Οι ευρωπαϊκοί αερομεταφορείς προσπαθούν να αποφύγουν την επανάληψη του ταξιδιωτικού χάους του περασμένου καλοκαιριού, όταν οι απεργίες και οι ελλείψεις προσωπικού ήταν τόσο σοβαρές που το αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου έθεσε ανώτατο όριο στον αριθμό των επιβατών και ζήτησε από τις αεροπορικές εταιρείες να περιορίσουν τις πωλήσεις εισιτηρίων. Φέτος οι ταξιδιώτες του καλοκαιριού αναμένεται να «μπλοκάρουν» και πάλι τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, με τον αριθμό των επιβατών να επιστρέφει ή και να υπερβαίνει τα προ πανδημίας επίπεδα.
Η εταιρεία AirHelp (δικαιώματα επιβατών αεροπορικών μεταφορών) δημοσιοποίησε τον κατάλογο των ευρωπαϊκών με τις μεγαλύτερες καθυστερήσεις κατά τον μήνα Ιούνιο. Η εταιρεία συγκέντρωσε στοιχεία για τις καθυστερήσεις άνω των 15 λεπτών και τις ακυρώσεις τον Ιούνιο σε ευρωπαϊκά αεροδρόμια με 5.000 ή περισσότερες πτήσεις. Τη χειρότερη επίδοση είχε το Γκάτγουικ του Λονδίνου, με το 54% των πτήσεών του να πληροί τα κριτήρια της εταιρείας για προβληματική λειτουργία, ενώ το αεροδρόμιο του Ελσίνκι στη Φινλανδία κινήθηκε πιο ομαλά, με 18% των πτήσεων να διαταράσσονται.
Ορισμένα από τα πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια της Ευρώπης βρέθηκαν περίπου στη μέση της λίστας. Στο Σίπχολ του Άμστερνταμ, το οποίο είχε 72 εκατομμύρια επιβάτες το 2019, επηρεάστηκε το 36% των πτήσεων, ενώ στο Χίθροου, το οποίο είχε σχεδόν 81 εκατομμύρια επιβάτες το 2019, σχεδόν το 40% των πτήσεων ήταν εκτός προγράμματος.
Από τα τέλη Απριλίου, η ζήτηση προς την Ευρώπη από Αμερικανούς ταξιδιώτες ξεπέρασε την αύξηση του 2019 κατά 20%, σύμφωνα με έρευνα του ιστότοπου ταξιδιωτικών κρατήσεων Hopper. Οι τιμές αυξάνονται επίσης: Οι τιμές των εισιτηρίων προς την Ευρώπη από την Αμερική είναι οι υψηλότερες των τελευταίων έξι ετών, λέει η εταιρεία.
Η Ισπανία «βλέπει» ένα κύμα διεθνούς τουρισμού. Είχε 8,2 εκατομμύρια επισκέπτες τον Μάιο, μια αύξηση 18% από το 2022 και 4% περισσότερο από την ίδια περίοδο του 2019, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής της χώρας.
Οι συμβουλές της εταιρείας για να αποφύγετε το ταξιδιωτικόχάος περιλαμβάνουν: κράτηση της πρώτης πτήσης της ημέρας, ταξίδι την Τρίτη ή την Τετάρτη και απευθείας πτήση.
Τα 10 χειρότερα αεροδρόμια στην Ευρώπη σύμφωνα με την AirHelp
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, τα 10 χειρότερα ευρωπαϊκά αεροδρόμια – Αεροδρόμια με το υψηλότερο ποσοστό διαταραχών πτήσεων
Αεροδρόμιο Gatwick του Λονδίνου (LGW)
54,08%
Αεροδρόμιο Humberto Delgado της Λισαβόνας (LIS)
51,04%
Αεροδρόμιο Kastrup της Κοπεγχάγης (CPH)
50,88%
Παρίσι Αεροδρόμιο Charles de Gaulle (CDG)
50,60%
Αεροδρόμιο Αττάλειας (AYT)
47,34%
Κωνσταντινούπολη Sabiha Gokcen (SAW)
46,85%
Αεροδρόμιο Ρώμης Fiumicino Leonardo da Vinci (FCO)
44,05%
Διεθνές Αεροδρόμιο Μάντσεστερ (MAN)
43,78%
Αεροδρόμιο Μιλάνο Μαλπένσα (MXP)
43,66%
Διεθνές Αεροδρόμιο Φρανκφούρτης (FRA)
42,99% τ
10 καλύτερα ευρωπαϊκά αεροδρόμια – Αεροδρόμια με το χαμηλότερο ποσοστό διακοπών πτήσεων
Αεροδρόμιο Ελσίνκι-Vantaa (HEL)
18,33%
Διεθνές Αεροδρόμιο Ντίσελντορφ (DUS)
22,26%
Αεροδρόμιο Gardermoen του Όσλο (OSL)
23,09%
Αεροδρόμιο Warsaw Chopin (WAW)
23,35%
Διεθνές Αεροδρόμιο Βιέννης (VIE)
27,22%
Διεθνής αερολιμένας Μαδρίτης-Μπαράχας (MAD)
28,38% των πτήσεων που διακόπηκαν
Αεροδρόμιο Barcelona-El Prat (BCN)
28,45%
Αεροδρόμιο Arlanda της Στοκχόλμης (ARN)
30,54%
Αεροδρόμιο Κωνσταντινούπολης Χαβαλιμάνι (IST)
32,15%
Αεροδρόμιο Βερολίνου-Βρανδεμβούργου (BER)
34,17%
Διαβάστε ακόμη
Goldman Sachs: Νέα αυξημένη τιμή – στόχος οι 1.375 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη
Λομπαρντέλι (ΟΟΣΑ): Η ΕΚΤ δεν ξέρει πότε να σταματήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων
Φορολογικές δηλώσεις 2023: Πότε λήγει η προθεσμία για την υποβολή τους – Τι να προσέξετε
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ