Ο καύσωνας στην Ανατολική Ευρώπη και την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας μαραίνει το καλαμπόκι σε μια κρίσιμη στιγμή για την ανάπτυξη των καλλιεργειών, προκαλώντας ανησυχίες για νέα έλλειψη προσφοράς.
Οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 38 βαθμούς Κελσίου στην Ουκρανία – έναν από τους κορυφαίους παγκόσμιους εξαγωγείς καλαμποκιού. Η Ρουμανία – ένας από τους κύριους παραγωγούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης – περιδινίζεται σε περίοδο ξηρασίας.
Οι δύσκολες αυτές καιρικές συνθήκες λαμβάνουν χώρα καθώς οι καλλιέργειες καλαμποκιών βρίσκονται σε κρίσιμο στάδιο επικονίασης. Η ζέστη θα μπορούσε να εμποδίσει το σχηματισμό των κόκκων καλαμποκιού ή να προκαλέσει συρρίκνωση των υφιστάμενων φυτών.
«Δέκα ημέρες τον Ιούλιο παρατηρήσαμε θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών. Καμία μέλισσα δεν επικονιάζει σε αυτές τις θερμοκρασίες», δήλωσε σε τηλεφωνική συνέντευξή της στο Bloomberg η Τετιάνα Ανταμένκο, επικεφαλής του τμήματος γεωργίας στο Εθνικό Κέντρο Υδρομετεωρολογίας της Ουκρανίας. «Φαίνεται προκαταρκτικά ότι η συγκομιδή καλαμποκιού θα είναι κατά 20 έως 30% χαμηλότερη από την αναμενόμενη».
Οι εξαγωγές καλαμποκιού της χώρας αναμένεται να μειωθούν περίπου κατά ένα πέμπτο την περίοδο 2024-25, καθώς τόσο οι εκτάσεις καλλιέργειας όσο και οι αποδόσεις είναι περιορισμένες. Η Strategie Grains αναθεώρησε ελαφρώς προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για τη σοδειά καλαμποκιού στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην πρόσφατή της έκθεση.
Η Ρουμανία σχεδιάζει να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση βοήθεια για την αποζημίωση των αγροτών της για ζημιές άνω των 500 εκατ. ευρώ, σε καλλιέργειες άνω των 2 εκατ. εκταρίων καλαμποκιού και ηλίανθου της χώρας, δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας, Φλορίν Μπάρμπου, σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Agerpres.
Η μείωση της παραγωγής καλαμποκιού ενέχει τον κίνδυνο συρρίκνωσης των αποθεμάτων και αύξησης του κόστους για τη διατροφή των καίριων για την κτηνοτροφία κοπαδιών της Γηραιάς Ηπείρου – με τις τοπικές τιμές να αντιστέκονται στην πρόσφατη πτώση των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς στο Σικάγο.
Η ζημιά στις καλλιέργειες αναδεικνύει επίσης τους κινδύνους για την επισιτιστική ασφάλεια και το κόστος διαβίωσης, καθώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τους αγρότες σε ολόκληρο τον κόσμο.
Νέα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών αναφέρθηκαν σε αρκετές πόλεις της Ουκρανίας αυτό το μήνα, ενώ η Βουλγαρία και η Ρουμανία κατέγραψαν τον πιο θερμό Ιούνιο στα ιστορικά. Η Ρουμανία προειδοποίησε ότι οι θερμοκρασίες μπορεί να ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου μέχρι τουλάχιστον την Τετάρτη, επηρεάζοντας τα αποθέματα νερού τόσο για τη γεωργία όσο και για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας, Σεμπάστιαν Μπουρντούχα.
«Δεν είναι μόνο η έλλειψη βροχοπτώσεων, αλλά και το απόθεμα των υπόγειων υδάτινων πόρων», δήλωσε ο αγρότης Μάριους Σόμεσαν στο Teleorman της Ρουμανίας, ο οποίος καλλιεργεί σιτάρι, κριθάρι, ηλίανθο και μικρή ποσότητα καλαμποκιού. Ακόμα και μετά από σκάψιμο μέχρι και ένα μέτρο στη γη, ο ίδιος ανέφερε ότι δεν υπάρχει νερό, καθώς «τα πάντα στεγνώνουν. Όλο το νερό έχει ήδη απορροφηθεί από τα φυτά».
Διαβάστε ακόμη
Ψάλτης: Το νέο μοντέλο λειτουργίας διασφαλίζει την κερδοφορία της Alpha Bank
EasyJet: Αύξηση κερδών κατά 16% στο τρίμηνο – Ράλι 6% για τη μετοχή
Για πρώτη φορά τα κύματα αποκτούν δικαιώματα (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ