Έχοντας υποτιμήσει το πρώτο πληθωριστικό σοκ εδώ και δεκαετίες, οι κεντρικές τράπεζες οδηγούν, πια, τις οικονομίες τους στην ύφεση έτσι ώστε να μειώσουν τις τιμές.
Οι επενδυτές και οι αναλυτές ανησυχούν πως οι κεντρικές τράπεζες θα το παρακάνουν, τη στιγμή που ορισμένοι ρυθμιστές ήδη παραδέχονται πως δεν έπρεπε να προσφέρουν τόσα οικονομικά κίνητρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Προς στιγμήν, όμως, οι κεντρικές τράπεζες δεν έχουν άλλη επιλογή από το να προχωρήσουν σε σύσφιξη της νομισματικής τους πολιτικής, δεδομένου του ότι ο πληθωρισμός δεν έχει φτάσει σε σημείο καμπής. Σύμφωνα με το Bloomberg Economics, o παγκόσμιος πληθωρισμός θα πλησιάσει το 9,3% το γ’ τρίμηνο πριν καταγράψει μείωση στο 8,5% μέχρι το τέλος του έτους.
Η επείγουσα σύσφιξη δυσκολεύει την «ομαλή προσγείωση» της οικονομίας. Σύμφωνα με τους αναλυτές της Citigroup, η πιθανότητα δημιουργίας οικονομικής ύφεσης βρίσκεται -πια- στο 50%, ενώ οι αναλυτές της BofA αναμένουν «περιορισμένη ύφεση» της οικονομίας των ΗΠΑ φέτος.
Η εμπιστοσύνη των επενδυτών προς τις κεντρικές τράπεζες για την αποφυγή δημιουργίας ύφεσης βρίσκεται και αυτή στο ναδίρ. Η παγκόσμια ανάπτυξη και τα επενδυτικά κέρδη βρίσκονται σε χαμηλό 2ετίας λόγω της πιθανότητας ύφεσης, σύμφωνα με τη BofA.
Όσο για την TS Lombard και τον αναλυτή Dario Perkins, αν και οι αγορές εργασίας βρίσκονται σε ικανοποιητικό επίπεδο, οι κεντρικοί τραπεζίτες θα πρέπει να προσέχουν: «βρισκόμαστε σε περίοδο απότομης σύσφιξης της οικονομικής πολιτικής. Ανησυχούμε πως έχοντας χάσει το στοίχημα με τον πληθωρισμό, οι ρυθμιστές τώρα πια θα υπερβάλλουν εαυτόν και θα προκαλέσουν ζημιά στην παγκόσμια οικονομία».
Αρκετοί εξ αυτών των ρυθμιστών ήδη προειδοποιούν για την απότομη αύξηση των επιτοκίων. Η επικεφαλής της Fed του Kansas City, Esther George προειδοποίησε, πρόσφατα, πως η απότομη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Fed μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην οικονομία.
«Mea culpa»
Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκιά της κατά 50 μ.β., ρεκόρ από το μακρινό 2000. Η ΒοΕ μελετά αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μ.β., ενώ η Fed αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκιά της κατά 75 μ.β. στις 27 Ιουλίου. Η κεντρική τράπεζα του Καναδά έχει ήδη προχωρήσει σε αύξηση-σοκ των επιτοκίων της τάξης των 100 μ.β.
Όσο για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, η κεντρική τράπεζα της Ν. Αφρικής αύξησε τα επιτόκιά της κατά 75 μ.β., ενώ η αντίστοιχη των Φιλιππίνων εξέπληξε τις αγορές με αύξηση των επιτοκίων της κατά 75 μ.β.
Τα στελέχη των κεντρικών τραπεζών ανά τον πλανήτη, όμως, πρέπει να αντιμετωπίσουν και τις επικρίσεις τόσο των αναλυτών όσο και των πολιτικών. Στη Βρετανία, ο επικεφαλής της BoE, Andrew Bailey, χρειάστηκε να υπεραμυνθεί των αποφάσεων της κεντρικής τράπεζας μετά από κατηγορίες πως έδρασε πολύ αργά.
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας έθεσε σε εφαρμογή σχέδιο επιθεώρησης της κεντρικής τράπεζας της χώρας τη στιγμή που ο διοικητής της Philip Lowe προχώρησε σε ένα σπάνιο «mea culpa» όσον αφορά την οικονομική στήριξη κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Σύμφωνα με τον Ravi Menon, στέλεχος της Monetary Authority of Singapore, «τα πληθωριστικά στοιχεία θα επιδεινωθούν πριν βελτιωθούν. Η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης είναι αναγκαία για την αποκατάσταση της παγκόσμιας οικονομικής σταθερότητας».
H Citigroup, από την πλευρά της, τόνισε πως κατά τη διάρκεια του προηγούμενου κύκλου σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της Fed μεταξύ του 2015 και του 2018, η οικονομία κατέγραψε μεγαλύτερη από την αναμενόμενη επιβράδυνση. Οι αναλυτές υπογραμμίζουν πως, γι αυτόν ακριβώς το λόγο, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα πρέπει να παραμείνει ελαστική όσον αφορά τις επόμενες κινήσεις της.
Στην πρόσφατη συνάντηση των G20 οι ΥΠΟΙΚ και οι ρυθμιστές κατηγόρησαν τη Ρωσία για τον παγκόσμιο πληθωρισμό και τη μείωση της ανάπτυξης. Αρκετοί αναλυτές καταλαβαίνουν τη δυσκολία αυτή.
Ο Selwyn Cornish του Australian National University τονίζει πως, η «τέλεια καταιγίδα» των κρίσεων της πανδημίας, του πολέμου στην Ουκρανία και των ακραίων καιρικών φαινομένων έχουν περιπλέξει την κατάσταση: «πως μπορούμε να προβλέψουμε τα προβλήματα αυτά; Πρέπει να βλέπουμε την όλη εικόνα πριν κατακρίνουμε τους κεντρικούς τραπεζίτες».
Για την Sayuri Shirai, πρώην στέλεχος της Bank of Japan και νυν καθηγητή στο Keio University, ο έλεγχος του πληθωρισμού θα είναι καίριος στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών όσον αφορά τη νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών: «ένα σπιράλ τιμών-μισθών θα μειώσει την εμπιστοσύνη αυτή. Αν και η τρέχουσα αύξηση των επιτοκίων θα μειώσει την ανάπτυξη, οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να προσηλωθούν στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού».
Διαβάστε ακόμη
Ο Ζούκερμπεργκ πούλησε τη βίλα του στο Σαν Φρανσίσκο σε τιμή – ρεκόρ
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Ευρώπη θα κάνει ό,τι χρειαστεί για την ενεργειακή της ασφάλεια
«Καμπανάκι» από το ΔΝΤ: Αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις για παγκόσμια ανάπτυξη