Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αύξησε τις προβλέψεις του για τον παγκόσμιο πληθωρισμό το επόμενο έτος και κάλεσε τις κεντρικές τράπεζες να διατηρήσουν σφιχτή πολιτική μέχρι να υπάρξει διαρκής χαλάρωση των πιέσεων στις τιμές.
Το ΔΝΤ αύξησε την πρόβλεψή του για τον ρυθμό αύξησης των τιμών καταναλωτή σε όλο τον κόσμο στο 5,8% για το επόμενο έτος στις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές που δημοσίευσε σήμερα, από 5,2% που ήταν πριν από τρεις μήνες. Παράλληλα, περιορίζει την πρόβλεψη για την οικονομική ανάπτυξη το 2024.
Συγκεκριμένα, προβλέπει παγκόσμια ανάπτυξη 2,9% για το επόμενο έτος, μειωμένη κατά 0,1% από τις προβλέψεις του Ιουλίου και κάτω από το 3,8% του μέσου όρου των δύο δεκαετιών πριν από την πανδημία. Η πρόβλεψή του για το 2023 παραμένει αμετάβλητη στο 3%.
Από τον Απρίλιο, το Ταμείο προειδοποιεί ότι οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές έχουν αποδυναμωθεί. Οι παράγοντες που συγκρατούν την επέκταση περιλαμβάνουν τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της πανδημίας, την εισβολή στην Ουκρανία, τη διάσπαση της παγκόσμιας οικονομίας σε μπλοκ και τη σύσφιξη της πολιτικής των κεντρικών τραπεζών.
Οι κεντρικές τράπεζες σε μεγάλες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν αυξήσει επιθετικά τα επιτόκια για περισσότερο από ένα χρόνο για να περιορίσουν τον πληθωρισμό που έφτασε το 8,7% παγκοσμίως το 2022, το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα της δεκαετίας του 1990.
«Η νομισματική πολιτική πρέπει να παραμείνει σφιχτή στα περισσότερα μέρη μέχρι ο πληθωρισμός να μειωθεί προσεγγίζοντας τους στόχους», δήλωσε ο Pierre-Olivier Gourinchas, επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, σε ενημέρωση των δημοσιογράφων. «Δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί».
«Βλέπουμε μια παγκόσμια οικονομία που χωλαίνει και δεν έχει κάνει ακόμη σπριντ», ανέφερε.
Η εκτίμηση για την ανάπτυξη της ζώνης του ευρώ μειώθηκε επίσης, σε 0,7% το 2023 από 0,9% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση, και σε 1,2% το 2024 από 1,5% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη.
Υπάρχει επίσης απόκλιση μεταξύ των ευρωπαϊκών οικονομιών, με τη Γερμανία να θεωρείται ότι συρρικνώνεται περισσότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, εν μέσω αδυναμίας στους ευαίσθητους στα επιτόκια τομείς και βραδύτερης ζήτησης από τους εμπορικούς εταίρους. Ωστόσο, η πρόβλεψη για τη Γαλλία αναβαθμίστηκε, αφού υπήρξε αναπλήρωση της βιομηχανικής παραγωγής και η εξωτερική ζήτηση υπεραπέδωσε το πρώτο εξάμηνο του 2023.
Αν και οι προοπτικές για την παγκόσμια ανάπτυξη είναι χαμηλές, παραμένουν σχετικά σταθερές και το ΔΝΤ βλέπει καλύτερες πιθανότητες οι κεντρικές τράπεζες να μπορέσουν να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό χωρίς να στείλουν τον κόσμο σε ύφεση.
Ωστόσο, η σταθερότητα στις συνολικές προβλέψεις του ΔΝΤ για την ανάπτυξη κρύβει ορισμένες σημαντικές αλλαγές στις προβλέψεις των επιμέρους χωρών που τις στηρίζουν. Οι ΗΠΑ, η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, αύξησαν την πρόβλεψή τους για το τρέχον έτος σε 2,1% από 1,8% τον Ιούλιο και την εκτίμηση για το επόμενο έτος σε 1,5% από 1%, με βάση την ενίσχυση των επιχειρηματικών επενδύσεων το δεύτερο τρίμηνο και την ανθεκτική αύξηση της κατανάλωσης.
Το ΔΝΤ βλέπει ότι το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ θα ανέλθει στο ανώτατο όριο του 4% έως το τελευταίο τρίμηνο του 2024 – λιγότερο από το 5,2% που προέβλεπε τον Απρίλιο.
Το ΔΝΤ έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει για τον κατακερματισμό της παγκόσμιας οικονομίας ή τη διάσπασή της σε γεωπολιτικά μπλοκ λόγω των εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, καθώς και της επιθετικότητας της Ρωσίας.
Το Ταμείο βλέπει ανάπτυξη του εμπορίου κατά 0,9% φέτος, από 2% που αναμενόταν τον Ιούλιο και σε σύγκριση με 4,9% κατά μέσο όρο τις δύο δεκαετίες πριν από την πανδημία. Αυτό αντανακλά τη μετατόπιση προς τις εγχώριες υπηρεσίες, τις καθυστερημένες επιπτώσεις της ανατίμησης του δολαρίου, η οποία επιβραδύνει το εμπόριο λόγω της ευρείας τιμολόγησης των προϊόντων σε δολάρια, και την αύξηση των εμπορικών φραγμών.
Οι εν λόγω προβλέψεις αποτελούν ένα πολυαναμενόμενο γεγονός στις ετήσιες συνεδριάσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι οποίες πραγματοποιούνται αυτή την εβδομάδα στο Μαρακές του Μαρόκου – για πρώτη φορά στην Αφρική εδώ και 50 χρόνια. Η εκδήλωση εκτυλίσσεται στον απόηχο της θανατηφόρας επίθεσης της Χαμάς κατά του Ισραήλ το Σαββατοκύριακο, η οποία συγκλόνισε τον κόσμο και αναζωπύρωσε τους φόβους για μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή – όπου βρίσκεται σχεδόν το ένα τρίτο της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου. Οι επιθέσεις αποτελούν έναν ακόμη παράγοντα σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από παγκόσμια αβεβαιότητα.
Διαβάστε ακόμη
Νέο νομοσχέδιο με «ανάσες» για τα κόκκινα δάνεια
H κουλτούρα των sneakers – Tι συμβαίνει με τη Nike
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ