Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να συνεχίσει να μειώνει το κόστος δανεισμού, καθώς η αύξηση των τιμών καταναλωτή έχει σχεδόν ελεγχθεί, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Μάρτινς Κάζακς.

«Την επόμενη εβδομάδα έχουμε την επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου της ΕΚΤ και, κατά την άποψή μου, πρέπει να λάβουμε απόφαση για μείωση των επιτοκίων», δήλωσε στο TV3 της Λετονίας. «Βλέπουμε ότι το πρόβλημα του πληθωρισμού θα τελειώσει σύντομα και αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να μειώσουμε τα επιτόκια».

Μια τέτοια κίνηση στην απόφαση για τα επιτόκια στις 12 Δεκεμβρίου αναμένεται ευρέως και θα είναι η τέταρτη στον κύκλο χαλάρωσης που ξεκίνησε τον Ιούνιο. Το τι θα συμβεί μετά από αυτό είναι λιγότερο σαφές, με τη γεωπολιτική αβεβαιότητα να θολώνει τις προοπτικές.

«Φυσικά η αβεβαιότητα είναι πολύ υψηλή, φυσικά δεν γνωρίζουμε τα πρώτα βήματα του Ντόναλντ Τραμπ όταν αναλάβει τα καθήκοντά του, οι δασμοί θα μπορούσαν επίσης να επιβραδύνουν και πάλι την ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά συνολικά η ιστορία είναι ότι η ευρωπαϊκή οικονομία πηγαίνει από το χαμηλότερο σημείο της».

Μιλώντας σε ξεχωριστή συνέντευξη στους Financial Times, ο επικεφαλής οικονομολόγος, Φίλιπ Λέιν, δήλωσε ότι ο αντίκτυπος των πιθανών αμερικανικών εμπορικών εισφορών θα μπορούσε να πλήξει τον πληθωρισμό της ζώνης του ευρώ «και προς τις δύο κατευθύνσεις».

«Θα ήταν πολύ σημαντικό, νομίζω, να μην πούμε ότι υπάρχει αναγκαστικά μια καθαρή προκατάληψη προς οποιαδήποτε κατεύθυνση», δήλωσε σε podcast των FT.

«Μπορώ να απαριθμήσω αποπληθωριστικές δυνάμεις, μπορώ να απαριθμήσω κάποιες πληθωριστικές δυνάμεις. Και στη συνέχεια, όταν τα βάλεις όλα αυτά μαζί, το τι ακριβώς θα συμβεί θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την ακριβή αλληλουχία των γεγονότων».

Διαβάστε ακόμη

Τι αλλάζει στα ενοίκια με το «Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής»

Ρεύμα: Αυξήσεις από 7% έως 63% στην τιμή ηλεκτρικής ενέργειας τον Δεκέμβριο

Pudong Shipping Week: Ελλάδα και Κίνα ελέγχουν το 50% των θαλάσσιων μεταφορών (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα