Καθώς η κρίση στο κακάο εμβαθύνεται, τα στοιχεία για την άλεση που χρησιμοποιούνταν για τη μέτρηση της κατανάλωσης σοκολάτας γίνονται λιγότερο αξιόπιστος δείκτης της ζήτησης.
Τα στοιχεία αυτά συνήθως χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν στη μέτρηση των αγορών, αλλά επηρεάζονται όλο και περισσότερο από τις τεράστιες ελλείψεις που έχουν ταρακουνήσει την αγορά και έχουν καταστήσει πολύ πιο δύσκολο για τους σοκολατοποιούς να αποκτήσουν πρόσβαση σε κόκκους.
Οι έμποροι και οι αναλυτές υπολογίζουν ότι το α’ τρίμηνο οι αλέσεις κόκκων μειώθηκαν στην Ευρώπη, την Ασία και τη Βόρεια Αμερική σε σχέση με πέρυσι, αν και είναι δύσκολο να εκτιμηθεί κατά πόσο.
Οι τιμές έχουν εκτοξευθεί σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς οι απογοητευτικές αφρικανικές σοδειές προκαλούν σημαντικές ελλείψεις παγκοσμίως. Αυτό αυξάνει το κόστος της σοκολάτας και αγχώνει τους επενδυτές και τα στελέχη των εταιρειών, οι οποίοι προσπαθούν να εξασφαλίσουν κόκκους, αλλά φοβούνται μήπως πληγούν από την ασταθή αγορά.
Αντιμέτωπα με την έλλειψη κόκκων, ορισμένα εργοστάσια στη Δυτική Αφρική σταμάτησαν την παραγωγή κατά διαστήματα, ενώ τουλάχιστον ένας μεγάλος μεταποιητής στην Ασία αναγκάστηκε να πληρώσει περισσότερα χρήματα για να εξασφαλίσει προμήθειες κόκκων.
Η πίεση στη συγκεκριμένη αγορά αυξάνεται από πέρυσι. Οι αλέσεις του περασμένου έτους στην Ευρώπη και την Ασία υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από την εποχή της πανδημίας, ενώ η μεταποίηση στη Βόρεια Αμερική κατέγραψε πτώση περισσότερο από 9%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιανουαρίου.
Ορισμένοι έμποροι άρχισαν να θεωρούν την μείωση αυτή ως αντανάκλαση της περιορισμένης προσφοράς και όχι της αδύναμης ζήτησης.
Από τότε, το ράλι των τιμών επιταχύνθηκε με πρωτοφανή ρυθμό και η επιδείνωση της κρίσης καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την ερμηνεία της κατανάλωσης με τη χρήση των δεδομένων της άλεσης.
Τα στοιχεία «μπορεί να είναι λίγο παραπλανητικά», δήλωσε ο επικεφαλής έρευνας της Tropical Research Services, Στιβ Γουάτεριτζ. Οι αλέσεις «μπορεί να είναι αδύναμες, όχι λόγω της χαμηλότερης τελικής ζήτησης, αλλά λόγω της συρρίκνωσης των αποθεμάτων των ίδιων των αλεστών».
Οι τιμές θα συνεχίσουν να αυξάνονται εκτός εάν υπάρξει καταστροφή περίπου του 10% της ζήτησης ή οι Αφρικανοί αγρότες μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν περισσότερα λιπάσματα, ενισχύοντας τις συγκομιδές, δήλωσε ο διευθυντής προμηθειών της σοκολατοποιίας Natra, Nόρτον Κοϊμπράο.
Ενώ τα δεδομένα των αλέσεων εξακολουθούν να είναι χρήσιμα, χρειάζονται περαιτέρω πληροφορίες, όπως τα στοιχεία κερδοφορίας των εταιρειών σοκολάτας, για μια καλύτερη εικόνα της προσφοράς και της ζήτησης, δήλωσε το στέλεχος της StoneX Group Inc, Βλαντιμίρ Ζιέντεκ.
Σημειωτέον πως, όπως αναφέρει το Bloomberg, ο Διεθνής Οργανισμός Κακάο (ICCO) τον Φεβρουάριο εκτίμησε ότι το ποσοστό της άλεσης κόκκων παγκοσμίως θα μειωθεί σχεδόν κατά 5% σε 4,78 εκατομμύρια τόνους αυτή τη σεζόν.
Ορισμένα στοιχεία για το α’ τρίμηνο έχουν ήδη ανακοινωθεί. Στη Βραζιλία, οι αλέσεις για την περίοδο αυτή μειώθηκαν κατά περίπου 6% σε σχέση με πέρυσι σε σχεδόν 60.000 τόνους, αν και κυμάνθηκαν κοντά στον ιστορικό μέσο όρο.
Παρ’ όλα αυτά, η πρόσβαση σε τοπικές προμήθειες κακάο, σε συνδυασμό με την ασθενέστερη εγχώρια ζήτηση, θα μπορούσε να βοηθήσει τη Βραζιλία να εξάγει περισσότερη σκόνη και βούτυρο κακάου, παρά τη μείωση των εισαγωγών κόκκων.
Η επεξεργασία των κόκκων στη συγκεκριμένη αγορά θα μπορούσε επίσης να είναι πιο ανταγωνιστική, καθώς τα εργοστάσια λειτουργούν με μεγαλύτερη δυναμικότητα από κάποια στο εξωτερικό, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της μονάδας συστατικών τροφίμων της Cargill Inc. για τη Νότια Αμερική, Λαέρτε Μοράες.
Προς το παρόν, οι μύλοι αντιμετωπίζουν ένα δύσκολο περιβάλλον παγκοσμίως. Σύμφωνα με τον οικονομολόγο της AgAmerica, Κλιφ Σέλτον, αναμένονται ασθενέστεροι ρυθμοί παραγωγής παγκοσμίως, αφού «οι τρέχουσες συνθήκες της αγοράς ασκούν υπερβολική πίεση στους μεταποιητές».
Διαβάστε ακόμη
Ρυθμίσεις οφειλών: Ποιοι (τελικά) μπαίνουν ξανά σε 36 – 100 – 120 δόσεις (πίνακες + vid)
Φορολογικές δηλώσεις: Αλλάζει το χρονοδιάγραμμα για την υποβολή τους
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ