Η σημερινή ετυμηγορία του διεθνούς οίκου αξιολόγησης S&P αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, κυρίως σε δυο ευρωπαϊκές πρωτεύουσες: Την Αθήνα και τη Ρώμη. Τα δυο πρότινος «προβληματικά» κράτη- μέλη της Ευρώπης, έχουν κάνει τον τελευταίο καιρό σημαντικά βήματα που τα απομακρύνουν από την κρίση, κι εύλογα αναμένουν αυτή η προσπάθειά τους να αποτυπωθεί στην αξιολόγηση της S&P.
Η Αθήνα αναμένει σήμερα την επενδυτική αναβάθμιση από τη δημοσιοποίηση της αξιολόγησης του διεθνούς οίκου Standard & Poor’s για την ελληνική οικονομία, καθώς, πέραν των θετικών μηνυμάτων που εκπέμπει η οικονομία μας τον τελευταίο καιρό, η αγορά ομολόγων συνηγορεί στην αναβάθμιση, με το επιτόκιο να υποχωρεί σήμερα στο ιστορικό χαμηλό του 1,23 για το 10ετές ομόλογο. Παράλληλα, το σχέδιο διαχείρισης των κόκκινων δανείων, ο γνωστός «Ηρακλής» απελευθερώνει, όπως εκτιμάται, το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας και δίνει πρόσθετες ελπίδες για αναβάθμιση από την S&P. Στην τελευταία του αξιολόγηση του περασμένο Απριλίου, ο διεθνής οίκος είχε διατηρήσει σταθερή στο Β+ την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, με θετικές τις προοπτικές για την οικονομία της, αποφεύγοντας να τροποποιήσει τις εκτιμήσεις της, λίγες εβδομάδες πριν τη διεξαγωγή εκλογών. Μια πιθανή αναβάθμιση στη σημερινή έκθεση, φέρνει την Ελλάδα κοντύτερα στο στόχο της για ένταξη στην επενδυτική βαθμίδα εντός του 2020 και συμμετοχή της στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Αντίστοιχο ενδιαφέρον έχει η σημερινή έκθεση του οίκου αξιολόγησης και για την Ιταλία, καθώς είναι η πρώτη μετά τη δημιουργία της νέας κυβέρνησης που στηρίζουν το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και το Δημοκρατικό Κόμμα, υπό τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε.
Τα ιταλικά ομόλογα είναι αυτά που έχουν να επιδείξουν τα καλύτερα αποτελέσματα στη ζώνη του ευρώ για φέτος, με απόδοση 13% σύμφωνα με τους δείκτες του Bloomberg Barclays. Η επισκόπηση της Παρασκευής είναι το επιστέγασμα της υπερκάλυψης πώλησης ομολόγων που συνδέονται με τον πληθωρισμό αυτή την εβδομάδα, μετά τη δήλωση του Νταβίντ Ιακοβόνι, επικεφαλής του οργανισμού διαχείρισης του χρέους της χώρας, ότι μια πιο φιλική στάση απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε θέματα που περιλαμβάνονται στον ιταλικό προϋπολογισμό θα πρέπει να μειώσει περαιτέρω τα ασφάλιστρα κινδύνου της χώρας.
Υπάρχουν ελπίδες ότι η S&P θα μπορούσε να αλλάξει σε θετική την αξιολόγησή της για τις προοπτικές της χώρας, αν και η Ιταλία έχει το δεύτερο μεγαλύτερο χρέος στη ζώνη του ευρώ. Η αισιοδοξία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την περσινή ανασκόπηση και την ισχύουσα ως τώρα “αρνητική” προοπτική του οίκου για την προοπτική της ιταλικής οικονομίας.
“Οι σταθερότερες πολιτικές προοπτικές και τα πολύ χαμηλότερα επιτόκια σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος θα πείσουν την S&P την Παρασκευή να εξαλείψει τις αρνητικές προοπτικές και να τις επαναφέρει σε ουδέτερο ή και θετικό έδαφος”, γράφει ο Άρνε Λόμαν Ρασμούσεν, επικεφαλής της έρευνας σταθερού εισοδήματος στην Danske Bank A/S.
Τον περασμένο Οκτώβριο, η S&P είχε κατατάξει την Ιταλία στο επίπεδο BBB, δύο επίπεδα πάνω από τα «σκουπίδια», καθώς είχε υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα του κράτους αυτού. Τον ίδιο μήνα, η Moody’s Investors Service μείωσε την πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας στο Baa3, ένα επίπεδο πάνω από τη «μη επενδυτική βαθμίδα».
Η νέα κυβέρνηση του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και του Δημοκρατικού Κόμματος σχηματίστηκε το Σεπτέμβριο, αφού ο προηγούμενος κυβερνητικός εταίρος των Πέντε Αστέρων, η Λέγκα του Βορρά, αποχώρησε από το κυβερνητικό σχήμα σε μια προσπάθειά της να επιβάλει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Η Ιταλία έλαβε ειδοποίηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να προχωρήσει σε τροποποιήσεις στον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς, ο υπουργός Οικονομικών Ρομπέρτο Γκαλτιέρι υπογράμμισε τη δέσμευση της κυβέρνησης για δημοσιονομική εξυγίανση και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.