«Το παγκόσμιο χρέος φαίνεται να έχει επιστρέψει σε υψηλά επίπεδα» δήλωσε το ΔΝΤ, κρούωντας τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιώντας ότι είναι πιθανό να επαναλάβει και πάλι την αυξητική του πορεία, έπειτα από μια πτώση πέρυσι λόγω ανάκαμψης της οικονομικής ανάπτυξης, του σταθερού πληθωρισμού, καθώς και της συνεχιζόμενης έκδοσης χρέους από την Κίνα.
Το συνολικό χρέος μειώθηκε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες στο 238% του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2022, ανέφερε το ΔΝΤ στην τελευταία του ενημέρωση για το παγκόσμιο χρέος την Τετάρτη, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg. Τόσο το ιδιωτικό όσο και το δημόσιο χρέος μειώθηκαν σε σχέση με το προηγούμενο έτος, με το τελευταίο να διαγράφει περίπου το ήμισυ της αύξησής του από την πανδημία του κορωνοϊού.
Μεσοπρόθεσμα, ωστόσο, το χρέος πιθανότατα να συνεχίσει να αυξάνεται επειδή η παγκόσμια ανάκαμψη από τους περιορισμούς της πανδημίας εξασθενεί και ο πληθωρισμός προβλέπεται να σταθεροποιηθεί, δήλωσε το ΔΝΤ.
«Το παγκόσμιο χρέος φαίνεται να έχει επιστρέψει και πάλι σε ανοδικές τάσεις» τόνισε το ΔΝΤ, ωστόσο, «η διαχείριση των τρωτών σημείων του χρέους θα πρέπει να είναι το κλειδί». Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να λάβουν μέτρα για να συμβάλουν στη μείωση των τρωτών σημείων του χρέους και στην αντιστροφή των μακροπρόθεσμων τάσεων του χρέους.
Σημαντική δύναμη η Κίνα για το παγκόσμιο χρέος
Κεντρικό ρόλο στην αύξηση του παγκόσμιου χρέους τις τελευταίες δεκαετίες έχει η Κίνα καθώς ο δανεισμός ξεπέρασε την οικονομική ανάπτυξη.
Ωστόσο, η Κίνα αποτέλεσε τη μεγαλύτερη εξαίρεση στη μείωση του παγκόσμιου χρέους τον περασμένο χρόνο καθώς εξέδωσε περισσότερο δημόσιο χρέος στην προσπάθειά της να στηρίξει την οικονομία της, ενώ παράλληλα αντιμετώπισε έναν σχετικά αργό ρυθμό στον πληθωρισμό.
Το συνολικό χρέος στην Κίνα αυξήθηκε κατά 7,3 ποσοστιαίες μονάδες στο 272% του ΑΕΠ το 2022, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ. «Η Κίνα υπήρξε μια σημαντική δύναμη για το παγκόσμιο χρέος τις τελευταίες δεκαετίες», αναφέρει χαρακτηριστικά ττο ΔΝΤ στην έκθεσή του.
Η άνοδος της Κίνας
Το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ αυξήθηκε από περίπου 70% στα μέσα της δεκαετίας του ’80, όταν ήταν κοντά στο μέσο όρο των περισσότερων αναδυόμενων οικονομιών, συμπεριλαμβανομένης μιας «σημαντικά πιο απότομης” ανόδου από το 2009».
Αν και αυτό φέρνει το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ της Κίνας κοντά στο επίπεδο των ΗΠΑ που είναι περίπου 274%, είναι μικρότερος σε όρους δολαρίου (47,5 τρισ. δολάρια σε σύγκριση με σχεδόν 70 τρισ. δολάρια)
Το ΔΝΤ υπογράμμισε πώς οι κυβερνητικές δαπάνες έχουν αφήσει τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά με ελαφρύτερες υποχρεώσεις στους ισολογισμούς τους από ό,τι πριν από την πανδημία της Covid19. Μάλιστα, σε πολλές χώρες, ιδίως στις προηγμένες οικονομίες και στις αναδυόμενες αγορές εκτός της Κίνας, το ιδιωτικό χρέος είναι τώρα κάτω από τα προ της πανδημίας επίπεδα, ανέφερε.
Ωστόσο, αυτό αντισταθμίστηκε και με το παραπάνω από την αύξηση του δημόσιου χρέους, πράγμα που σημαίνει ότι το συνολικό χρέος προς το ΑΕΠ παραμένει 9 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από το προ της πανδημίας επίπεδο.
Τα υψηλά επίπεδα χρέους με βάση την ιστορία σημαίνουν ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να προσπαθήσουν να ενισχύσουν την ανάπτυξη και να αυξήσουν την παρακολούθηση της επιβάρυνσης του χρέους των νοικοκυριών και των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων και των σχετικών κινδύνων χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, δήλωσε το ΔΝΤ.
Διαβάστε ακόμη
Apple Watch Ultra 2: Όλα τα χαρακτηριστικά του – Πόσο θα κοστίζει στην Ελλάδα (pics + tweet)
Οικογένεια Λιβάνη: Προσπαθεί να «σώσει» τη Φιλοθέη, χάνει την «Ελληνική Ρίζα» (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ