search icon

Bloomberg

Iζαμπελ Σνάμπελ (ΕΚΤ): «Η αύξηση των πραγματικών επιτοκίων απειλεί την ανάκαμψη»

H EKT παρακολουθεί στενά τις χρηματαγορές λόγω της απότομης αύξησης των πραγματικών επιτοκίων, η οποία θα μπορούσε να απειλήσει την οικονομική ανάκαμψη, σύμφωνα με το μέλος του Δ.Σ. Ιζαμπελ Σνάμπελ.

H EKT παρακολουθεί στενά τις χρηματαγορές λόγω της απότομης αύξησης των πραγματικών επιτοκίων, η οποία θα μπορούσε να απειλήσει την οικονομική ανάκαμψη, σύμφωνα με το μέλος του Δ.Σ. Ιζαμπελ Σνάμπελ.

«Θα βεβαιωθούμε πως δεν υπάρχει αδικαιολόγητη σύσφιξη των όρων χρηματοδότησης», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «μια υπερβολικά απότομη αύξηση στα επιτόκια θα επιβαρύνει την παγκόσμια ανάπτυξη και θα απειλήσει την οικονομική ανάκαμψη, οπότε παρακολουθούμε στενά τις αγορές».

Τα σχόλια της Σνάμπελ ακολουθούν τα παράλληλα σχόλια της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ η οποία είχε αναφέρει πως «παρακολουθούμε στενα» τις ονομαστικές ομολογιακές αποδόσεις.

Μετά από την έγχυση τρισεκατομμυρίων στις παγκόσμιες αγορές για την καταπολέμηση της πανδημίας, οι ρυθμιστές των κεντρικών τραπεζών προσπαθούν να περιορίσουν τις αυξημένες αποδόσεις. H εν λόγω αύξηση βασίζεται μερικώς στα spillover effects της γοργής ανάκαμψης των ΗΠΑ και τα πλάνα οικονομικής βοήθειας του Τζο Μπάιντεν

Η Τράπεζα της Κορέας ανέφερε πως θα παρέμβει στην αγορά εάν υπάρξει απότομη αύξηση των επιτοκίων. Η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας αναγκάστηκε να συνεχίσει τις αγορές ομολόγων για να επιβάλλει τον στόχο αποδόσεων, ενώ η αντίστοιχη τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας υποσχέθηκε μακρά περίοδο οικονομικής βοήθειας τη στιγμή που το οικονομικό μέλλον διαφαίνεται λαμπρότερο.

Η Σνάμπελ από την πλευρά της ανέφερε πως «βλέπει σημάδια ανάκαμψης», με τη βελτίωση του εμβολιασμού και την γενικότερη καλύτερη από το αναμενόμενο ανάπτυξη των παγκόσμιων οικονομιών.

Αν και το ΑΕΠ του πρώτο τριμήνου αναμένεται να είναι μειωμένο σε σχέση με το αναμενόμενο λόγω της παράτασης των lockdowns, η ανάπτυξη της ευρωζώνης θα βρεθεί περίπου στο 3,9% για το 2021.

Τα επίπεδα εταιρικού χρέους αναμένονται αυξημένα λόγω της κρίσης και της απουσίας ρευστότητας η οποία θα δημιουργηθεί μετά το πέρας της κυβερνητικής βοήθειας. Αυτό μπορεί να διοχετευθεί και στον χρηματοπιστωτικό τομέα, με αύξηση των μη-εξυπηρετούμενων δανείων. 

Διαβάστε ακόμη:

Επτά Χιώτες-Χιώτισσες στο Top 100 της Lloyd’s List

Τέλη κυκλοφορίας 2021: Παράταση ως και τη Δευτέρα 1η Μαρτίου για την καταβολή τους

Επίδομα 534 ευρώ: Πώς θα γίνονται οι δηλώσεις για την αποζημίωση ειδικού σκοπού

Exit mobile version