search icon

Bloomberg

Και οι Ολυμπιακοί Αγώνες σε κρίση

Μόνον δύο πόλεις ενδιαφέρονται να φιλοξενήσουν τη διοργάνωση του καλοκαιριού

Από την Αθήνα μέχρι το Σότσι και το Ρίο, στάδια και εγκαταστάσεις βρίσκονται σε διάφορα στάδια αποσύνθεσης, αποτυπώνοντας με τον πλέον γλαφυρό τρόπο την κρίση που αντιμετωπίζει η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή.

Η πρόσφατη απόφαση της Βουδαπέστης να αποσύρει την υποψηφιότητά της από τη διοργάνωση των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2024, έχει ως συνέπεια μόλις δύο χώρες να συναγωνίζονται μεταξύ τους για το ποια θα φιλοξενήσει το κορυφαίο γεγονός του αθλητισμού. Αυτές είναι το Λος Άντζελες και το Παρίσι.

Η απόσυρση της πρωτεύουσας της Ουγγαρίας αποφασίστηκε μετά την υπογραφή σχετικού αιτήματος από χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι ζητούσαν από τις τοπικές αρχές να μην διεκδικήσουν τη διοργάνωση ύψους πολλών δισ. δολαρίων.

Προφανώς, οι υπογράφοντες είδαν ως παράδειγμα προς αποφυγή τη διοργάνωση στο Ρίο έξι μήνες πριν, η οποία κόστισε 20 δισ. δολάρια και κατέληξε στις ερειπωμένες – και πανάκριβες – εγκαταστάσεις. Όπως για παράδειγμα το Aquatic Stadium, όπου ο Μάικλ Φελπς κέρδισε το 28ο μετάλλιο της καριέρας του και η οποία έχει πέσει σε αχρηστία και απαξίωση.

Ακόμα χειρότερα για τη ΔΟΕ, η μέση ηλικία αυτών που παρακολουθούν τους Ολυμπιακούς «παίρνει την ανηφόρα» και ξεπερνά τα 50 έτη. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της κίνησης που συγκέντρωσε τις υπογραφές, η διοργάνωση των Ολυμπιακών είναι ένα θέμα που επηρεάζει τον κάθε φορολογούμενο, γι’ αυτό και θα πρέπει να μπαίνει σε δημοψήφισμα.

Το Λος Αντζελες που είχε φιλοξενήσει τους Αγώνες το 1984, μπήκε στην κούρσα διεκδίκησης μετά την απόσυρση της Βοστώνης, λόγω φόβων ότι οι φορολογούμενοι θα επωμίζονταν τεράστια οικονομική επιβάρυνση για ένα γεγονός που διαρκεί κάτι λιγότερο από τρεις εβδομάδες.

Και το Αμβούργο αποσύρθηκε, μετά από δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στους πολίτες του.

Στη Ρώμη, ήταν η ίδια η δήμαρχος που είπε «όχι» με το επιχείρημα ότι το μόνο που θα φέρουν οι Ολυμπιακοί στην πόλη της θα είναι χρέος.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι οι διοργανωτές των Ολυμπιακών του Ρίο ακόμη χρωστούν εκατομμύρια σε απλήρωτους λογαριασμούς σε διάφορους παρόχους υπηρεσιών.

Μεγάλο ήταν το πλήγμα και για τα τηλεοπτικά δίκτυα που πλήρωσαν υπέρογκα ποσά για να μεταδώσουν τους αγώνες, την ώρα που η τηλεθέαση συρρικνώνεται. Στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου το 2012 η τηλεθέαση είχε υποχωρήσει κατά 17% και ο αριθμός των τηλεθεατών των δυναμικών ηλικιών 18-49 ετών, είχε μειωθεί κατά ένα τέταρτο.

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, αναγνωρίζει τα προβλήματα και προωθεί την Ατζέντα 2020 – μια προσπάθεια περιστολής των δαπανών, αλλά και αντιμετώπισης της έλλειψης ενδιαφέροντες από πλευράς των νέων ηλικιών. Και πάλι ωστόσο, οι υποψήφιες πόλεις για τους Ολυμπιακούς του 2024 είναι μόνον δύο…

 

Exit mobile version