Ανοδο – ρεκόρ ακόμα και κατά 40% μπορεί να σημειώσουν τα εμπορεύματα, αν οι επενδυτές αυξήσουν τις τοποθετήσεις τους σε πρώτες ύλες σε μια συγκυρία υψηλού πληθωρισμού, αναφέρουν αναλυτές της JPMorgan Chase & Co.
Αν και οι τοποθετήσεις εμφανίζονται να είναι πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο για τα commodities, δεν είναι πολύ υπερεκτιμημένες, σύμφωνα με ομάδα στρατηγικών αναλυτών υπό τον Νικόλαο Πανηγυρτζόγλου. Αυτό υποδηλώνει, όπως αναφέρουν, περιθώρια για κέρδη στις πρώτες ύλες.
Τα εμπορεύματα σημείωσαν άνοδο ρεκόρ τον προηγούμενο μήνα, καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία προκάλεσε αναταράξεις στις αγορές, ανεβάζοντας τις τιμές στα πάντα: από το λάδι ως τα σιτηρά.
Αυτό ενίσχυσε ακόμα περισσότερο τον ήδη αυξημένο πληθωρισμό, ενώ προκάλεσε και μια στροφή της Fed σε πιο σκληρή πολιτική, ωθώντας τους επενδυτές να επανεξετάσουν την κατανομή των χαρτοφυλακίων τους μεταξύ μετοχών, ομολόγων και πρώτων υλών.
«Στην τρέχουσα συγκυρία, όπου η ανάγκη για αντιστάθμιση των πληθωριστικών κινδύνων είναι πιο αυξημένη, είναι λογικό να δούμε τις μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις σε εμπορεύματα να αυξάνονται τελικά πάνω από το 1% των συνολικών χρηματοοικονομικών assets παγκοσμίως, ξεπερνώντας τα προηγούμενα υψηλά», αναφέρουν οι αναλυτές της JPMorgan σε σημείωμά τους με ημερομηνία 6 Απριλίου. Αυτό υποδηλώνει μια περαιτέρω άνοδο της τάξης του 30% με 40% για τα εμπορεύματα από εδώ και πέρα.
Τα εμπορεύματα φέτος έχουν κάνει ράλι στα ταμπλό, με κέρδη στην ενέργεια, τα μέταλλα και τα σιτηρά. Μεταξύ των κερδισμένων είναι το μπρεντ που έχει αυξηθεί πάνω από 30% και τον προηγούμενο μήνα έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008.
Μεταξύ των μεγάλων τραπεζών που είναι bullish για τις πρώτες ύλες, είναι και η Goldman Sachs, εν μέρει λόγω του ρόλου που επιτελούν ως αντιστάθμισμα στους πληθωριστικούς κινδύνους. Επιπλέον, με σημερινό της σημείωμα η αμερικανική τράπεζα προειδοποιεί ότι το αμέσως επόμενο διάστημα έρχεται ένα παγκόσμιο σοκ στον χαλκό.
Διαβάστε ακόμη:
Μπόρις Βούισιτς (Εθνική Τράπεζα Κροατίας): Μείωση των φόρων για τη συγκράτηση της ακρίβειας
Μετατρέπονται σε good banks – «Ρίχνουν» 40 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία την επόμενη τριετία