Η JPMorgan Chase & Co απαγόρευσε τη χρήση του chatbot τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Bloomberg.

H κίνηση αυτή η οποία θα επηρεάσει το σύνολο των εργαζομένων του κολοσσού της Wall Street δεν οφείλεται σε συγκεκριμένο πρόβλημα το οποίο προκλήθηκε αλλά αποτελεί μέρος της περιορισμένης πρόσβασης των εργαζομένων σε προγράμματα εκτός του εσωτερικού δικτύου της επιχείρησης.

Το ChatGPT μετατράπηκε σε ένα παγκόσμιο διαδικτυακό φαινόμενο μέσα σε λίγους μόλις μήνες. Το δημοφιλές πρόγραμμα έχει προκαλέσει αντιδράσεις και συζητήσεις γύρω από το θέμα της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) και της μελλοντικής της επίδρασης στην ανθρωπότητα. Σημειωτέον πως το πρόγραμμα μπορεί άμεσα να συνθέσει ποιήματα στο στυλ του «βάρδου» Σαίξπηρ, ενώ αποτελεί και ευθεία απειλή για πολλαπλούς κλάδους εργασίας στο μέλλον. Παράλληλα, σύμφωνα με το Bloomberg, υπάρχουν σχέδια για την ίδρυση ενός exchange-traded fund (ETF) το οποίο θα βασίζεται στο bot. 

Παρά τη δημοφιλία του, το πρόγραμμα αντιμετωπίζει πληθώρα προβλημάτων. Σύμφωνα με την OpenAI, εταιρεία ερευνών τεχνητής νοημοσύνης η οποία δημιούργησε το ChatGPT, οι προγραμματιστές εργάζονται πυρετωδώς για την εξάλειψη των «προκαταλήψεων» που έχουν δημιουργηθεί στο αυτόνομο σύστημα οι οποίες προέρχονται «από λανθασμένη χρήση του και επιλογές των χρηστών οι οποίες προκαλούν βλάβεις στην εύρυθμη λειτουργία του».

Όσον αφορά τις τράπεζες και τις επενδυτικές της Wall Street, η επιβολή περιορισμένης πρόσβασης σε οποιαδήποτε νέα τεχνολογία η οποία ενδέχεται  να αλλάξει συθέμελα τα δεδομένα των αγορών ή να προκαλέσει «διαρροές» από το εσωτερικό της επιχείρησης, είναι λογική. Για παράδειγμα, τη διετία 2021 και 2022, οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ επέβαλαν πρόστιμα ύψους $2 δισ. σε πλήθος τραπεζών των οποίων οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούσαν μη εξουσιοδοτημένα μέσα συνομιλίας και επικοινωνίας.

Διαβάστε ακόμη

Goldman Sachs: Τα τρία στοιχεία που εστιάζουν οι αγορές – Τι προτείνει στους επενδυτές (γραφήματα)

Μάριος Ηλιόπουλος για MIG: «Όταν θα έρθει η ώρα θα είμαι έτοιμος με την πανοπλία μου»

Τα «χρυσά αβγά» του Γουόρεν Μπάφετ – Ποιες εταιρείες φέρνουν τα μεγαλύτερα κέρδη