Η Κάθριν Μαν, στέλεχος της Τράπεζας της Αγγλίας και μία εκ των υπεύθυνων για τη διαμόρφωση των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας δήλωσε ότι το περιορισμένο επίπεδο των επενδύσεων στη Βρετανία αποτελεί «κάτι το ανησυχητικό», ενώ τόνισε ότι η βρετανική οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από μια μικρή ομάδα μεγάλων εταιρειών και χρηματοπιστωτικών κολοσσών για την εισροή χρημάτων.
Η Μαν υποστήριξε ότι μόλις το 0,5% των βρετανικών επιχειρήσεων ευθύνονται για το ήμισυ των επιχειρηματικών επενδύσεων, οι οποίες, όπως είπε, έχουν «υποαποδώσει» σε σύγκριση με άλλες χώρες.
«Οι υπεύθυνοι για την εισροή χρηματοδότησης του Ηνωμένου Βασιλείου ανήκουν σε συγκεκριμένες κατηγορίες. Πρόκειται για θεσμικούς, ξένους επενδυτές», δήλωσε η Μαν την περασμένη Τρίτη σε εκδήλωση του Εθνικού Ινστιτούτου Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών στο Λονδίνο.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, μάλιστα, υπογράμμισε ότι μόλις τρεις μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές είναι οι βασικοί ιδιοκτήτες μεγάλου αριθμού βρετανικών επιχειρήσεων.
Η Μαν παρουσίασε στοιχεία σχετικά με τη συγκέντρωση των επενδύσεων σε μια εκδήλωση η οποία είχε ως απώτερο στόχο να εξεταστεί το γιατί η Βρετανία έχει υποστεί μια από τις χειρότερες επιβραδύνσεις της παραγωγικότητας στον ανεπτυγμένο κόσμο.
Οι χαμηλές επιχειρηματικές επενδύσεις έχουν κατηγορηθεί για τα προβλήματα παραγωγικότητας του Ηνωμένου Βασιλείου, με το Brexit να θεωρείται ότι επιδεινώνει το πρόβλημα τη στιγμή που πολλές εταιρείες αποφεύγουν την είσοδό τους στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου (LSE).
Σύμφωνα με τον πρώην υπεύθυνο χάραξης πολιτικής της BοE, Πoλ Φίσερ, τα προβλήματα παραγωγικότητας του Ηνωμένου Βασιλείου προϋπήρχαν της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και θα μπορούσαν σύντομα να δημιουργηθούν και σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες.
Υπογράμμισε πως η επιβράδυνση της παραγωγικότητας του ανεπτυγμένου κόσμου είναι μια «μακροπρόθεσμη τάση που θα συνεχιστεί» και μπορεί να αποδοθεί σε μεγάλο βαθμό στη μετατόπιση από τη μεταποίηση προς τις υπηρεσίες, ιδιαίτερα στις ανεπτυγμένες οικονομίες.
«Καθώς η μεταποίηση, η οποία συνήθως καταγράφει υψηλότερους ρυθμούς αύξησης της παραγωγικότητας από τις υπηρεσίες, εξασθενεί ως πηγή παραγωγής στις ανεπτυγμένες οικονομίες, η αύξηση της παραγωγικότητας των οικονομιών αυτών περιορίζεται», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι τα προβλήματα παραγωγικότητας τα οποία αντιμετωπίζει το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελούν προάγγελο δημιουργίας παρόμοιων καταστάσεων σε άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες.
Διαβάστε ακόμη
Currys: Ανακάμπτει… μετά την αποχώρηση των «μνηστήρων» η εταιρεία που έδωσε την Κωτσόβολος στη ΔΕΗ
Σαρωτική νίκη Πούτιν: Από την KGB στην εξουσία για τρεις δεκαετίες -«Κανείς δεν σταματά τη Ρωσία»
«Τρέχει» η ανακαίνιση της Αίγλης Ζαππείου
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ