search icon

Bloomberg

«Καμπανάκι» από CEO Aramco: Κίνδυνος για το πετρέλαιο όταν ανακάμψει η παγκόσμια οικονομία

«Όταν ο κόσμος ξυπνήσει, τότε μπορεί να είναι πολύ αργά για να αλλάξουν τα πράγματα. Ανησυχώ σοβαρά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Νάσερ

Ευθύνη στην έλλειψη επενδύσεων σε ορυκτά καύσιμα για την παγκόσμια ενεργειακή κρίση ρίχνει ο επικεφαλής της Saudi Aramco, Αμίν Νάσερ. Προειδοποίησε μάλιστα ότι η πλεονάζουσα παραγωγή στην αγορά πετρελαίου μπορεί να εξαλειφθεί αμέσως μόλις οι οικονομίες ανακάμψουν από σημερινή κρίση.

«Όταν η παγκόσμια οικονομία ανακάμψει, μπορούμε να αναμένουμε περαιτέρω αύξηση της ζήτησης, εξαλείφοντας τη μικρή πλεονάζουσα ικανότητα παραγωγής πετρελαίου που υπάρχει τώρα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του πετρελαϊκού κολοσσού.

«Όταν ο κόσμος ξυπνήσει, τότε μπορεί να είναι πολύ αργά για να αλλάξουν τα πράγματα. Ανησυχώ σοβαρά». Η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου στον κόσμο, μαζί με τους αντιπάλους της στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και αλλού στον Περσικό Κόλπο, έχει επανειλημμένα ασκήσει κριτική στις κυβερνήσεις και στους επενδυτές της Δύσης για έλλειψη ρεαλισμού σχετικά με το πόσο γρήγορα οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν να αντικαταστήσουν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Ως απόδειξη αυτού ανέφεραν την άνοδο των τιμών της ενέργειας πέρυσι.

Οι επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο μειώθηκαν από 700 δισεκατομμύρια δολάρια το 2014 σε 300 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021, σύμφωνα με τον Νάσερ, με τις αυξήσεις φέτος να είναι «πολύ λίγες, πολύ αργά».

Το αργό σκαρφάλωσε πάνω από τα 125 δολάρια το βαρέλι στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, αν και έκτοτε έπεσε στα 90 δολάρια, ενώ οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου έφτασαν σε υψηλά ρεκόρ. «Η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει σίγουρα εντείνει τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, αλλά δεν είναι η βασική αιτία», είπε ο διευθύνων σύμβουλος. «Δυστυχώς, ακόμα κι αν η σύγκρουση σταματούσε σήμερα, όπως όλοι επιθυμούμε, η κρίση δεν θα τελείωνε».  Η Ευρώπη επεξεργάζεται σχέδια για μπλακάουτ προκειμένου να αποτρέψει το ενεργειακό χάος ενόψει χειμώνα, αναφέρει το Bloomberg.

Η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ είναι από τα λίγα μέλη του καρτέλ του ΟΠΕΚ με σημαντικά αποθέματα πετρελαίου. Δαπανούν δισεκατομμύρια δολάρια για να αυξήσουν περαιτέρω την παραγωγική τους ικανότητα, ωστόσο τα έργα θα χρειαστούν τουλάχιστον μερικά χρόνια για να ολοκληρωθούν.

Τα κράτη στη Δύση πληρώνουν το τίμημα για το κλείσιμο των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν με πετρέλαιο και άνθρακα, είπε ο Νάσερ. «Όπως έδειξε αυτή η κρίση, το σχέδιο ήταν απλώς μια αλυσίδα από κάστρα στην άμμο που έχουν παρασυρθεί από τα τα κύματα της πραγματικότητας», είπε και πρόσθεσε «Και δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν τώρα τις συνέπειες της ενεργειακής πρόσβασης και του κόστους διαβίωσης που είναι πιθανό να είναι σοβαρές και μεγάλης διάρκειας». Η Ευρώπη, συγκεκριμένα, αντιμετωπίζει «έναν πιο κρύο, πιο σκληρό χειμώνα», είπε. Η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, υποστηρίζει ότι η ζήτηση για ορυκτά καύσιμα θα παραμείνει ισχυρή για δεκαετίες και ότι η χρήση τους μπορεί να μειωθεί μόνο σταδιακά. Η χώρα έχει δεσμευτεί να εξαλείψει τις εκπομπές άνθρακα έως το 2060 και επενδύει σε ηλιακή ενέργεια και υδρογόνο.

Διαβάστε ακόμα:

Ebury: Στον αστερισμό των κεντρικών τραπεζών τα νομίσματα – Τι περιμένουμε για το ευρώ

JP Morgan: Γιατί δεν πρέπει να είστε short στις μετοχές στην Ευρώπη

Στις παρυφές του 4,5% το κόστος δανεισμού της Ελλάδας – Σε υψηλό 10ετίας οι αποδόσεις της Γερμανίας

Exit mobile version