search icon

Bloomberg

Ηρωίνη, Ναζί και χημικά όπλα: Η ιστορία πίσω από το megadeal των Bayer και Monsanto

Δύο γίγαντες των χημικών και αγροτικών βιομηχανιών συμφώνησαν προς συγχώνευση την Τετάρτη για 66 δισ. δολάρια

Δύο γίγαντες των χημικών και αγροτικών βιομηχανιών συμφώνησαν προς συγχώνευση την Τετάρτη για 66 δισ. δολάρια: Η αμερικανική Monsanto και η γερμανική Bayer, η οποία ήταν και η πρώτη κατασκευαστής της ασπιρίνης. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συμφωνία για φέτος, η οποία θα δημιουργήσει και τη μεγαλύτερη εταιρεία παροχής σπόρων και αγροτικών χημικών στον κόσμο. Εάν η συγχώνευση ολοκληρωθεί, θα ενώσει δύο εταιρείες οι οποίες λίγο-πολύ έχουν παίξει τεράστιο ρόλο στο τί τρώμε και τί φάρμακα παίρνουμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Δύο φίλοι οι οποίοι κατασκεύαζαν μπογιές, ξεκίνησαν τη Bayer το 1863. Η εταιρεία γιγαντώθηκε γρήγορα και έγινε διάσημη για την παροχή ηρωίνης ως αντιβηχικό το 1896, και την ασπιρίν το 1899. Η εταιρεία ήταν συνεργαζόμενη με τους Ναζί κατά το Β’ ΠΠ και χρησιμοποιούσε εξαναγκαστική εργασία. Σήμερα, η εταιρεία, η οποία βασίζεται στο Λεβερκούζεν της Γερμανίας, κατασκευάζει φάρμακα και έχει και μονάδα επιστήμης καλλιεργειών η οποία φτιάχνει ζιζανιοκτόνα και εντομοκτόνα. Ο στόχος της εταιρείας είναι η πρωτοκαθεδρία στις αγορές των χημικών και των φαρμάκων για τους ανθρώπους, τα ζώα και τα φυτά.

 

Η Μοnsanto ιδρύθηκε το 1901 και αρχικά κατασκεύαζε την λίγο-πολύ γνωστή σε όλους σακχαρίνη, πριν επεκταθεί σε βιομηχανικά χημικά, φαρμακευτικά και αγροτικά προϊόντα. Είναι γνωστή αφού συνέθεσε μερικά από τα χειρότερα τοξικά χημικά όπως τα πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCBs) τα οποία έχουν, πια, απαγορευτεί. Είναι επίσης γνωστή για τη σύνθεση του “Αgent Orange”, ένα… ζιζανιοκτόνο το οποίο χρησιμοποιήθηκε μαζικά στον πόλεμο του Βιετνάμ από τις ΗΠΑ ως χημικό όπλο. Τη δεκαετία του ’70 λάνσαρε το ζιζανιοκτόνο Roundup ενώ τη δεκαετία του ’80 ξεκίνησε τη δημιουργία των γενετικά τροποποιημένων φυτών, όπως σόγια και καλαμπόκι. Η νέα Monsanto “γεννήθηκε” το 2000 μετά από σειρά συγχωνεύσεων.

Η συμφωνία συγχώνευσης θα μπορούσε να είναι και η μεγαλύτερη στην ιστορία, αλλά δεν είναι ακόμη σίγουρη. Θα υπάρξουν πολλά αντιμονοπωλιακά εμπόδια. Στη Γερμανία, για παράδειγμα, ο λαός αντιστέκεται στην χρήση και κατανάλωση των γενετικά τροποποιημένων φαγητών. Η αντιπάθεια αυτή είναι τόσο μεγάλη που είναι παράνομη η καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων φυτών στη χώρα. Στις ΗΠΑ, η Monsanto θεωρείται πραγματικός “διάβολος” αφού πιστεύεται πως είναι η “βιτρίνα” των κακών αμερικανικών βιομηχανιών στη Γερμανία, ενώ τα χημικά της θεωρούνται υπεύθυνα για την παρολίγον εξαφάνιση των πεταλούδων “μονάρχης” στη Βόρειο Αμερική.

Exit mobile version