Η Privinvest Shipbuilding και ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της, Ισκαντάρ Σάφα, εμπλέκουν τον πρόεδρο της Μοζαμβίκης Φίλιπ Νιούσι σε σκάνδαλο διαφθοράς για χρέη ύψους 2 δισ. δολαρίων.
Σημειώνεται ότι η Privinvest υπήρξε βασική μέτοχος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και ο Ισκαντάρ Σάφα είχε εμπλακεί σε δικαστική διαμάχη με το Ελληνικό Δημόσιο.
Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που κατατέθηκαν στο Λονδίνο και επικαλείται το Bloomberg η ναυπηγική εταιρεία και ο Γάλλος-Λιβανέζος επιχειρηματίας κατέβαλλαν χρηματικά ποσά στον Νιούσι και σε άλλους ανώτερους αξιωματούχους μετά από διαπραγματεύσεις που είχαν μαζί τους για τη σύναψη συμβάσεων ανάληψης κυβερνητικών έργων. Οι ίδιοι αρνούνται ότι τα εμβάσματα ήταν παράνομα ή ότι επρόκειτο για δωροδοκία και υποστηρίζουν ότι ήταν δωρεές για την πραγματοποίηση κυβερνητικών εκστρατειών ή επενδύσεις.
Τα έγγραφα υπεβλήθησαν από την Privinvest και τον Σάφα για υπόθεση που ερευνά ο γενικός εισαγγελέας της Μοζαμβίκης. Η υπόθεση σχετίζεται με δάνεια ύψους 2 δισ. δολαρίων που η Μοζαμβίκη έλαβε από τράπεζες μεταξύ των οποίων και η Credit Suisse Group το 2013 και 2014 για να χρηματοδοτήσει ένα σύστημα προστασίας των ακτών και την ενίσχυση του στόλου αλιείας τόνου.
Ο Νιούσι ο οποίος ήταν ο υποψήφιος του κόμματος Frelimo για την προεδρία της χώρας όταν του καταβλήθηκαν τα ποσά τον Απρίλιο του 2014, βρίσκονταν «στο επίκεντρο» των θεμάτων που ερευνά ο γενικός εισαγγελέας, αναφέρουν οι Privinvest και Σάφα που είναι οι δύο από τους συνολικά 12 κατηγορούμενους στην υπόθεση.
«Εξαίρεση Προέδρου»
Ο Νιούσι δεν ήταν πρόεδρος όταν πραγματοποιήθηκε η πληρωμή και σύμφωνα με τη νομοθεσία της Μοζαμβίκης μπορούσε να λαμβάνει δωρεές για πολιτικούς σκοπούς, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματός του. Ο νόμος στη Μοζαμβίκη απαγορεύει στους δημόσιους υπαλλήλους να λαμβάνουν προσωπικές πληρωμές.
«Ο Πρόεδρος Νιούσι εξαιρείται από τα κρυφά χρέη και το κόμμα Frelimo δεν έχει καμία σχέση με κρυφά χρέη», συμμπλήρωσε ο εκπρόσωπος.
Εκπρόσωπος τύπου από γραφείο του γενικού εισαγγελέα αρνήθηκε να σχολιάσει ενώ η υπόθεση βρίσκεται ακόμη στο δικαστήριο, ενώ και ο εκπρόσωπος της Credit Suisse στο Λονδίνο, αρνήθηκε να προβεί σε κάποιο σχόλιο.
Το 2016 η Μοζαμβίκη ανακοίνωσε ότι απέτυχε να αποκαλύψει τη πηγή προέλευσης του μεγαλύτερου μέρους των 2 δισ. δολαρίων ξένων δανείων που συγκέντρωσε για τη χρηματοδότηση των θαλάσσιων έργων, παραβιάζοντας τους όρους συμφωνίας που είχε με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με αποτέλεσμα το Ταμείο αλλά και μια ομάδα ευρωπαίων δανειστών να σταματήσουν τη χρηματοδότηση τους προς την κυβέρνηση και τον επόμενο χρόνο η χώρα να κηρύξει χρεοκοπία.
Επενδυτές των Η.Π.Α.
Αμερικανοί εισαγγελείς δήλωσαν το 2019 ότι τα έργα ήταν απάτη και μέρος ενός σχεδίου νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες με θύμα Αμερικανούς επενδυτές. Τρεις πρώην τραπεζίτες της Credit Suisse ομολόγησαν την ενοχή τους στην υπόθεση, ενώ ο Ζαν Μπουστάνι, διευθυντής πωλήσεων της Privinvest, αθωώθηκε. Ο Νιούσι, ο οποίος εξελέγη πρόεδρος το 2014 και επανεξελέγει για δεύτερη θητεία πέντε χρόνια αργότερα, δεν έχει κατηγορηθεί για κανένα αδίκημα.
Σύμφωνα με τα έγγραφα που κατατέθηκαν στο δικαστήριο, η Privinvest και ο Σάφα υποστηρίζουν ότι «ο Πρόεδρος Νιούσι γνώριζε τα πάντα για τα έργα, τη χρηματοδότησή τους, αλλά και τις υπηρεσίες που παρέχονται από την Privinvest. Ζήτησε από την Privinvest χορηγίες για τη πραγματοποίηση πολιτικών εκστρατειών, συναντήθηκε με τον κ. Μπουστάνι για αυτές αλλά και για τα έργα γενικότερα και συμμετείχε άμεσα και ενεργά στον σχεδιασμό των έργων ως υπουργός Άμυνας τότε».
Η κυβέρνηση της Μοζαμβίκης υποστήριξε ότι τα έργα ήταν απάτη καθώς η Privinvest δωροδόκησε ανώτερους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του τότε υπουργού Οικονομικών Μανουέλ Τσανγκ. Η Privinvest υποστηρίζει ότι εάν οι πληρωμές στον Τσανγκ θεωρούνται δωροδοκία, τότε είναι ένοχος και ο Νιούσι.
«Ο ίδιος ο Νιούσι έλαβε ή/και επωφελήθηκε από τις πληρωμές που πραγματοποίησε η Privinvest, οπότε είναι ανέντιμο και παραπλανητικό να τις χαρακτηρίζουμε τώρα ως δωροδοκία, εκτός εάν η Μοζαμβίκη υποστηρίζει ότι οι πληρωμές στον Πρόεδρο Νιούσι ήταν επίσης δωροδοκία», αναφέρεται στις καταθέσεις της εταιρείας.
Το Land Cruiser
Η Privinvest αναφέρει επίσης στα δικαστικά έγγραφα ότι εκτός από το 1 εκατ. δολάρια που κατέβαλε στον Νιούσι τον Απρίλιο του 2014, πλήρωσε επίσης και για ένα Toyota Land Cruiser προκειμένου να το χρησιμοποιεί στην προεκλογική του εκστρατεία.
Επιπλέον ο Νιούσι σε συνάντηση που είχε με τον Μπουστάνι τον Αύγουστο του 2014 στο αεροδρόμιο Paris-Le Bourget στη Γαλλία του ζήτησε «περαιτέρω συνεισφορές και βοήθεια από την Privinvest». Το αίτημα υποβλήθηκε αφού η εταιρεία είχε ήδη καταβάλει στο κόμμα του Νιούσι 10 εκατ. δολάρια για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας, σύμφωνα πάντα με τις καταθέσεις της Privinvest.
Η Privinvest υποστηρίζει επίσης ότι ο Νιούσι ζήτησε από τον Τσανγκ να υπογράψει τις εγγυήσεις των δανείων για τα έργα. Η εταιρεία παραδέχτηκε ότι κατέβαλε 7 εκατ. δολάρια στον Τσανγκ όταν ήταν υπουργός Οικονομικών, αλλά υποστηρίζει ότι τα χρήματα ήταν για επενδύσεις σε μελλοντικές επιχειρηματικές δραστηριότητες και προεκλογικές εκστρατείες και όχι δωροδοκία.
Ο Τσανγκ, ο οποίος έχει αρνηθεί τις κατηγορίες, βρίσκεται υπό κράτηση στη Νότια Αφρική για περισσότερα από δύο χρόνια και εκκρεμεί απόφαση της χώρας για την έκδοσή του στη Μοζαμβίκη ή στις ΗΠΑ.
Διαβάστε ακόμα:
Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου: Από Δευτέρα η εφαρμογή του μέτρου – Όλα τα SOS (vid)
Γιατί οι Ceo βγάζουν τόσα πολλά χρήματα – Οι μισθοί που ζαλίζουν
Ελον Μασκ: Ο influencer της Wall Street κάνει «παιχνίδι» και η SEC τον… καμαρώνει