Στην Αγκάρα, ένα ήσυχο μικρό χωριό το οποίο βρίσκεται τρεις ώρες νοτιοδυτικά της Μπανγκαλόρ, η Preethi P. που ασχολείται με την ραπτική, επισκεύαζε ή έραβε ρούχα, για λιγότερο από 1 δολάριο την ημέρα.
Ωστόσο, τώρα, χρησιμοποιεί τις γνώσεις της στη μητρική της γλώσσα, τη Κανάντα, για να καταγράψει προτάσεις σε μια εφαρμογή στο κινητό της τηλέφωνο. Η Preethi, είναι μεταξύ των 70 εργαζομένων που προσλήφθηκαν από μια startup που ονομάζεται Karya για τη συλλογή δεδομένων κειμένου, φωνής και εικόνας σε γλώσσες της Ινδίας.
Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι αποτελούν μέρος ενός τεράστιου, αφανούς παγκόσμιου εργατικού δυναμικού – που δραστηριοποιείται σε χώρες όπως η Ινδία, η Κένυα και οι Φιλιππίνες – που συλλέγει και επισημαίνει τα δεδομένα στα οποία βασίζονται τα chatbot AI και οι εικονικοί βοηθοί για να δημιουργήσουν σχετικές απαντήσεις.
Μετά από τρεις ημέρες εργασίας στην Karya, η Preethi κέρδισε 4.500 ρουπίες περίπου δηλαδή, 54 δολάρια – σχεδόν τετραπλάσιο ποσό από το μισθό που βγάζει συνήθως η 22χρονη απόφοιτος λυκείου ως ράφτρα σε έναν ολόκληρο μήνα. Τα χρήματα είναι αρκετά, είπε, για να εξοφλήσει τη δόση εκείνου του μήνα ενός δανείου που έλαβε για να επισκευάσει το σπίτι της. «Το μόνο που χρειάζομαι είναι ένα τηλέφωνο και πρόσβαση στο Διαδίκτυο», δήλωσε χαρακτηριστικά σύμφωνα με το Βloomberg.
Η Karya ιδρύθηκε το 2021, πριν από την εμφάνιση του ChatGPT, αλλά η φρενίτιδα γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη και τα εργαλεία της, έχει αυξήσει τη ζήτηση από τις εταιρείες τεχνολογίας. Μόνο η Ινδία αναμένεται να έχει σχεδόν ένα εκατομμύριο εργαζόμενους στον σχολιασμό δεδομένων έως το 2030.
Η Karya διαφοροποιείται από άλλους προμηθευτές δεδομένων, προσφέροντας στους εργαζομένους της – κυρίως γυναίκες σε αγροτικές κοινότητες- έως και 20 φορές τον κατώτατο μισθό που επικρατεί σε αυτές τις χώρες, με την υπόσχεση παραγωγής καλύτερης ποιότητας δεδομένων στην ινδική γλώσσα που οι εταιρείες τεχνολογίας θα πληρώσουν περισσότερα για να αποκτήσουν. Τώρα, μερικά από τα πιο εξέχοντα ονόματα της Silicon Valley στρέφονται στην Karya για να αντιμετωπίσουν μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τα προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης τους: την εύρεση δεδομένων υψηλής ποιότητας για τη δημιουργία εργαλείων που μπορούν να εξυπηρετήσουν καλύτερα δισεκατομμύρια πιθανούς μη αγγλόφωνους χρήστες.
Η Microsoft Corp. χρησιμοποίησε την Karya για την πηγή τοπικών δεδομένων ομιλίας για τα προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης της. Το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates συνεργάζεται με την Karya για να μειώσει τις προκαταλήψεις λόγω φύλου στα δεδομένα που τροφοδοτούν μεγάλα γλωσσικά μοντέλα, την τεχνολογία που στηρίζει τα chatbot AI. Στο μεταξύ και η Google της Alphabet Inc. βασίζεται στην Karya και άλλους τοπικούς συνεργάτες για τη συλλογή δεδομένων ομιλίας σε 85 ινδικές περιοχές. Η Google σχεδιάζει να επεκταθεί σε κάθε περιοχή για να συμπεριλάβει την πλειοψηφική γλώσσα ή διάλεκτο που ομιλείται και να δημιουργήσει ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης για 125 ινδικές γλώσσες.
Πολλές υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης έχουν αναπτυχθεί δυσανάλογα με δεδομένα στο διαδίκτυο στην αγγλική γλώσσα, όπως άρθρα, βιβλία και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ως αποτέλεσμα, αυτά τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης αντιπροσωπεύουν ελάχιστα την ποικιλομορφία των γλωσσών για τους χρήστες του διαδικτύου σε άλλες χώρες που έχουν πρόσβαση σε smartphone και εφαρμογές με τεχνητή νοημοσύνη γρηγορότερα από ό,τι μαθαίνουν αγγλικά.
Η Karya, μια startup με κοινωνικό αντίκτυπο που εδρεύει στη Μπανγκαλόρ και υποστηρίζεται από επιχορηγήσεις, είναι σε θέση να διευρύνει τη δεξαμενή των γλωσσών που εκπροσωπούνται εν μέρει στοχεύοντας συγκεκριμένα εργαζομένους σε αγροτικές περιοχές που διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να αναλάβουν συμβάσεις για τέτοιες εργασίες. Για τον Μανού Τσόπρα, συνιδρυτή της εταιρείας, ο στόχος δεν είναι απλώς, η βελτίωση της παροχής δεδομένων αλλά η καταπολέμηση της φτώχειας.
Ο επιχειρηματίας μεγάλωσε σε μια φτωχή γειτονιά που ονομάζεται Shakur Basti στο Δυτικό Δελχί. Κέρδισε μια υποτροφία για να σπουδάσει σε ένα ελίτ σχολείο όπου ήρθε αντιμέτωπος με τον σχολικό εκφοβισμό, επειδή οι συμμαθητές του είπαν ότι «μύριζε φτωχά». Ο Τσόπρα προσγειώθηκε στο Στάνφορντ για να σπουδάσει επιστήμη υπολογιστών. Μετά την αποφοίτησή του το 2017, άρχισε να εργάζεται για το όνειρό του: τη χρήση τεχνολογίας για την αντιμετώπιση της φτώχειας. «Χρειάζονται μόνο 1.500 δολάρια σε εξοικονόμηση για να μπορέσει ένας Ινδός να εισέλθει στη μεσαία τάξη», δήλωσε ο Τσόπρα. «Αλλά οι άνθρωποι σε αυτές τις περιοχές μπορεί να χρειαστούν 200 χρόνια για να φτάσουν σε αυτό το επίπεδο αποταμίευσης», καταλήγει.
Διαβάστε ακόμη
Έτσι γίνονται οι ηλεκτρονικές καταγγελίες για φοροδιαφυγή – Σκέψεις στο ΥΠΟΙΚ και για αμοιβή
Μονεμβασιώτης: Με ρυθμό 20% «τρέχει» η Βενέτης φέτος – Τι γίνεται με τη Δωδώνη και το νέο εργοστάσιο
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ