Χρησιμοποιώντας το κουμπί “like” ή “share” του Facebook Inc. για τη διανομή υλικού με ακροδεξιό ή αντισημιτικό περιεχόμενο, θα μπορούσε να είναι κολάσιμη πράξη, εάν αυτό το υλικό κυκλοφορήσει σε τρίτους, όπως αποφάνθηκε το ανώτατο δικαστήριο της Ελβετίας.
Το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Δικαστήριο επικύρωσε ένα πρόστιμο που επιβλήθηκε σε έναν χρήστη το δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης, ο οποίος βρέθηκε ένοχος για «επαναλαμβανόμενη δυσφήμιση» από δικαστήριο της Ζυρίχης, σύμφωνα με το οποίο «η ενεργοποίηση των κουμπιών like και share στο Facebook μπορεί να αυξήσει την προβολή και, συνεπώς, να συμβάλει στη διάδοση στο κοινωνικό δίκτυο» ενός περιεχομένου που έχει επισημανθεί ως ενοχλητικό.
Στην υπό εξέταση υπόθεση, το επίμαχο περιεχόμενο που διαδόθηκε με τα δυο αυτά κουμπιά του Facebook, έφθασε σε άτομα που δεν ήταν μέρος του κύκλου ο οποίος παρακολουθούσε τις αναρτήσεις του αρχικού συγγραφέα, που σημαίνει ότι ήταν υπεύθυνη (η χρήση των δυο κουμπιών) για την ευρύτερη διάδοση ακροδεξιού και αντισημιτικού περιεχομένου, ανέφερε το δικαστήριο.
Ενώ το ελβετικό δικαστήριο τόνισε ότι κάθε υπόθεση πρέπει να εξεταστεί ξεχωριστά, προκειμένου να προσδιοριστεί ο αντίκτυπος της δράσης των πλήκτρων κοινής χρήσης, η απόφαση είναι ένα πιθανό πλήγμα σε ένα από τα πιο εμβληματικά χαρακτηριστικά του Facebook. Ο γίγαντας των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης τον οποίο ίδρυσε ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ σε μια φοιτητική αίθουσα πριν από 15 χρόνια, έχει γίνει στόχος των ρυθμιστικών Αρχών απορρήτου και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού και αντιμετωπίζει κατηγορίες, σύμφωνα με τις οποίες κάποιες από τις δυνατότητες των χρηστών επιτρέπουν στην παραπληροφόρηση να διαδοθεί εντός της δημοφιλούς πλατφόρμας.
Ένας εκπρόσωπος του Facebook αρνήθηκε να σχολιάσει.
Το δικαστήριο της Ζυρίχης πρέπει να εκδώσει νέα απόφαση σχετικά με το αν τα σχόλια του χρήστη τα οποία διαδόθηκαν με τη χρήση των δυο κουμπιών, είναι πραγματικά δυσφημιστικά και υπέρ του μίσους, “επειδή μέχρι στιγμής ο κατηγορούμενος δεν είχε τη δυνατότητα να αποδείξει το πραγματικό νόημα των σχολίων του που δημιούργησαν το πρόβλημα”, ανέφερε το ομοσπονδιακό δικαστήριο.