Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να έχει στη διάθεσή της εργαλεία αντιμετώπισης κρίσεων, όπως το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων TPI, ακόμη και αν δεν χρειάζονται τώρα για να βοηθήσει τη Γαλλία, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
«Σε μια νομισματική ένωση πρέπει να έχεις τα διαθέσιμα μέσα προκειμένου να αντιμετωπίσεις το άγχος», δήλωσε ο Άλφρεντ Κάμερ, διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ιδρύματος, σε συνέντευξή του την Τρίτη στο ετήσιο συνέδριο της ΕΚΤ στη Σίντρα της Πορτογαλίας. «Θέλετε να διασφαλίσετε ότι η πολιτική σας θα βρει παντού πρόσφορο έδαφος».
Η ΕΚΤ δημιούργησε το εργαλείο TPI το 2022 κατά τη διάρκεια μιας στιγμής νευρικότητας της αγοράς που αφορούσε την Ιταλία, επιδιώκοντας να διασφαλίσει ότι θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια χωρίς να προκαλέσει αναταραχή. Την περασμένη εβδομάδα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ δήλωσε ότι θα μπορούσε να είναι παράνομη η χρήση του εάν οι βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία προκαλέσουν ένα επικίνδυνο ξεπούλημα στα ομόλογα της χώρας.
Νωρίτερα την Τρίτη, ο πρόεδρος της Societe Generale Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι, πρώην αξιωματούχος της ΕΚΤ, χαρακτήρισε τα σχόλια αυτά ως «αρκετά σοκαριστικά». Ο Κάμερ υποστήριξε ότι η κεντρική τράπεζα πρέπει να μπορεί να χρησιμοποιεί το οπλοστάσιό της χωρίς εμπόδια.
«Όταν εξετάζετε την αρχιτεκτονική της ζώνης του ευρώ, είναι σημαντικό αυτά τα εργαλεία να είναι διαθέσιμα, να μπορούν να αναπτυχθούν αν χρειαστεί», είπε. «Το TPI είναι ένα από αυτά τα εργαλεία και η ΕΚΤ διαθέτει πολλά άλλα μέσα, όπως το PEPP και το OMT».
Τι λέει το Bloomberg Economics
«Μπορούμε να σκεφτούμε (τουλάχιστον) τρεις λόγους για τους οποίους η Κριστίν Λαγκάρντ της ΕΚΤ δεν θα στηρίξει τη Λεπέν», ανέφεραν οι Jamie Rush, David Powell και Eleonora Mavroeidi.
Ο αξιωματούχος του ΔΝΤ συμμερίστηκε την εκτίμηση των συναδέλφων της ΕΚΤ ότι οι αγορές ομολόγων δεν ανησυχούν. Η ανακοίνωση των πρόωρων εκλογών στη Γαλλία τον περασμένο μήνα ώθησε τους επενδυτές να ζητήσουν το υψηλότερο ασφάλιστρο για το χρέος της χώρας από το 2012.
«Είδαμε μια ανατιμολόγηση των κινδύνων, αλλά όχι άτακτες ή αδικαιολόγητες κινήσεις στις αγορές», είπε. «Οι αγορές αντέδρασαν πολύ καλά στις νέες ειδήσεις. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν προβλήματα στις αγορές κρατικών ομολόγων».
Όσον αφορά τον πληθωρισμό στην περιοχή του ευρώ, ο Κάμερ παρατήρησε ότι «σίγουρα» κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
«Η αποπληθωριστική διαδικασία ήταν ακόμη πιο γρήγορη από ό,τι αναμενόταν και πάντα γνωρίζαμε ότι ο δρόμος θα ήταν ανώμαλο», είπε. «Δεν υπάρχει λόγος να αντιδράσουμε υπερβολικά αν τα μηνιαία στοιχεία είναι κάπως απογοητευτικά».
Βλέπει πρόσθετα περιθώρια για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.
«Προτείνουμε περαιτέρω σταδιακή μείωση των επιτοκίων για να φτάσουμε σε ένα τελικό επιτόκιο περίπου 2,5% στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2025 – εάν τα δεδομένα εξελιχθούν όπως αναμένεται», δήλωσε ο Κάμερ.
Αλλά προειδοποίησε επίσης ότι οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να αποφύγουν την «πρόωρη χαλάρωση».
«Θα είναι εξαιρετικά δαπανηρό αν ο πληθωρισμός φουντώσει ξανά και χρειαστεί να περάσουν από έναν δεύτερο γύρο σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής», δήλωσε ο Κάμερ. «Δεν βλέπουμε αυτόν τον κίνδυνο σε αυτό το στάδιο στη ζώνη του ευρώ».
Διαβάστε ακόμη
ΑΑΔΕ: Ποιοι θα κάνουν διόρθωση από σήμερα και ποιοι… αρχική δήλωση
Λαγκάρντ (ΕΚΤ): Έχει προχωρήσει πολύ η αποπληθωριστική πορεία στην ευρωζώνη
Πάουελ (Fed): Bλέπει πρόοδο στον πληθωρισμό αλλά δηλώνει επιφυλακτικός για μείωση επιτοκίων
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ