search icon

Bloomberg

Ισπανικές τράπεζες: Αντιμέτωπες με πρόσθετες πληρωμές – Δεν κατέβαλαν ολόκληρο τον έκτακτο φόρο

Ο χρηματοοικονομικός τομέας της χώρας έχει πληρώσει περίπου 3 δισ. ευρώ τα τελευταία δύο χρόνια - Η επανεξέταση που διέταξε η κυβέρνηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι τράπεζες κατέβαλαν λιγότερα απ' όσα έπρεπε

Οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ισπανίας βρίσκονται αντιμέτωπες με πρόσθετες πληρωμές προς την κυβέρνηση, οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα κέρδη του γ’ τριμήνου, μετά από έλεγχο όπου διαπιστώθηκε ότι δεν κατέβαλαν πλήρως έναν έκτακτο φόρο που τους είχε επιβληθεί.

Ο χρηματοοικονομικός τομέας της χώρας έχει πληρώσει περίπου 3 δισ. ευρώ τα τελευταία δύο χρόνια, αφότου η Μαδρίτη επέβαλε το 2022 πρόσθετη εισφορά για να αποσπάσει μέρος των κερδών που αποκόμισαν οι τράπεζες λόγω των υψηλότερων επιτοκίων.

Ωστόσο, η επανεξέταση που διέταξε η κυβέρνηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι τράπεζες κατέβαλαν λιγότερα απ’ όσα έπρεπε, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg που γνωρίζουν το θέμα. Οι τράπεζες έρχονται αντιμέτωπες με επιπλέον πληρωμές, είπαν οι ίδιες πηγές, ζητώντας να μην κατονομαστούν.

Οι νέες απαιτήσεις ενδέχεται να επιδεινώσουν τις εντάσεις μεταξύ των μεγαλύτερων δανειστών της χώρας και της κυβέρνησης, η οποία στράφηκε στον χρηματοπιστωτικό κλάδο πριν από δύο χρόνια για να βοηθήσει στην ανακούφιση των καταναλωτών που «παλεύουν» με τον υψηλό πληθωρισμό.

Οι τράπεζες έχουν επικρίνει τον φόρο -μία εισφορά επί των καθαρών εσόδων τους από τόκους και προμήθειες που αποκτούν στην Ισπανία- διότι επιβλήθηκε στα έσοδα και όχι στα κέρδη και αφορούσε μόνο τον κλάδο τους.

Οι μεγαλύτερες τράπεζες είχαν εξαιρέσει ορισμένα έσοδα από τον φόρο, για παράδειγμα από ξένες μονάδες και επιχειρήσεις όπως οι ασφάλειες, αφού ζήτησαν γνωμοδότηση σχετικά με τον φόρο, ανέφεραν οι πηγές του Bloomberg.

Σε ολόκληρη την Ευρώπη, χρειάζονται επιπλέον χρήματα για να καλυφθεί το κενό που προκάλεσαν οι πολλαπλές κρίσεις – το κόστος της στήριξης λόγω Covid, η παροχή βοήθειας στα νοικοκυριά για τους λογαριασμούς ενέργειας κατά τη διάρκεια της έξαρσης του πληθωρισμού και η χρηματοδότηση της Ουκρανίας λόγω της ρωσικής εισβολής.

Τα μέτρα, που στοχεύουν στις πλούσιες επιχειρήσεις και γενικότερα τον εύπορο πληθυσμό, βοηθούν τις κυβερνήσεις να αποφύγουν τη λιτότητα που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους της ευρωζώνης. Επιτρέπουν, δε, στους πολιτικούς να πουν στους απογοητευμένους ψηφοφόρους ότι το «βάρος» της δημοσιονομικής αποκατάστασης δεν πέφτει όλο πάνω τους.

Διαβάστε ακόμη

H Tεχεράνει προειδοποιεί το Ισραήλ – «Μην μας δοκιμάζετε, αν μας επιτεθείτε, ξέρουμε σε τι στόχους θα απαντήσουμε»

Επανήλθε στο 2% ο πληθωρισμός στα βρετανικά σούπερ μάρκετ

KΕΠΕ: Τέσσερα στα δέκα νοικοκυριά τρώνε από τα έτοιμα και… δεν φτάνουν

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version