Αξιωματούχοι της κινεζικής κυβέρνησης έδωσαν εντολή στις μεγάλες κρατικές γεωργικές εταιρείες να σταματήσουν τις αγορές ορισμένων αμερικανικών αγροτικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένης της σόγιας, καθώς το Πεκίνο αξιολογεί τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση των εντάσεων με τις ΗΠΑ στο Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν την κατάσταση.
Οι κρατικές εταιρείες Cofco και Sinograin έλαβαν εντολή να αναστείλουν τις αγορές, σύμφωνα με μία από τις πηγές. Επιπλέον δόθηκαν εντολές να ακυρωθεί και ένας απροσδιόριστος αριθμός παραγγελιών χοιρινού κρέατος από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με την πηγή η οποία πρόσθεσε ότι δεν δόθηκε ανάλογη εντολή στις ιδιωτικές εταιρείες.
Οι εντολές αυτές συνιστούν την τελευταία ένδειξη ότι η πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας που δύσκολα επιτεύχθηκε μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, βρίσκεται σε κίνδυνο. Ενώ ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κεγιανκ τον περασμένο μήνα είχε επαναλάβει τη δέσμευση να εφαρμόσει τη συμφωνία που υπογράφηκε τον Ιανουάριο, οι εντάσεις συνέχισαν να αυξάνονται καθώς το Πεκίνου ισχυροποιεί την εξουσία του στο Χονγκ Κονγκ.
Οι κινήσεις του Πεκίνου απείλησαν το αισιόδοξο επενδυτικό συναίσθημα που είχε οδηγήσει σε κέρδη τις αγορές τις προηγούμενες μέρες. Οι δείκτες της Wall Street μετά την αρνητική έναρξη γύρισαν σε θετικό πρόσημο, ενώ τα 10ετή ομόλογα των ΗΠΑ διέγραψαν τις προηγούμενες απώλειές τους. Το γιουάν διέγραψε την προηγούμενη άνοδό του, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σόγιας στο Σικάγο, τα οποία ήταν έως και 1% υψηλότερα, άλλαξαν ελάχιστα.
Χονγκ Κονγκ
Τα μέτρα για τη διακοπή των εισαγωγών έρχονται μετά τις δηλώσεις του Πρόεδρου Ντόναλντ Τραμπ την Παρασκευή που επέκρινε το Πεκίνο για την επιβολή της αμφιλεγόμενης νέας νομοθεσίας εθνικής ασφάλειας στο Χονγκ Κονγκ. Οι επικριτές της νομοθεσίας αυτής υποστηρίζουν ότι θα υπονομεύσει την αρχή «μια χώρα, δύο συστήματα» που έχει διατηρήσει το Χονγκ Κονγκ αυτόνομο έναντι της ηπειρωτικής χώρας από το 1997 που παραδόθηκε από τους Βρετανούς.
Η Cofco και η Sinograin είναι οι βασικοί εισαγωγείς αγροτικών προϊόντων της Κίνας. Παρότι αναμένονταν να παραγγείλουν 20 έως 30 φορτία αμερικανικής σόγιας την Παρασκευή, δεν προχώρησαν τελικά στην παραγγελία μετά τις δηλώσεις του Τραμπ ότι θα τιμωρήσει Κινέζους αξιωματούχους, δήλωσε η μία από τις πηγές. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι το Πεκίνο περιμένει να δει τις κινήσεις του Τραμπ πριν αποφασίσει τις δικές του αντιδράσεις.
Τόσο το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου όσο και στελέχη της Sinograin και της Cofco δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημα του Βloomberg για σχόλιο.
Οι απειλές του Τραμπ
Ο Τραμπ είπε ότι οι ΗΠΑ θα ξεκινήσουν τη διαδικασία απόσυρσης κάποιων από τα εμπορικά προνόμια του Χονγκ Κονγκ, χωρίς να προσδιορίζει ούτε το εύρος των αλλαγών ούτε τον αριθμό των εξαιρέσεων. Υποσχέθηκε επίσης κυρώσεις εναντίον αξιωματούχων στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ που “εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα” στην υποβάθμιση της αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ, χωρίς και πάλι να παρέχι λεπτομέρεις.
Οι επενδυτές μετοχών αντέδρασαν θετικά στα σχόλια του Τραμπ, καθώς δεν παρείχε λεπτομέρειες ή χρονοδιάγραμμα για το ποιες ενέργειες θα μπορούσαν να ακολουθήσουν στη συνέχεια. Δεν είναι σαφές το κατά πόσο οι ΗΠΑ θα μπορούσαν σύντομα να επιβάλλουν κυρώσεις σε Κινέζους αξιωματούχους, ή δασμούς στο Χονγκ Κονγκ απειλώντας την οικονομική σταθερότητα της περιοχής.
Και ενώ ο Τραμπ απειλεί περιοδικά να αναστείλει την εμπορική συμφωνία «πρώτης φάσης», οι κορυφαίοι οικονομικοί του σύμβουλοι υπαινίσσονται ότι η συμφωνία θα συνεχιστεί. Ο Λάρυ Κουντλοου, διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου, δήλωσε στο CNBC την Πέμπτη ότι η εμπορική συμφωνία «συνεχίζει να ισχύει προς το παρόν και ενδέχεται να σημειώσουμε πρόοδο εκεί».
Η Κίνα έχει συμφωνήσει να αγοράσει αγροτικά προϊόντα των ΗΠΑ αξίας περίπου 36,5 δισ. δολαρίων για το 2020 στο πλαίσιο της πρώτης φάσης της εμπορικής συμφωνίας που υπεγράφη τον Ιανουάριο. Ωστόσο, η επιδημία του κορωνοϊού έπληξε αυτή τη συμφωνία με την Κίνα να καταφέρνει τελικά να εισάγει αγροτικά προϊόντα αξίας μόνο 3,35 δισ. δολάρια τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το 2007, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ.
Ωστόσο, καθώς η Κίνα άρχισε να ανοίγει σταδιακά την οικονομία της από το lockdown έχει αυξήσει τον ρυθμό των εισαγωγών της, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται πάνω από 1 εκατ. τόνοι αμερικανικής σόγιας σε διάστημα μόλις δύο εβδομάδων τον Μάιο, καθώς και σπάνιες αγορές αμερικανικού σογιέλαιου και αιθανόλης.
Καθώς όμως κλιμακόνεται η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και της Κίνας η τελευταία φαίνεται πως επιλέγει να αγοράσει σόγια Βραζιλίας αντί για αμερικανική.