search icon

Bloomberg

«Καμπανάκι» Ντάλιο για την Κίνα – Πώς θα αποφύγει μια χαμένη δεκαετία

Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Bridgewater Associates συνιστά στη χώρα να λάβει μέτρα για τη διαχείριση του προβλήματος του χρέους της

Ο μεγαλοεπενδυτής Ρέι Ντάλιο προειδοποίησε ότι η Κίνα θα πρέπει να μειώσει το χρέος της και να χαλαρώσει τη νομισματική της πολιτική, αλλιώς θα αντιμετωπίσει «μια χαμένη δεκαετία».

Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Bridgewater Associates ανέφερε σε μια ανάρτηση σχεδόν 5.000 λέξεων στο LinkedIn ότι συμφωνεί με την προειδοποίηση του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ για μια περίοδο 100 ετών πρωτοφανούς αλλαγής και συνιστά στη χώρα να λάβει μέτρα για τη διαχείριση του προβλήματος του χρέους της.

Ο τιτάνας του hedge fund αναφερόταν στο πολιτικό σύνθημα του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος για «μεγάλες αλλαγές που δεν έχουν παρατηρηθεί σε έναν αιώνα», το οποίο χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη μελλοντική πορεία της διεθνούς τάξης. Ενώ η φράση χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από Κινέζους ακαδημαϊκούς μετά την ύφεση του 2008, υιοθετήθηκε από το κόμμα το 2017 και έκτοτε χρησιμοποιείται σε διπλωματικά πλαίσια, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

«Όταν υπάρχει μεγάλο χρέος και μεγάλες διαφορές στον πλούτο την ίδια στιγμή που υπάρχουν μεγάλες εσωτερικές και διεθνείς συγκρούσεις ισχύος ή/και μεγάλες ανατρεπτικές αλλαγές στη φύση και μεγάλες αλλαγές στην τεχνολογία, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα μιας “100ετούς μεγάλης καταιγίδας”», έγραψε.

Πρόσθεσε ότι οι εντάσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ αναγκάζουν τους ξένους επενδυτές να διαφοροποιηθούν ή να εγκαταλείψουν την Κίνα από φόβο μήπως υποστούν διακρίσεις. Αυτό κάνει την Κίνα να αντιμετωπίζει δυσκολίες στην απόκτηση επενδύσεων και χωρίς συμφιλίωση των οικονομικών και πολιτιστικών συγκρούσεων, η πιθανότητα ενός πολέμου τα επόμενα 10 χρόνια είναι μεγάλη.

Ο Ντάλιο έχει μακρά ιστορία συνεργασίας με Κινέζους αξιωματούχους και έχει εκφράσει τον θαυμασμό του για ορισμένες από τις οικονομικές πολιτικές του Πεκίνου, ενώ παράλληλα έχει αναπτύξει τις επιχειρήσεις του εκεί. Έχει προειδοποιήσει για τους κινδύνους σύγκρουσης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας εδώ και χρόνια.

Για να διαχειριστεί το πρόβλημα του χρέους της, ο Ντάλιο συνιστά στην Κίνα να οργανώσει ταυτόχρονα μια απομόχλευση και μια χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, αλλά αναγνωρίζει ότι μια τέτοια κίνηση θα ήταν δύσκολη και πολιτικά επικίνδυνη, καθώς θα οδηγούσε σε μεγάλες αλλαγές στα επίπεδα πλούτου.

«Κανείς δεν ξέρει πόσο μακριά θα ταλαντευτεί το εκκρεμές προς τους πιο μαοϊκούς/μαρξιστικούς τρόπους δράσης», έγραψε ο Ντάλιο. «Το εμπόδιο είναι ότι η πιο άμεση επικοινωνία δεν είναι ο παραδοσιακός τρόπος δράσης της κινεζικής ηγεσίας, κάτι που, καθώς η Κίνα επιστρέφει προς τους πιο παραδοσιακούς τρόπους δράσης, είναι κατανοητό».

Διαβάστε ακόμη

Citi: Υψηλότεροι στόχοι για Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική

Πατέλης: Οι μισθοί θα αυξηθούν ταχύτερα του πληθωρισμού

Bloomberg: Η ΕΚΤ ετοιμάζεται να ανάψει πράσινο φως στις ελληνικές τράπεζες για το πρώτο μέρισμα από το 2008

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version