Οδησσό – Ασφαλής η ελληνική αποστολή με επικεφαλής τον Μητσοτάκη 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version