search icon

Bloomberg

Κι όμως υπάρχει brain drain και στις ΗΠΑ!

Το παλιό εργοστάσιο στην πόλη Καλαμαζού του Μίσιγκαν έχει γίνει κέντρο παραγωγής εμβολίων κατά του κορωνοϊού. Αυτό μπορεί να βοηθήσει και την τοπική οικονομία να ανακάμψει λίγο μετά από χρόνια κρίσης. Η πόλη του Καλαμαζού βρίσκεται στην πρώτη θέση του δείκτη Brain Drain του Bloomberg,  και έχει υποφέρει όπως και οι υπόλοιπες ΗΠΑ από την εργασιακή κρίση που δημιούργησε η πανδημία

Το παλιό εργοστάσιο στην πόλη Καλαμαζού του Μίσιγκαν έχει γίνει κέντρο παραγωγής εμβολίων κατά του κορωνοϊού. Αυτό μπορεί να βοηθήσει και την τοπική οικονομία να ανακάμψει λίγο μετά από χρόνια κρίσης. Η πόλη του Καλαμαζού βρίσκεται στην πρώτη θέση του δείκτη Brain Drain του Bloomberg,  και έχει υποφέρει όπως και οι υπόλοιπες ΗΠΑ από την εργασιακή κρίση που δημιούργησε η πανδημία. Παρόλα αυτά, η πόλη έλαβε μια… δόση αδρεναλίνης όταν το κοντινό εργοστάσιο της Pfizer στην πόλη Πορτάζ έγινε ένα από τα τεράστια κέντρα διανομής των εμβολίων.

Οπως και να ‘χει, η πανδημία έπληξε το Μίσιγκαν σοβαρά. Οι εργαζόμενοι βρίσκονταν στα 4 εκατομμύρια τον Νοέμβριο, μειωμένοι κατά 9,4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας. Η μερική ανάκαμψη μετά από το κλείσιμο των αυτοκινητοβιομηχανιών την άνοιξη, τώρα επιβοηθάται από τη μείωση στα νέα κρούσματα.

Παράλληλα, σε πόλεις όπως το Καλαμαζού, η κοινωνία αναμένει -εν μέρει- ανάπτυξη, αφού πολλές οικογένειες έχουν εγκαταλείψει τα μεγάλα αστικά κέντρα και έχουν μετακομίσει στις μικρές κοινότητες.

«Οι πολίτες δε θέλουν να έχουν τόσο πολλές τριβές στη ζωή τους. Η τηλεργασία, επίσης, δείχνει πως η εργασία μπορεί να γίνει ακόμη πιο εύκολα και καλά από το σπίτι τους», σύμφωνα με τον Ρος ΝτεΒολ, CEO της Heartland Forward. 

Το Καλαμαζού επίσης επιδεικνύει ανάπτυξη και στην αγορά των ακινήτων. Οι τοπικοί ρυθμιστές εξαγοράζουν εγκαταλελειμμένα ακίνητα και γη για να υποστηρίξουν την ανάκαμψη.

Brain Drain

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των ΗΠΑ και του Bloomberg Brain Drain Index, έξι από τις 10 πόλεις που έχουν υποφέρει από Brain Drain βρίσκονται στις βιομηχανικές πολιτείες των κεντρικών ΗΠΑ. Μετά το Καλαμαζού, έρχονται το Ντεκέιτουρ του Ιλλινόι, το Τζόνσταουν της Πενσυλβάνια, η Λίμα του Οχάιο, και η Ελμάιρα της πολιτείας της Νέας Υόρκης.

Ο δείκτης καταμετρά τις απώλειες μορφωμένων εργαζόμενων μεταξύ του 2015 και του 2019, οι οποίοι κατέχουν διπλώματα στις επιστήμες και στη μηχανική μεταξύ άλλων. Ο δείκτης επίσης προσμετρά και τις αλλαγές στον πληθυσμό και τους μισθούς βάσει του πληθωρισμού, στους εργαζόμενους με ικανότητες STEM (science, technology, engineering, math).

Παράλληλα, ο δείκτης του Bloomberg, Brain Concentration Index, ο οποίος μετρά την διαμόρφωση επιχειρήσεων και εργασίας και επιμόρφωσης σε STEM, επιδεικνύει πως οι πόλεις στις υψηλές θέσεις του δείκτη επιδεικνύουν τεράστια ανάκαμψη. Οι πόλεις αυτές είναι το Μπόουλντερ του Κολοράντο και το Σαν Χοζέ Σάνιβεϊλ-Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνια.

Η πόλη Ανν Αρμπορ, όπου βρίσκεται και το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, βρίσκεται στην τρίτη θέση. Οπως και πολλές άλλες πανεπιστημιουπόλεις, έχει προσελκύσει πολλές επιχειρήσεις νέων τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένου κι ενός Google campus. Kαι οι τρεις πόλεις είχαν τις ίδιες θέσεις το 2016. Ανιτθέτως, οι κατατάξεις της Σάντα Φε του Νέου Μεξικό, της πόλης Μάντσεστερ-Νάσουα του Νιου Χάμπσιρ, της Κολούμπια του Μιζούρι και της Σαμπέιν-Ουρμπάνα του Ιλλινόι, επέδειξαν κατάρρευση.

Διαβάστε ακόμη: 

Λιανεμπόριο: Προς άνοιγμα της αγοράς από 18 Ιανουαρίου με click in shop

Jumbo: Ρίχνει την τιμή στόχο στα 16,10 ευρώ η Eurobank – Τι αναμένει για το 2021

Πώς ο Αγγελικούσης ενισχύει την ελληνική σημαία – Οι νέες αγορές του tycoon της ναυτιλίας

Exit mobile version